Uudet puutarhakirjat inspiroivat – Neljä lukuvinkkiä viherpeukaloille!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Tammi
Pitkän talven jälkeen mieli piristyy, kun selaa puutarhakirjoja. Ne antavat toivoa keväästä ja uudesta kasvukaudesta. Lue lisää tuottaja Marja Aallon puutarhakirjavinkeistä!

Uudet puutarhakirjat innostavat! Heidi Haapalahden ja Teija Tuiskun Luomutarhuri – Satoa kestävästi ja luontoa säästäen (Tammi) ilmestyi maaliskuussa.

Miksi Luomutarhuri-kirja kiinnosti?

”Joka kevät innostun puutarhasta, mutta viimeistään heinäkuuhun mennessä olen lannistunut.

Joskus säät haastavat, joka vuosi kirvat ja etanat kiusaavat ja sitten on se tekijä x – maan multavuus, joka jättää neuvottomaksi. Yleensä puutarhakirjoissa juuri siihen ei kiinnitetä niin paljon huo­miota. Siksi innostuin, kun huomasin, että tässä kirjassa kerrotaan, miten maan saa voimaan paremmin.”

Mitä pidin?

”Kirja yllätti, hämmästytti ja antoi enemmän kuin lupasi. En ollut kuullutkaan no dig -penkeistä, jotka voi perustaa ”mahdottomalle” maalle. Nimi tulee siitä, että penkkiä ei käännellä.

Muutenkaan kirjassa ei, perinteestä poiketen, suositella maan kääntämistä. Kuohkeus saavutetaan muilla konsteilla, kuten maanpeitekasveilla. Siksi kaikkia rikkaruohoja ei kitketä: osa käy ihan hyvin maanpeitekasveiksi ja osan, kuten vesiheinän, voi syödä.

Kirjan häkellyttävin osuus opastaa huussikompostin ja pissan käyttämiseen kasvimaan lannoituksessa. Kun pissaa ja vettä sekoitetaan, saadaan ”kultavettä” – ja ei kun kasvimaalle!

Todennäköisesti torjuisin koko asian, jollei nyt elettäisi tätä outoa aikaa, jossa lannoitteistakin voi vielä tulla pula. Ehkä pitää vain yrittää sopeutua ajatukseen…”

Arvio: *****

Kirja sai minut…

”..miettimään, mitä kasveja voisin kasvattaa samassa penkissä, jotta maanpinta jäisi peittoon. Ainakin hernettä voisi kylvää perunavakojen väleihin ja päätyihin kehäkukkaa. Trendikästä!#

X