Kestääkö Catherine vauva-arjen uupumatta? Kolmen lapsen äiti, Cambridgen herttuatar elää brittien suurennuslasin alla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
William ja Catherine
Herttuatar Catherine poseerasi prinssi Williamin ja poikavauvan kanssa kameroille vain seitsemän tuntia synnytyksen jälkeen. © MVPhotos
Kolmannen lapsensa synnyttänyt herttuatar Catherine näyttää virheettömältä valinnalta tulevaksi kuningattareksi. Onko kaunotar yhtä täydellinen kuin miltä hän näyttää, vai kipuileeko kolmen lapsen äiti välillä väsymyksen vuoksi?

Ison-Britannian hallitsijaperhe suureni jälleen, kun herttuatar Catherine, 36, synnytti pojan maanantaina 23. huhtikuuta 2018 kello 11. Synnytys kesti viisi tuntia, ja pikkuprinssi painoi 3,8 kiloa. Daily Mail uutisoi, ettei yhtä potraa vauvaa ollut syntynyt kruununperillisille sataan vuoteen.

Britit järjestivät pikkuprinssin syntymäpäivästä hullunmyllyn leiriytymällä lontoolaisen Saint Maryn sairaalaan eteen. Moni oli kääriytynyt Ison-Britannian lippuun. Osalla oli mukanaan vauvanukkeja ja leikkilastenvaunuja. Ei ihme, että vielä syksyllä Catherine paljasti Daily Mail -lehdelle haluavansa synnyttää mieluummin kotona Kensingtonin palatsissa. Herttuapari oli häpeissään siitä, että he hankaloittivat sairaalan toimintaa mediamyllytyksen vuoksi.

Williamin ja Catherinen vastasyntynyt poika

© KGC PHOTO AGENCY LLP / MVPHOTOS

Lääkäri ei kuitenkaan suositellut kotisynnytystä, joten Kate synnytti Saint Mary -sairaalan Lindo-siivessä, joka tunnetaan kalliimpana ja ylellisempänä kuin sairaalan muut osastot. Herttuaperheelle oli varattu sama huone, jossa George, 4, ja pikkusisko Charlotte, 2, syntyivät.

Synnytyksen jälkeen Catherine palasi edustustehtäviin vauhdilla. Hän ei voi edes haaveilla tavismammojen äitiyslomasta. Reilun seitsemän tunnin kuluttua synnytyksestä prinssi William ja lapset tulivat hakemaan äitiä ja pikkuveljeä kotiin.

Vauva sylissään Kate hymyili meikattuna ja hiukset föönattuna kameroille. Hän oli pukeutunut muodinluoja Jenny Packhamin punaiseen leninkiin. Se muistutti Dianan asua, jossa tämä esitteli ensi kerran kameroille Harry-vauvan vuonna 1984.

Hello-lehden mukaan ydinperheen ulkopuolisista vierailijoista ensimmäisenä palatsiin saapui Katen raskaana oleva Pippa-sisko, ja myös mummi Carole Middleton laittautui matkaan saman tien.

William ja Catherine

Kuninkaallisfanit leiriytyivät hyvissä ajoin Saint Maryn sairaalan edustalle, jossa Kate synnytti kolmannen lapsensa. © MVPHOTOS

Riittääkö Catherinelle edustusrouvan rooli?

Säteilevää Catherinea ihaillaan saarivaltiossa samaan malliin kuin prinsessa Dianaa aikanaan. Naisten taustat ovat kuitenkin sangen erilaiset.

Ennen avioliittoaan lastenhoitajana työskennellyt aristokraattinen Diana osoitti koulussa taitonsa lähinnä tanssissa ja lemmikkieläinten hoivaamisessa. Sen sijaan keskiluokkaiseen yrittäjäperheeseen syntynyt Kate valmistui arvostetusta skottilaisesta Saint Andrewsin yliopistosta. Siellä hän myös tapasi prinssi Williamin.

