Kruununprinsessa Victoria on omistautunut perheellensä, ilmastoasioille ja kestävän kehityksen kysymyksiin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kuninkaallinen perhe
Victoria on onnistunut tasapainottelemaan työn ja perheen välillä, vaikka hän joutuu työn vuoksi matkustelemaan ja olemaan poissa lasten, Estellen ja Oscarin, luota. Myös aviomies Daniel on usein työmatkoilla mukana. © Anna-Lena Ahlström / Ruotsin hovi
Ruotsin kruununprinsessa Victorialle perhe, lapset ja työ ovat arjen onnen ydin. Keski-ikään ehtinyt Victoria valmistautuu tulevaan tehtäväänsä maansa hallitsijana.

Lämmin hymy, ystävällinen, tyylikäs ja varma olemus. Sellainen on Ruotsin kruununprinsessa Victoria.

Mutta Victoriallakin on ollut omat huolensa ja surunsa. Hän kärsii lukihäiriöstä ja kasvosokeudesta eli kyvyttömyydestä tunnistaa ihmisiä kasvoista. Molemmat ovat asettaneet hänen tielleen haasteita mutta myös kasvattaneet hänestä sitkeän ja määrätietoisen.

Heinäkuussa Victoria täyttää 42 vuotta. Hänestä on siis tullut keski-ikäinen, lapsiperheen ruuhkavuosia elävä nainen, jolla elämänpalaset ovat loksahtaneet kohdilleen.

Victorian arjen onnen avaimet ovat perhe, läheiset ja kiinnostava työ.

Perhe kaikki kaikessa

Victoria on usein muistellut, kuinka hän lapsena ikävöi vanhempiaan, joiden oli työnsä vuoksi pakko olla paljon poissa kotoa; hehän olivat kuningas ja kuningatar.

Victorian omassa perheessä tilanne on toinen. Hän voi omistautua täysillä lapsilleen, sillä kruununprinsessana hänen työnsä ei ole niin vaativaa ja kokonaisvaltaista.

Perhe – puoliso, prinssi Daniel sekä lapset, prinsessa Estelle ja prinssi Oscar – on Victorialle tärkeintä maailmassa. Tämä nelikko on myös todennäköisesti Ruotsin seuraava kuninkaallinen perhe, sillä perheeseen tuskin syntyy lisää lapsia.

Daniel, 45, on vaimolleen lojaali ja kannustava kumppani. Sympaattinen Daniel ymmärtää asemansa tulevan hallitsijan puolisona ja hyväksyy paikkansa vaimonsa taustalla.

Prinsessa Estelle, 7, aloittaa syksyllä koulun. Kuluneen vuoden hän on käynyt esikoulua yksityisessä Manilla Campuksessa, joka sijaitsee Tukholman Djurgårdenissa. Pikkuprinssi Oscar, joka perhepiirissä kutsutaan nimellä Oscis, täytti maaliskuussa kolme.

Lapsille mahdollisesti periytynyt lukihäiriö on asia, joka mietityttää vanhempia kovasti. Kärsiväthän samasta häiriöstä Victorian lisäksi myös kuningas Kaarle Kustaa ja prinssi Carl Philip.

Victoria ja Daniel ovat keskustelleet asiasta paljon keskenään ja miettineet, kuinka voivat parhaiten tukea lapsiaan.

”Olemme jo varhain alkaneet opetella kirjaimia heidän kanssaan, mutta hauskalla tavalla. Luemme heille paljon, sillä juuri kirjojen lukeminen, laulaminen ja riimittely ovat tärkeää lapselle”, Victoria kertoi tv-haastattelussa, jonka hän antoi pari vuotta sitten 40-vuotispäivänsä aikoihin.

Ruotsin seuraava kuninkaallinen perhe.

Tässä on mitä todennäköisimmin Ruotsin seuraava kuninkaallinen perhe. Linda Broström / Ruotsin hovi

Seitsemän serkusta

Kuninkaallinen perhe on tiivis yksikkö, joka elää suojattua elämää muusta maailmasta erillään. Tämä kuuluu heidän rooliinsa valtakunnan ykkösperheenä.
Victorian suhde vanhempiinsa ja sisaruksiinsa on läheinen. Keväällä kolme sukupolvea Bernadotten naisia, kuningatar Silvia, Victoria ja Estelle vietti tyttöjen viikonlopun Wienissä. Ohjelmassa oli muun muassa käynti eläintarhassa ja kuuluisassa Espanjalaisessa ratsastuskoulussa.

Yksi koko kuningasperheen yhteisistä harrastuksista ovat antiikkiesineet, ja he katsovat yhdessä tv:n Antikrundan-ohjelmaa.

”Hehän liikkuvat paikoissa, joissa on mitä hienoimpia esineitä, ja monet antiikkiesineet ovat kuninkaallista alkuperää”, Antikrundanin juontaja Anne Lundberg selitti taannoin.

