Herttuatar Catherinen, 40, elämäntarina on kuin sadusta – Nuori Kate Middleton tuskin arvasi, millainen tulevaisuus häntä odotti

Jaa artikkeliLähetä vinkki
herttuatar Catherine
Prinsessa Catherine sädehti kullanhohtoisessa asussa syyskuussa 2021 saapuessaan prinssi Williamin kanssa uusimman Bond-elokuvan ensi-iltaan Lontoon Royal Albert Halliin. © Doug Peters / Alamy / Alamy / MVPhotos
Cambridgen herttuattaren Catherinen tarina on kuin sadusta. Tavallisen perheen tytöstä tuli prinsessa ja eturivin kuninkaallinen. Kate täytti juuri 40 vuotta ja on nyt nainen parhaimmillaan.

Cambridgen herttuatar Catherine – tuttavallisemmin Kate – täytti viime sunnuntaina 40. Hänestä on kasvanut karismaattinen nainen, jonka suosion brittihovissa ylittää vain kuningatar Elisabet.

Minne vain tyylikäs Kate ilmestyy, hän tuo mukanaan kuninkaallista loistoa. Syntymäpäivän kunniaksi valokuvaaja Paolo Roversi otti prinsessasta muotokuvia, joissa tämä sädehti prinsessa Dianalle kuuluneissa koruissa.

Näyttää kuin hän olisi saanut elämäänsä pakan parhaat kortit ja astellut varmoin askelin kohti nykyistä asemaansa.

Kuinka hänestä kasvoi nainen, joka näyttää onnistuvan kaikessa mihin ryhtyy?

Äiti työläisperheestä

Marraskuussa 1981 Britanniassa saatiin ilouutinen: edellisenä kesänä kruununprinssi Charlesin kanssa avioitunut prinsessa Diana oli raskaana.

Samoihin aikoihin eräs rouva Carole Middleton odotti miehensä Michaelin kanssa pariskunnan esikoista. Tammikuun 9. päivä 1982 päivänvalon näki pieni tummatukkainen tyttövauva. Kesäkuun 20. päivä pidetyissä ristiäisissä tytär sai nimen Catherine Elizabeth, joka myöhemmin lyheni kutsumanimeksi Kate.

Tytön vanhemmat olivat taustaltaan hyvin erilaisista perheistä, millä luokkayhteiskunnan Britanniassa on yhä suuri merkitys. Kun Carolen esi-isät työskentelivät hiilikaivoksissa ja hän itse asui lapsuudessaan kaupungin vuokra-asunnossa, Michaelin suvussa oli taloudellista vaurautta ja aatelisia, jotka olivat olleet läheisessä yhteydessä jopa kuningashuoneeseen. Michael oli Carolen perheelle todellinen unelmavävy.

Katesta tuli isosisko, kun perheeseen syntyi toinen tytär Pippa syyskuussa 1983. Pian sen jälkeen Middletonit muuttivat isän työn vuoksi Jordaniaan. Perheeseen syntyi vielä kolmas lapsi James.

Kate Middleton oli viisivuotias, kun perhe palasi Jordaniasta takaisin Englantiin. Samoihin aikoihin Carole sai bisnesidean, joka mullisti perheen talouden ja sen myötä pitkälti myös heidän tulevaisuutensa.

Lue myös: Herttuatar Catherinen asuvalinta tyhjentää putiikit leningeistä – Raikas ja siveä tyyli puree Briteissä

Herrtuatar Catherine

Catherinesta julkaistiin 40-vuotispäivän kunniaksi uusia muotokuvia, joissa hän poseeraa ihastuttavan vapautuneesti. Huomiota kuvissa herättivät myös pisarakorvakorut, jotka kuuluivat aikanaan prinsessa Dianalle. © Mega

Rakastava perhe

Cambridgen herttuatar on muistellut lapsuuttaan idyllisenä aikana. Paras muisto on äidin hänen seitsemänvuotissyntymäpäivilleen leipoma upea valkoinen vaahtokarkkikakku.

Middletonin perhe on aina pitänyt tiiviisti yhtä, ja kotona vallitsi rakastava ilmapiiri.

”Perheeni on minulle hyvin tärkeä ja rakas. He ovat olleet minulle iso tuki vaikeina aikoina”, Kate Middleton sanoi kihlajaishaastattelussa. Tätä tiivistä perheyhteyttä prinssi William on kertonut suuresti arvostavansa.