Niin Dianan kuin Katenkin kohtaloksi koitui vaimon ja äidin rooli. Kate ei koskaan ehtinyt hyödyntää koulutustaan. Ennen avioliittoaan hän työskenteli äitinsä Party Pieces -juhlatarvikeyrityksen lisäksi lyhyen aikaa Jigsaw-vaateketjussa sisäänostajana. Sen enempää uraa hän ei ennättänyt luoda.

Kun Katen vuonna 2001 alkanut suhde Williamiin tuli julki, nuori nainen joutui lehdistön luupin alle. Prinssi eli välillä etsikkoaikaansa ja romanssi joutui tauolle. Kärsivällinen Kate odotti hulivilihurmuriaan ja valmistautui optimistisesti prinsessan rooliin. Tämä poiki hänelle brittimediassa lisänimen Waity Katie, Odottaja-Katie.

William ja lapset

Neljävuotias George ja kaksivuotias Charlotte saivat pikkuveljen. © MVPHOTOS

Huhtikuussa 2011 sinnikkyys palkittiin satuhäillä. Vaikka ne ruokkivat kansan romantiikan nälkää, moni kyseenalaisti Katen valinnat. Riittääkö nykynaiselle se, että satuprinssi pujottaa nimettömään Dianan kuuluisan sinisafiirisormuksen? Eikö Katen kunnianhimo ulotu mihinkään omaan?

Sokerinen satu johti rankkaan arkeen. Lehdistö alkoi vahtia Katen vyötäröä vauvauutisten toivossa. Kun herttuatar tuli raskaaksi loppuvuodesta 2012, pahoinvointikohtaukset veivät hänet sairaalaan.

Pikkuprinssi George syntyi heinäkuussa 2013. Synnytyksen jälkeen nuori perhe vetäytyi Katen vanhempien Carole ja Michael Middletonin kotiin Etelä-Englantiin. Sieltä he palasivat farmilleen Walesiin Angleseyn kylään. Sen jälkeen odotti muutto Kensingtonin palatsiin Lontoossa.

Aiempien raskauksien tapaan Kate kärsi raskauspahoinvoinnista myös tällä kertaa. Hovi ilmoittikin viimeisimmästä raskaudesta jo syyskuussa. Kate oli vasta toisella kuukaudella, mutta ei kyennyt enää pahoinvoinnin vuoksi edustamaan.

Tuntuukin, että raskaudet vievät Katen voimat. Katen vanhemmat ovat tukeneet alusta pitäen nuorta perhettä vanhemmuudessa. Silti äitiys on ollut Katelle vaativaa.

”Äitiys on haaste, johon liittyy ristiriitaisia tunteita”, Kate myönsi vuosi sitten puheenvuorossaan prinssi Williamin ja Harryn suojeleman Heads Together -mielenterveysprojektin lehdistötilaisuudessa.

Lazy Katie – jopa prinssi Philip ahkerampi

Äidiksi tuleminen suurennuslasin alla otti Catherinen voimille. Samaan ajankohtaan osui muutto Walesin rauhasta Williamin lapsuudenkotiin Kensingtonin palatsiin. Pikkukaupungin tytölle se oli melkoinen muutos. Toki William yritti tukea häntä, samoin Lontoossa asuva pikkusisko Pippa.

Heinäkuussa 2016 Kate saapui kunnioittamaan Ranskan Sommeen ensimmäisen maailmansodan muistojuhlallisuuksia. Daily Mail -lehti kuvaili häntä rasittuneen oloiseksi ja kalpeaksi. Väsymyksen vuoksi Kate karsi kalenteristaan edustusmenoja.

Kansa kiivastui, ja lehdistö antoi herttuattarelle uuden kutsumanimen Lazy Katie, Laiskuri-Katie. Kuningashuoneen ylläpitäminen näkyy brittien verotuksessa ja heitä selitykset pikkulapsiperheen äidin kiireistä ottivat pannuun.

