Harryn ja Meghanin sekä prinssi Andrew'n skandaalit ravistelevat kuningashuonetta – miten kuningatar Elisabet, 93, jaksaa kohujen keskellä?

Brexit. Megxit. Randy Andy. Britanniaa ravistellaan sekä valtiona että monarkiana. Kuinka kuningatar Elisabet, 93, jaksaa tätä kaikkea?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nyt helmikuun alkupuolella tuli 68 vuotta siitä, kun Elisabetin isä Yrjö VI yllättäen kuoli ja tyttärestä tuli kuningatar 25-vuotiaana.

Brexit. Megxit. Randy Andy. Britanniaa ravistellaan sekä valtiona että monarkiana. Kuinka kuningatar Elisabet, 93, jaksaa tätä kaikkea?
Teksti:
Elina Koivunen

Kun ihminen on yli yhdeksänkymmenen, hänen ei pitäisi joutua kantamaan vastuuta yhtään mistään. Tätä onnea Englannin kuningatar Elisabetille, 93, ei ole suotu.

Viime vuosi oli hänen hallituskautensa siihen asti pahin. Tästä vuodesta näyttää tulevan pahempi. Britannian kuninkaallinen perhe on murentumassa sisältä päin.

Sussexin herttuaparin tapaus ei ole suinkaan loppuun käsitelty.

Prinssi Andrew’n, 60, seksiskandaalin tutkiminen ei ole vielä alkanutkaan. Sitä on painettu villaisella, mikä tuskin onnistuu loputtomiin.

Kuningatar Elisabetilla on myös arkisempia huolia. Hän on ollut naimisissa 72 vuotta, ja nyt hänen puolisonsa, prinssi Philip, 98, on ruvennut sairastelemaan.

Jossakin vaiheessa korkea ikä alkaa näkyä jokaisen kohdalla, joka sinne asti pääsee. Vuosi sitten Philip kolaroi Sandringhamin puiston lähellä ja menetti ajokorttinsa. Kuningatar lopetti itsekin autolla ajon julkisilla teillä.

Lisäksi Britannian yllä leijuu brexitin likaisenharmaa, nuhruinen pilvi.

Prinssi Philip täyttää ensi vuonna jo 100.

Prinssi Philip täyttää ensi vuonna jo 100. Kuningatar Elisabet puolestaan täyttää huhtikuussa 94 vuotta. Steve Parsons / AFP / MVPhotos

Lue myös: Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip ovat verraton voimakaksikko

Mutkikas Megxit

Vuosi alkoi brittikuninkaallisten kannalta dramaattisesti.

Prinssi Harry, 35, ja tämän puoliso, Sussexin herttuatar Meghan, 38, ilmoittivat aikeistaan vetäytyä kuninkaallisen perheen ydinjoukosta.

Uutinen nimettiin Britanniassa nopeasti ja nokkelasti Megxitiksi. Nyt voi pohtia, oliko nimi turhankin enteellinen. Britannian EU-erolle annettu brexit-nimitys tulee sanoista British ja exit, joista jälkimmäinen tarkoittaa lähtöä tai poistumista.

Tarkoittaisiko Megxit sitten Meghanin poistumista kuninkaallisista kuvioista?

Alkaa näyttää siltä, että voi tarkoittaakin.

Mutta prinssi Harry menee siinä mukana.

Nähtävästi Harryn ja Meghanin tavoitteena oli vain hankkia lisää vapautta ja päätösvaltaa siinä, kuinka paljon he osallistuvat hovin tapahtumiin.

He halusivat toimia yhä kuningasperheen jäseninä, mutta tehdä sen omilla ehdoillaan. Tämähän ei ole mahdollista. Ei voi olla puolipäivä- tai osaviikkokuninkaallinen.

Sussexin herttuaparin nopea pudotus voi tuntua rajulta. Ainakin prinssi Harry saattaa vielä ihmetellä, mitä hänelle oikein tapahtui.

Sussexin herttuaparin nopea pudotus voi tuntua rajulta. Ainakin prinssi Harry saattaa vielä ihmetellä, mitä hänelle oikein tapahtui. Kuningatar Elisabet totesi, että he ovat jatkossakin ”arvossa pidettyjä” perheenjäseniä.  DPPA / ddp USA / MVPhotos

Englannin kuningashuone kannattelee niin monien ihmisten etuja, ettei se voi kaatua äkkirysäyksessä.

Silti brittihovi ei välttämättä kestäisi sellaista, että joku sen jäsen perustaisi oman, ”kilpailevan hovin” jonnekin.

Tällainen vaara lienee nähty, sillä Harry ja Meghan ovat nuoremman polven suuria suosikkeja. Toki he myös jakavat mielipiteet.

Herttuaparin suunnitelmiin reagoitiinkin ällistyttävän kylmähermoisesti.