Näihin aikoihin Victorian ja hänen sisarustensa perheet kokoontuvat jälleen yhteen viettämään kesää. Voi hyvin kuvitella, kuinka hauskaa Victoriasta on tavata pikkusiskoaan Madeleinea ja viettää kunnolla aikaa yhdessä.

Samalla myös Estelle ja Oscar tapaavat Floridassa asuvia serkkujaan Leonorea, 5, Nicolasta, joka täyttää pian 4 ja vuoden ikäistä Adriennea. Ja kun paikalle saapuvat vielä Carl Philip, Sofia ja heidän lapsensa Alexander, 3, ja Gabriel, kohta 2, voi arvata millaista iloa seitsenpäinen serkkukatras tuottaa toisilleen ja perheilleen.

Kevätkesällä Victoria on saanut juhlia molempien sisarustensa kanssa. Ensin pikkuveli Carl Philip vietti 40-vuotispäiviään toukokuussa ja kesäkuun alussa Ruotsissa ilmestyi Madeleinen kirjoittama lastenkirja Stella och hemligheten.

Tunnollinen ja ahkera

Victorian työtä on edustaa maataan ja kuningashuonetta niin Ruotsissa kuin ulkomailla, ja hän on tehtävässään tunnollinen ja ahkera. Työ on inspiroivaa, ja vielä hänen ei tarvitse kantaa huolta koko kansan kohtaloista.

Työhön kuuluu paljon matkustamista. Toukokuussa Victoria ja Daniel vierailivat muun muassa Vietnamissa. Vierailu järjestettiin sen kunniaksi, että 50 vuotta sitten, vuonna 1969 Ruotsi oli ensimmäinen länsimaa, joka solmi diplomaattisuhteet Vietnamin kanssa. Asema antaa Victorialle mahdollisuuden kiinnittää yleisön huomio asioihin, jotka kokee tärkeäksi. Viime ajat Victoria on omistautunut ilmastoasioille ja kestävän kehityksen kysymyksiin. Ilmastoasiat ovat Victorian ja hänen isänsä yhteinen kiinnostuksen kohde, sillä kuningas nosti niitä esiin jo 1970-luvulla.

Victoria on yksi YK:n Agenda 2030 -lähettiläistä. Viime syksynä hän vieraili New Yorkissa YK:n päämajassa, jossa hän tapasi järjestön pääsihteerin António Guterresin sekä maailman johtavia ilmastotutkijoita.

Tapaamisten jälkeen Victoria kertoi, kuinka sekä tutkijat että Guterres ovat huolissaan, ettei ilmastonmuutokseen vieläkään suhtauduta riittävän vakavasti.

”Ennusteita tehtiin jo joitakin vuosia sitten, mutta asiat ovat valitettavasti menneet vain huonompaan suuntaan”, Victoria kertoi tapaamisten jälkeen.

Kruununprinsessa Victoria

Victoria aloitti muutama vuosi sitten uuden tavan tutustua kotimaahansa. Rennosti lenkkareihin ja farkkuihin pukeutuneena hän aikoo tehdä maakuntavaelluksen kaikkissa Ruotsin 25 maakunnassa. Raphael Stecksén / Ruotsin hovi

Rauhassa kohti tulevaa

Kun Victoria jonain päivänä nousee Ruotsin valtaistuimelle, hänellä on perintönään vuosisatainen historia maassa, jonka kuninkaista 70 tunnetaan nimeltä.

Nykyinen kuningas, joka oli valtaan noustessaan vain 27-vuotias, teki vuosi sitten huhtikuussa historiaa, sillä hän on nyt Ruotsin pitkäaikaisin hallitsija.

Ruotsin hovin kotisivujen mukaan Victoria tuuraa isäänsä jo nyt, jos kuningas on matkoilla tai sairas. Tuolloin hänen tittelinsä on valtionhoitaja.

Victoria on kotimaassaan erittäin suosittu. Ruotsalaiset ovatkin usein malttamattomina kyselleet, kuinka pitkään heidän täytyy vielä odottaa, että kruununprinsessasta tulee kuningatar. Todennäköisesti vielä pitkään. Bernadottet ovat nimittäin pitkäikäisiä, ja 73-vuotias Kaarle Kustaa on erinomaisessa kunnossa. Hänellä ei myöskään ole pienintäkään aikomusta luopua asemastaan, vaikka kansa on sitä joskus vaatinutkin.

”Bernadotteilla ei ole tapana luopua kruunusta”, kuningas sanoi muutama vuosi sitten.
Kuningas ei myöskään jää eikä oikeastaan edes voi jäädä eläkkeelle, sillä tässä on juuri monarkian ydin: kuningas on vallassa siihen asti, kunnes kuolee, ja välittömästi sen jälkeen kruununperijä astuu hänen tilalleen, kirjoitti Aftonbladet-lehti muutama vuosi sitten. Tähän viittaa tunnettu sanonta ”Kuningas on kuollut, kauan eläköön kuningas.”

Jos kuningas jäisi eläkkeelle, häviäisi samalla jotain siitä kuninkaallisesta mystiikasta, joka kuninkaallisille kuuluu. Tai näin ainakin ajatellaan Ruotsissa.

X