Anna-lehti: Kruununprinsessa Victoria on uuden ajan kuninkaallinen, joka ei pelkää näyttää tunteitaan: ”Hän on tässä eri sukupolvea kuin isänsä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Prinsessa Victoria on kansan rakastama prinsessa.
© Raphael Stecksén, Ruotsin hovi
Pidetystä Victoriasta tulee aikanaan ensimmäinen Bernadotten suvun hallitseva kuningatar. Ennen häntä Ruotsissa on uudella ajalla ollut kaksi kuningatarta, kuningatar Kristiina ja kuningatar Ulrika Eleonora nuorempi.

Kun Victoria Ingrid Alice Désirée syntyi Tukholman Karoliinisessa yliopistosairaalassa heinäkuun 14. päivänä vuonna 1977, Ruotsissa oli voimassa vuosisatoja kestänyt perinne, jonka mukaan ainoastaan mies saattoi periä Ruotsin kruunun.

Vuonna 1980 voimaan tuli laki, jonka mukaan perheen ensimmäisenä syntyneestä tulee hallitsija. Vuotta ennen lakimuutosta syntynyt veli, prinssi Carl Philip menetti oikeutensa kruunuun, Anna-lehden kansijutussa kerrotaan.

Hallitsevalla kuningasparilla ei ollut asiaan osaa eikä arpaa. He jopa vastustivat sitä, että Victoria meni perimisjärjestyksessä ohi.

Kansa rakastama Victoria

Victorian myötä kuningashuoneen suosio on korkeammalla kuin vuosiin. Ruotsin kansa rakastaa kruununprinsessaa, joka edustaa uutta aikaa myös olemuksellaan.

Inhimillinen Victoria ei ole vaiennut nuorena sairastamastaan anoreksiasta ja hän on myös avoimesti kertonut lukihäiriöstään sekä kasvosokeudestaan eli kyvyttömyydestään tunnistaa ihmisten kasvoja ja nimiä. Hän on aito oma itsensä, ja siksi rakastettu.

Tutkimuslaitos Demoskopin muutama vuosi sitten tekemän mielipidemittauksen mukaan kuusi kymmenestä piti Victoriaa parhaana henkilönä edustamaan Ruotsia.

”Hän on tässä eri sukupolvea kuin isänsä, jolle tunteiden ja haavoittuvuuden näyttäminen ei ole niin oleellista”, analysoi toimittaja ja kirjailija Susanna Popova Expressen-lehdessä.

Victoria ja Daniel valtiovierailulla.

Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vierailivat Suomessa vuonna 2010. Heidät otti vastaan presidentti Tarja Halonen yhdessä puolisonsa Pentti Arajärven kanssa. Kättelemässä Nasima Razmyar. © Kari Santala, Otavamedia

Kuin perheyritys tai sukukartano

Victorian suursuosio luo kuningashuoneelle vakautta ja jatkuvuutta, joka on kuningasparille tärkeää.

Kuningas Kaarle Kustaa otti kevään syntymäpäivähaastattelussan esiin jatkuvuuden teeman:

”Tämä on kuin perheyritys, sukukartano tai vastaava, jossa traditiot, historia ja vastuu siirtyvät sukupolvelta toiselle. Olemme ylpeitä saadessamme viedä tätä perintöä eteenpäin”

Victoria ei nouse vielä kuningattareksi

Vielä menee tovi siihen, että pian 44 vuotta täyttävä Victoria nousee hallitsijaksi. Tämä nähdään ehkä vasta joskus 2030-luvun lopulla.

Kuningatar Silvia viesti syntymäpäivähaastattelussaan, että eläkepäivät eivät ole heillä vielä näköpiirissä.

”Me jatkamme niin pitkään kuin minä ja kuningas jaksamme”, Silvia sanoi.

Lue lisää Anna-lehdestä. Lehdessä kerrotaan myös, kuinka Ruotsin median suhtautuminen kuningashoviin on muuttunut Victorian myötä. Jutussa kerrotaan myös, kuinka Victoria valmistautuu rooliinsa kuningattarena ja millainen rooli prinssi Danielilla on hovissa.

Lue myös: Eikö prinsessa Victoria pääse ikinä valtaan?

X