Anna-lehti: Ruotsin kuningasperhe sopeutui koronamaailmaan, kuningas valoi uskoa kansalaisiin – ”Olipa kriisi kuinka syvä tai pitkä, se päättyy lopulta”

Jaa artikkeli
Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa valtiovierailulla Suomen Porvoossa vuonna 2003.
Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa valtiovierailulla Suomen Porvoossa vuonna 2003. © Pekka Nieminen / Otavamedia
Ruotsin kuningasperhe koki koronaviruksen omassa arjessaan, kun prinssi sairastui ja kuningas ja kuningatar lähtivät erityksiin pois Tukholmasta.

Anna-lehti kertoo Ruotsin ja Britannian kuningashuoneiden kummallisesta koronavuodesta 2020. Ruotsin kuningasperhe on joutunut kokemaan viruksen myös henkilökohtaisesti.

Kun Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa perinteisessä joulupäivän puheessaan vuonna 2019 sanoi, että uusi vuosikymmen on vielä tuntematon ja edessä olisi haasteita niin Ruotsissa kuin maailmallakin, hän ei tiennyt, mitä aivan pian olisi tulossa.

Ruotsin kuninkaallisten arkea rytmittävät tavallisesti erilaiset edustustehtävät, kuten merkkipäivät, juhlat ja ulkomaanmatkat. Koronavuoden aikana suurin osa niistä on peruttu tai siirretty toiseen ajankohtaan. Kuningas, kuningatar, prinsessat ja prinssit ovat joutuneet opettelemaan aivan uudenlaista elämää.

Tässä hiljaisemmassa ja rauhallisemmassa elämässä Ruotsin kuninkaalliset ovat yksinkertaisesti olleet enemmän kotona. Tosin Tukholmassa sijaitseva kuninkaanlinnakin on koronaviruksen vuoksi suljettu yleisöltä, ja kuningaspari on muuttanut Stenhammarin linnaan noin 120 kilometriä Tukholmasta lounaaseen.

74-vuotias kuningas sekä 76-vuotias kuningatar Silvia kuuluvat ikänsä puolesta koronaviruksen riskiryhmään.

Kaikista varotoimista huolimatta prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia saivat marraskuun lopussa koronaviruksen ja jäivät välittömästi karanteeniin. Kesken karanteenin saatiin myös valoisia uutisia, kun pariskunta tiedotti odottavansa kolmatta lastaan.

Etäyhteyksien avulla on toteutettu myös kuninkaallisten vierailuja Ruotsiin. Norjan kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin kanssa toukokuulle sovittu vierailu järjestettiin lopulta etäyhteydellä, mikä ei tosin lainkaan vastaa sitä mielikuvaa poseeraamisesta ja prameudesta, mikä yleensä kuninkaallisiin liitetään.

Kannustava kuningas

Anna-lehti kertoo, että Ruotsin kuningasperhe on pitänyt koronavuoden aikana tärkeimpänä tehtävänään tukea kansalaisia ja kannustaa näitä jaksamaan ja selviämään poikkeusoloissa.

Esimerkiksi palmusunnuntaina, viikkoa ennen pääsiäistä, kuningas piti kansalle puheen Stenhammarin linnasta. Hän kiitti ennen kaikkea terveydenhuoltoalan työntekijöitä heidän elintärkeästä työstään pandemian aikana.

”Matka on pitkä ja hankala. Mutta lopulta valo voittaa pimeyden, ja voimme taas tuntea toivoa”, kuningas sanoi.

Hän muistutti myös siitä, että kaikki ihmiselämän kokemukset, myös koronaviruspandemia, ovat vain väliaikaisia.

”Yhden asian olen oppinut: olipa kriisi kuinka syvä tai pitkä, se päättyy lopulta.”

Lue myös: Anna-lehti: Ruotsin kruununprinsessa Victorian suhde äitiinsä on mysteeri ja kiinnostuksen kohde – mutta jotain voi päätellä sen perustella, mitä naisista tiedetään

X