Kuningatar Elisabetin nimissä annetussa varsin viileässä lausunnossa todettiin, että Harry ja Meghan ovat jatkossakin ”arvossa pidettyjä” perheen jäseniä.

Julkisuudessa he eivät silti enää esiinny Ison-Britannian kuningashuoneen edustajina. Edes Harryä ei enää puhutella ”hänen kuninkaalliseksi korkeudekseen”.

Lue myös: Seura Lontoossa: Näin kansalaiset ottivat Harryn ja Meghanin lopullisen lähdön vastaan: ”Tämä oli nähtävissä”

Vaikka Elisabet on ikäisekseen hyväkuntoinen, hän ei ole enää parhaissa voimissaan. Se näkyy myös hänen ryhdissään, joka on alkanut painua kumaraan.

Vaikka kuningatar Elisabet on ikäisekseen hyväkuntoinen, hän ei ole enää parhaissa voimissaan. Se näkyy myös hänen ryhdissään, joka on alkanut painua kumaraan. GoffPhotos.com / Goff Photos / MVPhotos

Lue myös: Kuningatar Elisabet viihtyy huivissa ja kumisaappaissa – ja pysyy sitkeästi vallassa

Pahin isku – prinssi Andrew

Vaikka lapsenlapsi Harry on Elisabetille tärkeä, viime aikojen isoimman iskun on aiheuttanut kuningattaren toiseksi vanhin poika, prinssi Andrew.

Äitinsä näköistä Andrew’ta on pidetty Elisabetin lempilapsena.

Prinssi Charlesin, 71, ja prinsessa Annen, 69, lapsuudessa heidän äitinsä työ meni kuin huomaamatta lasten edelle.

Kun nuoremmat lapset syntyivät 1960-luvun alussa, ote oli toinen. Prinssit Andrew ja Edward saivat äidistään isomman palan.

Prinssi Edwardista, 55, kasvoi hillitty ja tasapainoinen. Hänen avioliitostaan tai perheestään ei ole koskaan kerrottu mitään kulmakarvoja nostattavaa.

Prinssi Andrew, Yorkin herttua, oli toista maata. Hän keräsi hiukan kunniaa käväistyään sotimassa Falklandilla, mutta eniten hän sai mainetta naistenmiehenä. Hänen tyttöystävistään riitti riemua 1980-luvun alun juorulehdissä. Jotkut muistavat vielä hänen nuoruuden lempinimensä: Randy Andy, ”Rietas-Andy”.

Vaimokseen Andrew valitsi Sarah Fergusonin, jota pidettiin hovipiirien piristyksenä. Valitettavasti Yorkin herttuatar osoittautui liiankin piristäväksi. Vuoden 1992 kuninkaallisiin skandaaleihin kuului valokuvasarja, jossa Sarahin uusi miesystävä imeskeli hänen varpaitaan.

Prinssi Charlesin painoarvo on noussut viime vuosina jyrkästi. Kulissien takana hän hoitaa yhä useampia äidilleen aiemmin kuuluneita velvollisuuksia.

Prinssi Charlesin painoarvo on noussut viime vuosina jyrkästi. Kulissien takana hän hoitaa yhä useampia äidilleen, kuningatar Elisabetille aiemmin kuuluneita velvollisuuksia. Paul Edwards / AFP / MVPhotos

Maine tahriintui

Prinssi Andrew’n ystävyyssuhde amerikkalaisen liikemiehen Jeffrey Epsteinin kanssa puhutti jo 2010-luvun alussa. Viime kesänä Andrew’n nimi nousi uudestaan esiin, kun Epstein pidätettiin.

Epsteinilla, joka teki tutkintavankeudessa itsemurhan, oli tapana viihdyttää liiketuttaviaan ja ystäviään alaikäisillä tytöillä.

Andrew oli kiistatta Epsteinin ystävä, mutta syylistyikö prinssi alaikäisten hyväksikäyttöön?

Marraskuussa Andrew antoi tapauksesta haastattelun BBC:n Newsnight-ohjelmaan. Hän sekä puhui asian vierestä että vähätteli koko juttua – ja onnistui kaikin tavoin pahentamaan tilannettaan.

Buckinghamin palatsi ilmoitti, että Yorkin herttua keskeyttää ”toistaiseksi” kaikki kuninkaalliset tehtävänsä. Myös hänen työnsä 230 järjestön suojelijana päättyi kertaheitolla.

Tapauksen käsittely on yhä auki. Vaikka Andrew onnistuisi luovimaan niin, ettei häntä aseteta virallisesti syytteeseen, hänen maineensa on mennyt.

Prinssi Andrew lukeutui Jeffrey Epsteinin ystäväpiiriin.

Prinssi Andrew lukeutui Jeffrey Epsteinin ystäväpiiriin. Andrew Parsons / Zuma Press / MVPhotos

Kuningatar Elisabet kohujen keskellä

Kriisit eivät ole Elisabetille mitään uutta. Hän on kasvanut niiden keskellä.

