Anna-lehti: Ruotsin kruununprinsessa Victorian suhde äitiinsä on mysteeri ja kiinnostuksen kohde – mutta jotain voi päätellä sen perustella, mitä naisista tiedetään

Jaa artikkeli
Kruununprinsessa Victoria vieraili Ahvenanmaalla vuonna 2008. 
Kruununprinsessa Victoria vieraili Ahvenanmaalla vuonna 2008.  Kuva: iStock
Ruotsin kuninkaalliset elävät lähellä, vain lyhyen merimatkan päässä. Silti tiedämme heidän henkilökohtaisesta elämästään vain vähän. Kruununprinsessa Victorian ja äiti Silvian suhteesta kertoo kuitenkin jotain se, että näissä naisissa on paljon yhtäläisyyksiä, kertoo Anna-lehti

Kruununprinsessa Victorian ja Silvian suhteesta tiedetään varmuudella vähän, mutta naisilla on useita yhdistäviä ominaisuuksia, joita tarkastelemalla Anna-lehti tulkitsee, millaisia vihjeitä naisten näkyvät ominaisuudet ja heidän perhetaustansa äidin ja tyttären väleistä antavat.

Sekä Vickan että Silvia ovat suhtautuneet tehtäväänsä valtakunnan näkyvimpinä naisina kunnianhimoisesti. Vickan on kasvatettu lapsesta asti kuningattareksi, Silvia taas kasvoi brasilialais-saksalaisessa ylhäisöperheessä 50-luvulla.

Kumpaakin tausta ohjasi voimakkaasti tahdikkaaseen ja pidättäytyvään käyttäytymiseen: Vickania ei edes villeimmässä teini-iässä nähty bilettämässä, eikä Silvia viihtynyt bikineissä Copacabanan hiekkarannoilla.

Molempien kohdalla kyseessä saattoi olla vanhempien tahto, mutta Victorian kohdalla voi hyvin olla kyse myös siitä, että äidin hillitty olemus toimi ohjaavana esimerkkinä jo lapsena, kun tämä ymmärsi tulevan tehtävänsä asettamat vaatimukset.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häissä Tukholmassa, 13.6.2015.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häissä vuonna 2015.
Kuva: Mirva Kakko, Otavamedia

On myös arveltu, että ahkeran ja työteliään kuningattaren malli olisi tarttunut Victorialle juuri Silvialta, joka aikoinaan yllätti vaatimalla työhuoneeseensa oman kirjoituskoneen. Silvia halusi huolehtia itse omasta kirjeenvaihdostaan.

Samaa työteliäistä vakavuutta on luettu myös muuten aurinkoisen kruununprinsessa Victorian suhteesta valtiolliseen työhönsä. Hän on haastatteluissa kertonut avoimesti perehtyvänsä tulevan tehtävänsä vaatimuksiin huolella esimerkiksi tutustumalla ministeriöiden ja hallituksen työhön. Ihan oikeat työpäivät kuuluvat näiden kuninkaallisten arkeen.

Vanhemmat suojelivat prinsessaa Ruotsin ja Saksan medioilta

Vaikka hovi on pyrkinyt suojaamaan Vickanin henkilökohtaista elämää, on ollut aikoja, jolloin kruununprinsessallakin on ollut silminnähden vaikeaa. Parhaiten yleisö muistaa ehkä vuoden 1997, kun Victoria palasi Ranskasta opiskelemasta anorektisen laihana.

Samana vuonna prinsessa oli menettänyt rakkaan Alice-mummonsa Alzheimerin taudin seurauksena ja Se & Hör -lehti oli riepotellut prinsessaa liimaamalla kuvan tämän kasvoista suurista rinnoistaan tunnetun mallin vartaloon.

Sekä Victoria että Silvia tunnetaan tyylitajustaan. Kruununprinsessa Victoria puolisonsa Danielin kanssa prinssi Carl Philipin häissä Tukholmassa.

Sekä Victoria että Silvia tunnetaan tyylitajustaan. Kruununprinsessa Victoria puolisonsa Danielin kanssa prinssi Carl Philipin häissä Tukholmassa. Kuva: Mirva Kakko, Otavamedia

Keskellä raskainta riepottelua hovissa tiedettiin, miten toimia. Kun Vickanin sairastuminen anoreksiaan tuli julki, hänet lähetettiin Yhdysvaltoihin opiskelemaan valtiotiedettä ja historiaa. Parin vuoden päästä Ruotsiin palasi hyvinvoiva ja terveeltä näyttävä prinsessa.

Myös Se & Hör -skandaalissa vanhemmat yrittivät suojella prinsessaa. Victorialle ei julkeaa kuvakollaasia näytetty. Tieto lehden pilailusta vuoti kuitenkin Victorian korviin tämän ystävältä.

Silvian saksalaisten sukujuurten vuoksi Victoria on ollut myös saksalaislehtien kiinnostuksen kohteena. Eräs taistelu saksalaispaparazzeja vastaan päätyi oikeuteen asti, kun vanhemmat päättivät vetää rajoja kuvaajien tungettelevalle tyylille.

Vaikka kuninkaalliset suojelevat yksityisyyttään viimeiseen saakka, pieniä tiedonmurusia heistä voi koota heidän lukuisista julkisista esiintymisistään ja arvailla sen perusteella, keitä nämä melko tuntemattomat henkilöt ovat, joita kuitenkin seuraamme tiiviisti vuodesta toiseen.

Lue Annasta, kuinka kuningatar Silvia on vaikuttanut Victorian tyyliin ja kuinka hän kierrättää tyttärelleen vanhoja edustusvaatteitaan. 

Annassa analysoidaan myös, millaiset kuningas Kaarle Kustaan ja Silvian roolit olivat, kun Vickan yritti saavuttaa vanhempiensa hyväksynnän uudelle poikaystävälleen Danielille, josta tuli lopulta kuninkaallinen puoliso.

Lue myös: Eikö prinsessa Victoria pääse ikinä valtaan? Mitä odottelu tarkoittaa prinsessan itsensä kannalta? 

X