Kruunuprinsessa Victoria ja prinssi Daniel jo 10 vuotta naimisissa – Näin onni on kestänyt ja kasvanut

Jaa artikkeli
Kruunun­prinsessa Victoria sai ­Danielinsa kesähäissä 19.6.2010. Victorian häätyylissä oli paljon samaa kuin kunin­gatar Silvialla vuonna 1976.
Kruunun­prinsessa Victoria sai ­Danielinsa kesähäissä 19.6.2010. Victorian häätyylissä oli paljon samaa kuin kunin­gatar Silvialla vuonna 1976. Kuva: MVPhotos
Ruotsin kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin rakkauden­täyteisistä häistä tulee kesäkuussa kuluneeksi kymmenen vuotta. Pariskunnan onni on täydentynyt vuosien varrella pikkuprinsessalla ja -prinssillä. Perheen uusin tulokas on koiranpentu Rio.

Koronaepidemia varjostaa monien perheiden kesäsuunnitelmia, eivätkä kuninkaalliset ole poikkeus. Kruununprinsessa Victoria, 42, ja prinssi Daniel, 46, juhlivat tinahäitään tänä kesänä, mutta juhlallisuudet ovat tavallista pienimuotoisempia. Pariskunnan satuhäistä tulee 19. kesäkuuta kuluneeksi 10 vuotta.

Pari sai vuosikausien odotuksen jälkeen viimein toisensa. Nyt heistä on tullut mallikelpoinen tuleva hallitsijapari, joiden ympäriltä on turha etsiä kohuja.

Harmoninen perhe-elämä näyttää vain vahvistaneen parin rakkautta. Danielinsa rinnalla Victoriasta on kehkeytymässä itsevarma ja välittävä kuningatar.

Kuningas vastusti

Victoria ja Daniel tapasivat jo vuonna 2001, kun Victoria tuli kuntosali­omistajana työskentelevän 27-vuotiaan Daniel Westlingin henkilökohtaiseksi valmennettavaksi. Pian asiakkuussuhde syveni ystävyydeksi ja lopulta rakkaudeksi.

Parin vuoden seurustelun jälkeen Danielin tyyli oli jo muuttunut urheiluasuista ja lippiksistä tyylikkäisiin pukuihin ja sliipattuun kampaukseen. Ulkoisesti hän näytti jo prinssiltä, ja kulissien takana alkoi myös prinssikoulutus.

Meni kuitenkin vuosia, ennen kuin kuningaspari lämpeni tulevan kuningattaren puolisovalinnalle. Varsinkin kuningas Kaarle Kustaa piti tuiki tavallista nuortamiestä sopimattomana tyttärelleen.

Ensimmäisen kerran Daniel sai edustaa virallisesti prinsessansa rinnalla vasta vuonna 2008, ja vasta samana vuonna Daniel sai luvan muuttaa asumaan Drottningholmin linnan alueelle.

Kauan odotettua kihlajaisuutista varjosti tieto Danielin munuaissiirtoleikkauksesta, ja häitä tanssittiin vasta 16 kuukautta kihlajaisista.

Victoria ja Daniel tapasivat jo vuonna 2001.

Victoria ja Daniel tapasivat jo vuonna 2001. Kuva: MVPhotos

Koskettava puhe

”Rakas Victoria. Olen niin ylpeä siitä, että olemme yhdessä. Olen niin onnellinen, että saan nyt olla miehesi. Aion tehdä kaikkeni, jotta olisit yhtä onnellinen kuin olet tänään. Victoria, suurin kaikista on rakkaus. Rakastan sinua niin”, Daniel aloittaa hääpuheensa.

Viimeistään sulhasen puhe hääjuhlassa sulattaa miljoonien tv-katsojien sydämet, ja myös mor­sian liikuttuu kyyneliin. Tukholman Suurkirkon alttarilla osat olivat toisinpäin: Daniel pyyhki kyyneliä, mutta Victoria hymyili onnellisena ja puristi tiukasti sulhastaan kädestä.

Onni kuuluu Danielin puheessa. Hän kutsuu tuoretta vaimoaan ”sydäntensä prinsessaksi, älykkääksi, huumorintajuiseksi ja viisaaksi”. Daniel myös paljastaa Victorian romanttisen puolen. Kruununprinsessa oli lähdössä kuukaudeksi Kiinaan, ja lähtövalmisteluiden sijaan hän päätti yllättää Danielin.

”Koko lähtöä edeltävän yön hän kirjoitti jotain. Vasta lähdön jälkeen selvisi, että hän oli kirjoittanut 30 kirjettä, yhden jokaiselle päivälle, kun oli poissa, ja sulkenut kirjeet laatikkoon.”

