Hilma af Klintin arvoitus saa lukijan kiinnostumaan taiteilijan töistä

Abstraktin taiteen edelläkävijä Hilma af Klint halusi teoksillaan kuvata sitä maailmaa, jota ihmissilmä ei arkitodellisuudessa tavoita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viikon kirjavinkit

Abstraktin taiteen edelläkävijä Hilma af Klint halusi teoksillaan kuvata sitä maailmaa, jota ihmissilmä ei arkitodellisuudessa tavoita.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Miksi kiinnosti?

Olin viime vuosina nähnyt kaksi Hilma af Klintiä käsittelevää dokumenttielokuvaa. Ne olivat luoneet kuvan taiteen kiistattomasta edelläkävijästä, joka vuosikymmeniä kuolemansa jälkeen nousi täysin unohdetusta tekijästä kirkkaaksi kansainväliseksi tähdeksi.

Myös tietokirjassa voi olla jännittävä tarina, joka seuraa päähenkilön uskoa omaan elämänkatsomukseen ja kamppailua vastoinkäymisten parissa. Af Klintin runsas päiväkirja-aineisto kertoo taitelijan ja tämän neljän ystävän muodostaman De Fem -yhteisön saaneen taiteeseensa opastusta tuonpuoleisilta hengiltä, tai näin naiset ainakin itse uskoivat.

Mitä pidin?

Kirja oli juuri sitä mitä toivoin. Se kykeni esittelemään lukijalle aidon ihmiskohtalon menneestä maailmasta, ja ennen kaikkea suhteuttamaan af Klintin kokemukset tuohon ­aikaan ja ajatteluun.

Yhteiskunta oli toisaalta hyvin avoin af Klintinkin edustamaa esoteerista, teosofista ja jopa spiritististä ajattelua kohtaan, mutta toisaalta ei suhtautunut suopeasti samaa sukupuolta olevien keskinäiseen rakkauteen. Af Klint ei voinut julkisesti kertoa elävänsä parisuhteessa naisen kanssa.

Arvio: *****

Kirja sai minut…

Harkitsemaan matkaa Tukholman Moderna Museetiin, jossa on esillä 16 af Klintin työtä marraskuun loppuun saakka. Ennen sinne lähtöä tyydyn käyskentelemään vanhan Hangon kesäisiä katuja, joita myös Hilma af Klintin tiedetään kylpylä­lomallaan noin sata vuotta sitten kävelleen.

 

”Aikakauden henki ja uudet keksinnöt loivat otollisen maaperän yliluonnollisen tutkiskelulle. Kun näkymättömät radioaallot välittivät sanomia kaukaisista paikoista, monet muutkin aiemmin ylittämättömät rajat tuntuivat yhtäkkiä mahdollisilta ylittää.”

X