Mutta kunnianhimoiset vanhemmat halusivat ja osasivat tehdä myös oikeita ratkaisuja lastensa tulevaisuuden eteen. Siinä heitä auttoi osaltaan Carolen lastenjuhlatarvikkeita myyvä yritys Party Pieces, joka menestyi ja kasvatti perheen vaurautta. Lasten oli esimerkiksi mahdollista opiskella maan parhaissa yksityiskouluissa.

Jo alakoulussa Kate oli hyvin urheilullinen – hän harrasti muun muassa maahocheyta ja tennistä – ja sai paljon kiitosta kauniista käytöstavoistaan. 14-vuotiaana hän siirtyi maineikkaaseen Marlborough College -sisäoppilaitokseen. Siellä Kate kärsi aluksi koti-ikävästä. Hän ei juurikaan viettänyt aikaa koulutoverien kanssa vaan vetäytyi omiin oloihinsa tekemään läksyjä. Vaikka hän oli myöhemminkin käytökseltään enemmänkin pidättyväinen ja hillitty, hän oli koulutoverina hyvin suosittu.

Seurapiiritoimittaja Matthew Bellin mukaan juuri hyvin valittu koulu kehitti Katen parhaita ominaisuuksia: kotona opittua luontaista arvokkuutta ja hyviä käytöstapoja.

Koulun jälkeen Kate Middleton piti välivuoden, jonka aikana hän opiskeli hetken Firenzessä sekä matkusteli Chilessä. Vuonna 2001 hän aloitti taidehistorian opinnot arvostetussa St Andrewsin yliopistossa Skotlannissa.

Hyvin pian opintojen alettua Kate törmäsi yliopiston käytävillä ja luentosaleissa toiseen ensimmäisen vuoden opiskelijaan nimeltään William.

Heistä tuli nopeasti hyvät ystävät.

Cambridgen herttuaparin häitä vietettiin 2010. Nyt heillä on kolme lasta prinssi Louis, prinsessa Charlotte ja prinssi George. © Aaron Chown / PA Images / MVPhotos

Cambridgen herttuaparin häitä vietettiin 2010. Nyt heillä on kolme lasta prinssi Louis, prinsessa Charlotte ja prinssi George. © Aaron Chown / PA Images / MVPhotos

Läpinäkyvä vaate

Vuosia myöhemmin kihlajaishaastattelussa prinssi William kertoi huomanneensa heti, että Katessa oli jotain erityistä. Tunnettu tapaus heidän tarinassaan on ensimmäisenä opiskeluvuonna järjestetty hyväntekeväisyysmuotinäytös, jossa Kate Middleton esiintyi läpinäkyvässä puvussa, ja William ihasteli häntä katsomon ensimmäiseltä riviltä.

Toisena opiskeluvuonna Kate ja William vuokrasivat kahden muun opiskelijan kanssa talon. Sitä, koska heidän ystävyytensä muuttui rakkaudeksi, saamme tuskin koskaan tietää, mutta aika pian alkoivat levitä huhut heidän seurustelustaan. Michael Middleton kuitenkin kiisti kaiken, kun toimittajat hätyyttelivät perheen kotitalon ulkopuolella tietoa seurustelusta.

Kun William oli aloittanut yliopisto-opinnot, brittilehdistö oli tehnyt hovin kanssa herrasmiessopimuksen, jonka mukaan William sai elää lähes normaalia opiskelijaelämää ilman ympärillä kärkkyviä lehtikuvaajia. Ensimmäinen yhteiskuva Katesta ja Williamista hiihtomatkalta Sveitsissä huhtikuussa 2004 rikkoi sopimuksen.

Kun Kate ja William seuraavana vuonna valmistuivat yliopistosta, isä-Middleton otti heistä tilaisuudessa intiimin valokuvan, jossa he näyttävät kovin nuorilta ja kovin rakastuneilta. Mutta tulevaisuus ei ollut alkuunkaan niin selvä ja ruusuinen kuin kuvassa näytti.

Lue myös: Herttuatar Catherine ja prinssi William: Haaveena iso, onnellinen perhe

Yllättävä ero

Seuraavat vuodet olivat Katen elämässä aika ajoin raskasta aikaa, ja hänen tunteensa ja itsehillintänsä joutuivat kovalle koetukselle. Seurustelu Williamin kanssa jatkui, mutta juuri kun maailma odotti pariskunnan kihlajaisuutista, he yllättäen kertoivatkin eroavansa. Syyksi sanottiin, että armeijassa aloittanut William ei ollut täysin sitoutunut suhteeseen.

Pari palasi kuitenkin pian yhteen. Kate Middleton on myöhemmin sanonut, että itse asiassa ero oli hänelle hyväksi, sillä se teki hänestä vahvemman ihmisen.