Tuore vävy huomioi puheessaan myös appivanhempiaan. Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia viettivät 34-vuotishääpäiväänsä Victorian ja Danielin tärkeänä päivänä, ja Daniel kiitti heitä vuolaasta avusta muodonmuutoksessaan ”sammakosta” prinssiksi.

Koronaepidemian aikana Victoria ja Daniel ovat hoitaneet edustustehtäviään videon välityksellä. Toukokuussa he juttelivat Norjan kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin kanssa.

Koronaepidemian aikana Victoria ja Daniel ovat hoitaneet edustustehtäviään videon välityksellä. Toukokuussa he juttelivat Norjan kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin kanssa. Kuva: Victor Ericsson Kungl. Hovstaterna / The Royal Court of Sweden

Daniel isyyslomalle

Pian häiden jälkeen Victoria kertoi Expressenin haastattelussa toivovansa useita lapsia. Unelma toteutui, kun esikoinen prinsessa Estelle syntyi helmikuussa 2012, ja neljä vuotta myöhemmin perhe kasvoi prinssi Oscarilla.

Molempien lasten syntymän jälkeen onnesta soikea prinssi Daniel kertoi lapsistaan medialle. Estellen syntymän jälkeen hän myönsi olevansa tunnemyrskyssä, Oscar-pojan mittoja hän puolestaan kuvaili käsillään kuin kalamies.

Oscarin syntymän jälkeen prinssi Daniel teki historiaa olemalla maailman ensimmäinen isyyslomaa viettänyt kuninkaallinen. Prinssin oma isä Olle piti isyyslomaa 1970-luvulla lapsia kasvattaessaan, joten valinta oli Danielille luontainen.

Lue myös: Estelle ja Leonore ovat Ruotsin kuninkaalliset kullanmurut

Entisenä kunto­saliyrittäjänä prinssi Daniel on ollut huolissaan lasten vähäisestä liikkumisesta. Hän on kertonut, että isosisko Estellen esimerkki kannustaa myös Oscaria urheilemaan.

Entisenä kunto­saliyrittäjänä prinssi Daniel on ollut huolissaan lasten vähäisestä liikkumisesta. Hän on kertonut, että isosisko Estellen esimerkki kannustaa myös Oscaria urheilemaan. Kuva: MVPhotos

Kuningasperhe kuin tavallinen perhe

Prinssi Daniel on kertonut, että he haluavat taata lapsilleen mahdollisimman normaalin kasvatuksen.

Lastenhoitajien keskellä kasvanut Victoria kaipasi lapsena vanhem­piaan, eikä ole halunnut samanlaista kohtaloa omille lapsilleen. Hän on halunnut kouluttaa Estellen ja Oscarin kuninkaallisiin tehtäviin heidän ehdoillaan turvallisessa, mukavassa ympäristössä rakkaiden ihmisten keskellä.

Kansalaiset ovat saaneet nähdä vilahduksen perheen arjesta ennen joulua julkaistuista joulutervehdyksistä sekä kesäisistä kuvista, joissa Estelle ja Oscar ovat juoksennelleet luonnon helmassa ja puhallelleet voikukkia.

Daniel ja Victoria ovat tarkkoja Estellen ja Oscarin ruutuajasta, joten he ovat huolehtineet lasten liikkumisesta ja leikkimisestä lähtemällä yhdessä esimerkiksi Pokemon-jahtiin.

Koko perhe on matkustanut yhdessä laskettelemaan, ja lisäksi Estelle on käynyt balettitunneilla. Liikunnan ohella Victoria ja Daniel arvostavat kulttuuria: Victoria lukee paljon lapsilleen muun muassa Astrid Lindgrenin satuja. Estelle on osallistunut myös teatterikursseille, sillä tulevana kuningattarena esiintymistaidoista on apua.

Tavallinen yhdessä olo on perheelle tärkeää. Esimerkiksi viime syksynä Victorian ja Danielin kiireiset kalenterit tyhjennettiin viikoksi, jotta he voisivat muiden ruotsalaisperheiden tapaan viettää syyslomaa lastensa kanssa.

”Paljon rakkautta, lämpöä ja välittämistä, se on mahtavaa”, Daniel kuvaili kasvatusfilosofiaansa Aftonbladetin haastattelussa 2016.

Hän kehui Victoriaa välittäväksi äidiksi.

”Olen naimisissa lämpimän, viisaan ja hyvän ihmisen kanssa. Hän on myös hieno äiti ja tuo lapsillemme turvaa. On helpompi kasvaa kahden rakastavan vanhemman kanssa, jotka ovat valmiita antamaan aikaa, energiaa ja rakkautta lapsilleen”, Daniel on kertonut Victoriasta.

