Kokki Kari Aihinen: ”Perhearvot ovat numero yksi”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Vesa Tyni/Otavamedia © Vesa Tyni/Otavamedia
Tv-kokki ja keittiöpäällikkö Kari Aihinen, 45, on aina rakastanut arvoja. Hänen vihkisormukseensakin on ikuistettu kaksi tärkeää elämänohjetta.

TUNNUSTAN että kulunut vuosi on ollut maaginen. Roster Helsinki -ravintolani avattiin viime kesäkuussa, ja kotikaupungissani Turussa Maaherran makasiinissa avattiin vappuna Roster Turku. Molemmat ovat aikamoisia merkkipaaluja ja virstanpylväitä urallani.

Myötäaallokossa eläminen alkoi Kaappaus keittiössä -televisio-ohjelman myötä. Minut tunnetaan edelleen ”Kaappaus-Kapena”.

OLEN PÄRJÄNNYT elämässä hyvin, koska perhearvot ovat minulle numero yksi. En voi kyllin korostaa, että minulla on mahtava perhe. Olemme olleet 17 vuotta yhdessä Aihisen rouvan kanssa. Olen perhanan onnellinen siitä, että meillä on kaksi poikaa. He ovat elämäni suurin saavutus.

Jokainen tietää, että jos avaa kaksi ravintolaa vuoden sisällä, siinä ei hirveän montaa vapaapäivää vietetä. Mutta olen kylmäpäinen 45-vuotias perheenisä. Kyllä minä sen oman ajan jostain otan. Ei perheelle ja lapsille viitsi jatkuvasti pahoitella, että isi on taas töissä.

PIDÄN kaasun koko ajan pohjassa. En ole koskaan miettinyt, mitä olen saavuttanut, vaan olen aina pyrkinyt eteenpäin. Funtsitaan sitten myöhemmin, mitä on saavutettu.

PELAAN JA TOUHUAN hemmetisti 8- ja 5-vuotiaiden poikieni Kasperin ja Vernerin kanssa, mutta muuten oma liikkumiseni on surkeaa. Pitäisi liikkua enemmän. Oma hyvinvointi on valitettavasti se ensimmäinen asia, mikä kiireen takia jää. En ole vielä uskaltanut mennä työpaikan 45-vuotisterveystarkastukseenkaan.

Vaimoni osti minulle joululahjaksi personal trainerin 12 viikoksi. Otin rangaistusvuoron joka maanantaiaamu kello 6.30. Jo kolmen kuukauden aikana mentiin suoritustasossa, painossa ja kestävyydessä paljon eteenpäin.

Terveet elämäntavat ovat jaksamiseni salaisuus. En ole koskaan vetänyt röökiä enkä käytä paljoa alkoholia.

TYKKÄÄN nukkumisesta. Se on parasta. Viisikin tuntia tai vartti riittää, sillä nukun aina hyvin. Olisin ollut pöpilässä jo monta vuotta, jos tässä kiireessä vielä nukkuisin huonosti. Ennen lapsia nukuin aina viisi tuntia: yhdestä kuuteen.

OLEN OLLUT ensimmäistä kertaa joukkueurheilussa varakapteeni kuusivuotiaana, ja siitä lähtien rinnassani on ollut aina C tai A. Pidän itseäni työtä tekevänä ihmisenä, en laiskana. Johtajuus tulee äidinmaidosta, isästä, isoisästä ja perheestä.

Olen aina ollut esimies. Hyvän esimiehen pitää olla ihmistuntija. Täytyy kuunnella alaisia ja pitää heistä huolta. On pakko osata luottaa henkilökuntaan. Avoimuus ja rehellisyys on tärkeää. Myös avioliittosormuksessani lukee No Secrets, No Lies eli älä valehtele, älä salaile. Olen vanhan liiton jätkä ja ollut aina arvoja rakastava ihminen.

TEIN ravintola Savoyssa puoli vuotta ilmaiseksi duunia, jotta pääsisin taloon töihin. Kun sain paikan, soitin koko suvun läpi ja hypin ja pompin kuin puolihullu.

MATKUSTAN nykyään työni puolesta liian vähän. Lasten tulo ja heidän harrastuksensa verottavat matkustamista. Ennen kuin lapset syntyivät, olin koko Royal-ravintoloiden eniten Michelin-tähtiä syönyt keittiömestari. Silloin söin ympäri maailmaa: Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Espanjassa, New Yorkissa ja muualla.

ON AINA herkkua, jos pääsen valmiiseen pöytään. Aika harvoin niin käy. Kokki on kokki ja lääkäri on lääkäri.

Kesällä ykkösherkkuni on tuore uusi peruna, josta lähtee peukalonpäällä kuori pois.

ENNUSTAN, että en koskaan luovu kesälomastani. Vietämme tänäkin kesänä kaksi viikkoa Espanjan-mökillä. Olemme vaimoni kanssa tylsiä ihmisiä: kesälomamme alkaa Ruisrockista, missä menemme kolme päivää rairai-tyylillä, sitten pieni puhallus väliin ja lento Espanjaan. Olemme käyneet mökillä joka vuosi lasten syntymästä lähtien. Siellä huomaan aina, miten vuosi on kehittänyt jätkiä, puhutaan sitten uimisesta, syömisestä, vaipoista tai päiväunista. Enää ei pojilla ole vaippoja, eivätkä he nuku päiväunia.

X