Elisabet oli yhdentoista, kun hänen David-setänsä — kuninkaana Edvard VIII ja sittemmin arvonimeltään Windsorin herttua — luopui kruunustaan naidakseen kaksi kertaa eronneen amerikkalaisen seurapiirirouvan Wallis Simpsonin.

Brittimonarkia sai tuolloin syviä haavoja, ja tapaus pakotti jäljelle jääneet kuninkaalliset asettamaan velvollisuuden kaiken edelle.

Juuri niin Elisabet on toiminut.

Se on ollut kova valinta, ja perhe ja läheiset ovat toisinaan saaneet kärsiä.

Tästä oli hyvä esimerkki Elisabetin siskon, prinsessa Margaretin (1930-2002) surullinen romanssi Peter Townsendin kanssa Elisabetin hallituskauden alussa.

Kuningattaren painostuksesta Margaret luopui rakastetustaan.

”Annus horribilis”, erityisen hirveä vuosi, oli myös 1992, jolloin Windsorin linnassa oli tulipalo ja kolme kuningattaren neljästä lapsesta päätyi asumus- tai avioeroon. Charlesin ja prinsessa Dianan eroon liittyi meheviä paljastuksia, joilla sensaatiolehdistö herkutteli.

Myös prinsessa Dianan kuolema kesällä 1997 merkitsi notkahdusta kuingatar Elisabetin kansansuosiossa.

Arvaamaton brexit

Yhdistynyt kuningaskunta irtaantui tammikuun lopussa Euroopan unionista, ja nyt eletään siirtymävaihetta. Osa EU-eron tuomista muutoksista tulee briteille varmasti yllätyksenä.

Pahimmassa tapauksessa ero tulee hajottamaan koko Yhdistyneen kuningaskunnan.
Ainakin Skotlanti haluaisi kuulua Euroopan unioniin, ja valtakunnan pilkkoutuminen on väistämättä kenen tahansa hallitsijan kauhukuva.

Kaiken huipuksi pääministeri Boris Johnson pyöritti Elisabetia viime syksynä tavalla, joka herätti pahennusta. Johnson sai kuningattaren lykkäämään parlamentin istuntokauden alkua, mikä olikin tarkemmin katsoen laitonta. Vaikka Johnson oli se, joka toimi väärin, tapaus oli nolo kuningattaren kannalta.

Toki kulissien takana on jo tapahtunut isoja muutoksia.

Elisabetin yhteistyö pääministeri Boris Johnsonin kanssa käynnistyi komeasti, mutta eteni sitten hiukan sotkuisemmissa merkeissä.

Kunigatar Elisabetin yhteistyö pääministeri Boris Johnsonin kanssa käynnistyi komeasti, mutta eteni sitten hiukan sotkuisemmissa merkeissä. Victoria Jones / PA Images / MVPhotos

Vaikka kuingatar Elisabet ei luovu kruunusta eläessään, käytännössä hallitsijan valta on jo paljolti siirtynyt Charlesille.

Tiettävästi juuri Charles päätti, että Andrew oli pakko siirtää sivuun niin nopeasti kuin mahdollista. Myös Harryn ja Meghanin tapauksessa ratkaisut teki Charles – luultavasti yhteistyössä prinssi Williamin, 37, kanssa.

Elisabet ei ole silti vanhuudenheikko, ja hänellä on omat mielipiteensä.

Joulun 2019 perinteisessä, televisiossa lähetettävässä joulutervehdyksessään hän tunnusti, että kulunut vuosi oli ollut ”töyssyinen”.

Eniten huomiota herätti silti Elisabetin asu. Hän oli pukeutunut siniseen leninkiin, jonka väri toi mieleen Euroopan unionin lipun. Lisäksi hänellä oli rintaneula, joka muistutti EU:n lipun tähtiympyrää.

Puheessaan kuningatar muisteli sekä Apollo 11:n kuulentoa että Normandian maihinnousun 75-vuotisjuhlia. Hän toisti moneen kertaan, että todellinen edistys etenee aina pienin askelin. Hän puhui rauhantyöstä ja kansojen välisestä yhteistyöstä — jotka myös sattuvat olemaan EU:n perimmäiset pyrkimykset.

Joulutervehdys päättyi filminpätkään kuninkaallisista sekoittamassa jouluvanukasta.

Elisabetin lisäksi keittiöpuuhissa olivat Charles ja William sekä kuusivuotias perintöprinssi George, joka oli kauhan varressa.

Oikeastaan Elisabet jäi koko asetelmassa sivuosaan — ja se oli myös selvä viitoitus tulevasta.

Juttu on julkaistu alun perin Seura-lehdessä nro 7/20.

Lue myös: Pelokas äiti, hurmaava isoäiti – Kuningatar Elisabet oli huolehtivainen ja hyvä äiti ja läsnä lastensa elämässä

X