Kun The Telegraph -lehti ilmoitti joulukuussa 2016, että silloin 95-vuotias prinssi Philip teki tuplasti enemmän töitä kuin Kate, kansan halveksunta oli huipussaan. Herttuattaren ei auttanut kuin reipastua.

Kate ja William ovat kertoneet haluavansa olla lastensa arjessa aidosti läsnä ja turvautua mahdollisimman vähän lastenhoitajien apuun, aivan kuten Diana aikoinaan. Mutta riittävätkö Katen voimat sekä äidin rooliin että edustusvelvollisuuksiin?

William ja Catherine

Katen tyyliä ihaillaan, mutta hänen toivotaan edustavan hovia enemmän. © MVPHOTOS

Uuden ajan kuninkaallinen

Britit ihailevat varauksetta 92-vuotiasta hallitsijaansa, kuningatar Elisabet II:a. Tämä on aina laittanut kansakunnan edun omansa edelle. Samanlaista omistautumista ei nuoremmista sukupolvista tunnu löytyvän. Toisaalta herkkänä tunnettu prinssi Charles tilitti Sally Bedell Smithin elämäkerrassa Prince Charles – The Passions and Paradoxes of an Improbable Life sitä, miten hylätyksi hän itsensä lapsena tunsi.

Nyt kuningaskunnassa eletään murrosaikaa. Charles seuraavana kuninkaana ei noudattanut vanhoja sääntöjä, vaan erosi ja avioitui suuren rakkautensa Camillan kanssa. Hänen esikoispoikansa William ja tämän Catherine-vaimo haluavat elää tavallista perhe-elämää.

”Ei ole olemassa vanhemmuuden sääntökirjaa. Terve järki ja omat vaistot ohjaavat kasvatusta parhaiten”, Kate kuvaili suhdettaan äitiyteen vuosi sitten maaliskuussa, kun hän piti puhetta Heads Together -järjestön asialla mielenterveystyön puolesta. Siinä hän halusi rohkaista nuoria, uupumuksen kanssa kamppailevia vanhempia.

Kate puhuu sydämestään. Vaikka prinsessa Charlotte on helppo lapsi – Charles-vaari kehui ylpeänä pikkutytön unenlahjoja Hello-lehdelle jo tämän vauva-aikoina – Georgen univaikeudet ja temperamenttinen luonne ovat ajaneet vanhemmat välillä väsymyksen partaalle.

Daily Express-lehti paljasti syyskuussa raskausuutisen aikaan, että Kate halusi kolmannen lapsen. William sen sijaan empi Georgen aiheuttaman työmäärän vuoksi. Prinssi myös lohkaisi mukaan kuopuksen synnyttyä, että nyt parilla piisaa kolminkertaisesti huolia.

Ei näytäkään siltä, että Kate ja William aikoisivat seurata nykyisen hallitsijaparin viitoittamaa tietä. Mummille isänmaa tuli aina ennen kaikkea muuta. Sen sijaan pojanpoika vaimoineen asettaa perheensä ja yksityiselämänsä valtiollisten velvoitteiden eteen.

Herttuatar Catherine jakaa mielipiteitä. Hänen kauneuttaan, lempeää hymyään ja omistautumista lapsilleen ihaillaan. Toisaalta hänen passiivisuutensa nostaa karvat pystyyn.

Synnytyksestä toivuttuaan Katella onkin edessä näytön paikka. Hänen on osoitettava pärjäävänsä sekä äidin että tulevan kruununperillisen puolison roolissa. Moni hänen ikätovereistaan myös toivoisi Katen puhaltavan uutta tuulta vanhoihin perinteisiin.

Ennen haasteita Katen on kuitenkin aika iloita uudesta perheenjäsenestä. Niin tekee myös jokainen britti, ovat he sitten herttuattarelle myötämielisiä tai kriittisiä.

X