Harryn ja Meghanin lähdöstä tulikin lopullinen – Harry puhui avoimesti ”suuresta surustaan”: ”Haluan, että kuulette totuuden minulta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Prinssi Harry ja herttuatar Meghan jättävät kuninkaalliset tehtävät keväällä. © MVPHOTOS
Sussexin herttua Harry kommentoi hovista lähtöä kertomalla sunnuntai-iltana, että päätös kuningasperheen jättämisestä ei syntynyt hetkessä. Näin herttuaparin elämä tulee muuttumaan.

Kuningatar Elisabet ilmoitti lauantai-iltana 18. tammikuuta, että prinssi Harry ja herttuatar Meghan jättävät kuningasperheen kokonaan. Paria ei nähdä kuninkaallisissa edustustehtävissä enää kevään jälkeen.

Harry, 35, puhui avoimesti päätöksestään sunnuntai-iltana lontoolaisravintolassa järjestetyssä hyväntekeväisyystapahtumassa. Puheensa alussa hän viittasi viime viikkojen otsikoihin.

”Voin vain kuvitella, mitä olette kuulleet tai lukeneet viime viikkojen aikana. Siksi kuninghaluan, että kuulette totuuden minulta,  ainakin sen verran kuin voin siitä kertoa, ei prinssinä tai herttuana, vaan Harryna. Samana Harryna, jonka kasvamista olette seuranneet 35 vuotta.”

Harry vannoi rakkauttaan kotimaataan kohtaan ja kiitti saamastaan tuesta ja lämpimästä vastaanotosta, jonka Meghan sai kansalaisilta.

”Tunnette minut jo niin hyvin, että voitte luottaa siihen, että valitsin vaimon, joka jakaa samanlaiset arvot kuin minä. Meghanilla on samat arvot kanssani, ja hän on yhä sama nainen, johon rakastuin. Teemme kaikkemme, jotta voimme edustaa tätä maata ylpeydellä. Kun menimme naimisiin, olimme innoissamme, toiveikkaita ja valmiita palvelemaan.”

Harry kertoi sunnuntai-iltana, että pari odottaa pääsevänsä viettämään rauhallista elämää Archie-poikansa kanssa. © MVPHOTOS

Harryn ja Meghanin vaikea valinta: ”Lähteminen oli ainoa vaihtoehto”

Prinssi Harry kertoi, että lähteminen oli ”ainoa vaihtoehto”. Kun Harry ja Meghan julkistivat kohua herättäneen ilmoituksensa, he toivoivat voivansa jatkaa kuninkaallisia tehtäviä osa-aikaisesti, mutta ilman julkista rahoitusta.

Toive ei toteutunut, mutta siitä huolimatta pari oli valmis jättämään hovin.

”Olen todella surullinen, että näin kävi. Se oli raskas päätös, joka syntyi monen kuukauden keskusteluiden ja monta vuotta kestäneiden vaikeuksien jälkeen.”

Prinssi kertoi myös syistä, jotka saivat hänet ja Meghanin luopumaan kuninkaallisesta elämästä. Hän kertoi parin haluavan elämää jatkossa ”rauhallista elämää”.

Harry viittasi myös äitinsä, prinsessa Dianan, kuolemaan 23 vuotta sitten. Hän kertoi saaneensa tuolloin kansalta valtavasti tukea, mutta arvosteli mediaa ”voimakkaasta vallasta”.

”On ollut kunnia tavata niin monet teistä, ja tuntea se innostus, jota tunnette poikaamme Archieta kohtaan. Archie muuten näki ensimmäisen kerran lunta tässä eräänä päivänä ja piti sitä tosi mahtavana!”

Loppuun Harry kiitti kuningatar Elisabetia ja muuta kuningasperhettä tuesta ja kertoi haluavansa jatkossakin omistautua hyväntekeväisyydelle ja sotilasyhteisöille.

Lue myös: Veli veljeä vastaan – Tämä huoli paljastui prinssi Williamin ja prinssi Harryn välirikon taustalta

Kuningatar erityisen ylpeä Meghanista

Kuningatar Elisabet kertoi lauantai-iltana julkaistussa tiedotteessaan, että monta kuukautta kestäneet keskustelut päätyivät molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun.