Vuosi eron jälkeen, syyskuussa 2008 Kate joutui jälleen nielemään pettymyksensä yhteisestä tulevaisuudesta, sillä William halusi jatkaa opintojaan ja kouluttautui pelastuslentäjäksi. Ei siis vieläkään kuninkaallista kosintaa. Lehdistön tuolloin antama pilkkanimi Waity Katie viittasi Katen pitkään odotteluun.

Mutta aika oli varmasti kovaa myös hänen perheelleen, joka ei lehdistön mielestä osannut tehdä mitään oikein. Toimittajat piikittelivät Middletonien keskiluokkaan viittaavalla sukunimellä ja muistuttivat, ettei perheen nimeä löydy aateliskalenterista sen paremmin kuin maan rikkaimpien listalta. Väitettiin jopa, että nuorten tapaaminen yliopistossa ei olisi ollut pelkkää sattumaa, vaan kunnianhimoinen äiti-Carole olisi patistanut tytärtään samaan yliopistoon, jossa Williamin tiedettiin aloittavan opinnot.

Mutta Middletonit eivät näyttäneet tunteitaan, vaan ottivat ilkeämielisyydet vastaan tyynesti ja niitä kommentoimatta. Perhe piti myös tyttären seurusteluun liittyvät asiat tiukasti sisäpiirissä, sillä lavertelu lehdistölle olisi saattanut pilata Katen tulevaisuuden.

Prinsessa Catherine yllätti joululaulutilaisuudessa Westminster Abbeyn katedraalissa soittamalla itse pianoa. © GEORGE ROGERS / Sipa Press / MVPhotos

Prinsessa Catherine yllätti joululaulutilaisuudessa Westminster Abbeyn katedraalissa soittamalla itse pianoa. © GEORGE ROGERS / Sipa Press / MVPhotos

Uusia tuulia hoviin

Kihlajaisuutinen saatiin lopulta marraskuussa 2010, kun William pujotti Katen vasempaan nimettömään äitinsä sinisafiirisormuksen.

Häitä vietettiin seuraavan vuoden huhtikuussa Lontoon Westminster Abbeyssa.

Kate Middleton teki omalla tavallaan historiaa, sillä hän on 350 vuoteen ensimmäinen niin sanottu tavallisen kansan nainen, joka on avioitunut Britannian tulevan kruununperillisen kanssa. Häiden yhteydessä kuningatar myönsi nuorelle parille Cambridgen herttuan ja herttuattaren arvon.

Pariskunnan ensimmäinen lapsi, prinssi George, syntyi vuonna 2013, kaksi vuotta myöhemmin syntyi prinsessa Charlotte ja kuopus, prinssi Louis vuonna 2018. Raskaudet olivat Katelle vaikeita, sillä hän kärsi joka kerta vakavasta alkuraskauden pahoinvoinnista.

Kuten pariskunnan häitten aikaan jo uumoiltiin, Kate ja William ovat puhaltaneet brittihoviin uusia tuulia polkematta kuitenkaan perinteitä. Kuninkaallisesta asemasta huolimatta he ovat esimerkiksi halunnut tarjota lapsilleen mahdollisimman tavallisen kasvatuksen, ja Kate huolehtii pitkälti itse perheen arjesta.

Tärkeintä on tarjota lapsille onnellinen koti ja turvallinen ympäristö. Siis juuri sellainen lapsuus, josta Kate itse sai nauttia aikanaan.

Kate on myös äärettömän ahkera ja työteliäs, ja erityisesti lasten hyvinvointi on hänen sydäntään lähellä. Pitkään Katen kanssa yhteistyötä tehnyt professori Peter Fonagy kehui äskettäin Hello-lehden haastattelussa hänen merkittävää toimintaansa pienten lasten ja vanhemmuuden eteen.

Lisäksi Kate osaa yllättää. Joulun alla hän oli järjestämässä joululaulutilaisuutta Westminster Abbeyn katedraalissa ja säesti itse yhden kappaleen pianolla.

Kate on luonut itselleen aseman, jota on syytä ihailla nyt ja jonain päivänä myös maan kuningattarena.

Lähteet: abcnews.go.com, bbc.com, Britannica.com, cbc.ca, nhello.com, mirror.co.uk, thenationalnewa.com, vanityfair.com, Wikipedia ja vogue.com

Lue myös: Kummitteleeko prinssi Williamin kodissa, Kensingtonin palatsissa? Huhujen mukaan useampikin haamu vainoaa brittihovin väkeä kuninkaallisten kohteissa

X