Ulkoilmaihmisinä Victoria ja Daniel ovat halunneet jakaa rakkauttaan luontoa kohtaan myös lapsilleen. Viime kesänä prinssi Oscar ­pääsi Söder­åsensin kansallis­puistoon.

Ulkoilmaihmisinä Victoria ja Daniel ovat halunneet jakaa rakkauttaan luontoa kohtaan myös lapsilleen. Viime kesänä prinssi Oscar ­pääsi Söder­åsensin kansallis­puistoon. Kuva: Sara Friberg, Kungl. Hovstaterna/Sara Friberg, Royal Court of Sweden

Koronaepidemia muutti arkea

Vuosien varrella Victoria ja Daniel ovat jaksaneet edustaa aina yhtä iloisina, ja he tuntuvat suorastaan täydentävän toisiaan.

Kuninkaallisissa tehtävissään he ovat nostaneet esiin erityisesti lasten liikunnan tärkeyttä. Victoria nosti myös ympäristöasiat esiin tempauksellaan, jonka aikana hän kävi Ruotsin jokaisessa kansallispuistossa.

Victoria on ollut jo vuosia Ruotsin suosituin kuninkaallinen, ja koronaepidemian aikana Victorian ja prinssi Danielin rooli on noussut entistäkin näkyvämmäksi. Jo syksyllä kuningas päätti keskittää edustustehtäviä tulevan hallitsijan perheelle.

Hovi ilmoitti jo hyvissä ajoin, että koronan aikana Victoria ja kuningas Kaarle Kustaa eivät tapaa toisiaan. Kuningaspari vetäytyi edustustehtä­vistä alkukeväällä, ja viralliset edustustehtävät jäivät Victorian ja Danielin harteille.

Koronaepidemian aikana Victorialla ja Danielilla lienee kuitenkin ollut enemmän aikaa perheelle, sillä he ovat hoitaneet edustustehtäviään virtuaalisesti kotoaan.

Kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja lapset Estelle ja Oscar ovat jo vieneet Rio-koiran tutustumaan Hagan linnan lähimaastoon.

Kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja lapset Estelle ja Oscar ovat jo vieneet Rio-koiran tutustumaan Hagan linnan lähimaastoon. Kuva: Sara Friberg, Kungl. Hovstaterna / Royal Court of Sweden.

Kuningasperheen Rio-koira.

Kuningasperheen Rio-koira. Kuva: H.K.H. Kronprinsessan / The Royal Court of Sweden.

Estellen koulu, yksityiskoulu Manilla Campus Tukholman Djurgårdissa, jouduttiin sulkemaan hetkeksi koronaepide­mian takia maaliskuussa, joten Hagan linnassa totuteltiin etäkouluelämään. Myöhemmin keväällä Estelle palasi takaisin kouluun.

Kuningasperhe on pitänyt sosiaaliset kontaktit vähissä, ja kuningatar Silvia kertoi perheen pitävän yhteyttä Skypen ja Facetimen välityksellä. Hän on myös kirjoittanut lastenlapsilleen kirjeitä ja tehnyt lyhyitä videotervehdyksiä heille.

Rio-koiranpentu muutti hoviin

Estelle ja Oscar eivät ole tavanneet viikkokausiin isovanhempiaan, mutta seuraa heille on pitänyt uusi perheenjäsen. Perhe hankki toukokuussa oman koiran, cavapoon pennun nimeltä Rio.

Estelle ja Oscar eivät ole tavanneet viikkokausiin isovanhempiaan, mutta seuraa heille on pitänyt uusi perheenjäsen.

Estelle ja Oscar ovat haaveilleet omasta koirasta jo pitkään, ja eläinrakkaalle Estellelle oma lemmikki oli unelma jo ennen Oscar-veljen syntymää. Victoria paljasti Oscaria odottaessaan, että Estelle toivoi omaa hamsteria oman pikkusisaruksen sijaan.

Ruotsissa perheen koiravalinta on herättänyt myös arvostelua, sillä cavapoota, kingcharlesinspanielin ja puudelin risteytystä, pidetään ongelmarotuna. Prinssi Daniel on tiettävästi allerginen koirille, joten se lienee vaikuttanut koiravalintaan, cavapoo on nimittäin vähemmän allergisoiva.

Victoria ja Daniel eivät näytä arvostelusta välittävät. He ulkoiluttivat Estellen ja Oscarin kanssa Rio-koiraansa Hagan linnan puistoalueella valkovuokkojen keskellä, ja koko perhe oli yhtä hymyä. Aivan kuin mikä tahansa perhe.

Lue myös: Perheenäiti hurmaa Pohjolan – Tällainen kuningatar Victoriasta tulee

Lue myös: Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa poisti viideltä lastenlapseltaan kuninkaalliset oikeudet – näin heidän elämänsä muuttuu

X