”Perheeni tulee aina rakastamaan Harryä ja Meghania. Tunnistan haasteet, joita he ovat kohdanneet viimeisten kahden vuoden aikana jouduttuaan intensiivisen valvonnan kohteeksi. Tuen heidän toivettaan itsenäisestä elämästä”, kuningatar kommentoi.

Hän kiitti paria heidän omistautuneesta työstään Britannian ja Kansanyhteisön eteen.

”Olen erityisen ylpeä siitä, kuinka nopeasti Meghan tuli osaksi perhettä. Koko perheeni toivoo, että tämän päivän sopimus takaa heille mahdollisuuden alkaa rakentaa onnellista ja rauhallista uutta elämää.”

Kuningatar Elisabet ilmoitti lauantai-iltana, että neuvottelut saatiin päätökseen. © MVPHOTOS

Ei enää ”hänen kuninkaallinen korkeutensa” – näin parin elämä muuttuu

Lähtöpäätös muuttaa Harryn ja Meghanin elämää huomattavasti. Jatkossa Sussexin herttuaparista ja heidän pienestä Archie-pojastaan ei enää käytetä titteliä ”hänen kuninkaallinen korkeutensa”.

Lisäksi Afganistanissa palvellut Harry luopuu kaikista sotilaallisista kunnia-arvonimistään.

He eivät saa tulevaisuudessa julkista rahoitusta. Lisäksi pari palauttaa takaisin Frogmore Cottageen uponneet 2,4 miljoonaa puntaa. Kunnostustyöt rahoitettiin kuningasperheen edustuskuluihin tarkoitetusta rahastosta, joka katsotaan julkisiksi varoiksi.

Frogmore Cottage säilyy parin Britannian-tukikohtana. Harry ja Meghan kertoivat jo aiemmin halustaan asua sekä Kanadassa että Isossa-Britanniassa. Toistaiseksi ei ole tiedossa, valitsevatko he Vancouverin vai esimerkiksi Meghanin entisen kotikaupungin Toronton uudeksi kotipaikakseen.

Tiedotteesta ei käy ilmi, ovatko prinssi Charlesin rahahanat jatkossakin auki. Aiemmin Harry on saanut isältään noin 2,5 miljoonaa euroa vuodessa Cornwallin tilan tuotoista. Sussexin herttuaparin kotisivuilla kerrotaan, että summa kattaa 95 prosenttia heidän menoistaan.

Sitäkään ei kerrottu, saavatko Harry ja Meghan yhä käyttää Sussexin herttuaparin titteliään.

Buckinghamin palatsi ei ole kommentoinut, kuka kustantaa parin turvallisuusjärjestelyt. Brittilehtien mukaan lasku olisi jäämässä veronmaksajien maksettavaksi. Aiemmin Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilmoitti Kanadan olevan valmis huolehtimaan Harryn ja Meghanin turvallisuuskustannuksista, joten Kanada ja Iso-Britannia saattavat jakaa kulut.

Kriisineuvottelut nopeasti päätökseen

Harry ja Meghan ilmoittivat 8. tammikuuta halustaan vähentää rooliaan kuninkaallisina sekä asuvansa sekä Kanadassa että Britanniassa. He toivoivat voivansa tienata itse osan tuloistaan ja jatkaa hyväntekeväisyystehtävien parissa.

Pari suunnitteli myös edustavansa kuningatarta joissakin edustustehtävissä, mutta nyt päättyneiden neuvotteluiden perusteella he joutuivat luopumaan tästä toiveestaan.

Tiedote tuli tiettävästi yllätyksenä sekä kuningattarelle että prinssi Charlesille ja prinssi Williamille. Uutispommin tultua julki kuningasperhe käynnisti välittömästi kriisineuvottelut. Kuningatar toivoi pikaista ratkaisua kimuranttiin tilanteeseen.

Harry, prinssi Charles ja prinssi William saapuivat kuningattaren luo Sandringhamiin keskustelemaan eroehdoista viime viikon maanantaina, 13. tammikuuta.

Meghan puolestaan jätti Britannian vain muutaman päivän jälkeen ja palasi Archie-pojan luo Kanadan Vancouveriin. Hän vieraili jo viime viikolla feminististen ilmastoaktivistien luona.

Lue myös: Näin Harryn ja Meghanin yllätyspäätös eroaa Ruotsin hovin väen karsimisesta – Kuningatar sai kuulla tv-uutisista

X