Kuningatar Silvian vuosi on ollut täynnä terveyshuolia ja surua – Myös paljastukset isänsä Walther Sommerlathin natsimenneisyydestä shokeerasivat

Ruotsin kuningatar Silvia menetti veljensä vuosi sitten, on joutunut olemaan erossa perheestään ja kärsinyt myös terveysongelmista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuningatar Silvialla on ollut raskas vuosi koronan keskellä. Hän on tavannut rakkaita lapsenlapsiaan ja lapsiaan vain harvoin. Lisäksi hän menetti vuosi sitten veljensä ja loukkasi ranteensa vuoden alussa.

Ruotsin kuningatar Silvia menetti veljensä vuosi sitten, on joutunut olemaan erossa perheestään ja kärsinyt myös terveysongelmista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Hetki oli askel kohti normaalia elämää ja varmasti suuri helpotus kuningasparille. Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa, nyt 75, ja kuningatar Silvia, 77, saivat tammikuussa ensimmäiset koronarokoteannokset. Raskaiden kuukausien jälkeen he saisivat viimein tavata lapsia ja lapsenlapsiaan.

Kuningas kehotti kansalaisiakin ottamaan rokotteen, jotta virus saataisiin nujerrettua.

”Toivon, että jokainen, jolla on mahdollisuus, ottaa rokotteen lähikuukausina, jotta nämä vaikeat ajat olisivat viimein historiaa”, kuningas kommentoi hovin tiedotteessa.

Korona-aika on ollut raskasta kaikille, eivätkä kuninkaalliset ole poikkeus.

Kaarle Kustaa ja Silvia eristäytyivät riskiryhmäläisinä muusta perheestä jo maaliskuussa 2020. He viettivät lähes vuoden enimmäkseen eristyksissä Stenhammarin linnassa ja tapasivat kruununprinsessa Victorian ja prinssi Carl Philipin perheitä vain ulkona, turvallisen etäisyyden päästä. Floridassa asuvaa prinsessa Madeleinea he eivät olleet nähneet kuin videopuheluissa.

Rokotuksen tuomaa iloa ei kestänyt kauaa. Vain viikkoja myöhemmin kuningatar Silvia kaatui kotonaan Drottningholmin linnassa ja loukkasi oikean käden ranteensa pahasti yrittäessään estää kädellään kaatumisen. Kuningatar kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan, jossa ranteessa todettiin useissa kohtia murtumia. Oikeakätinen Silvia joutui pärjäämään viikkokausia kipsi kädessään.

Silvian rankka vuosi näytti vain jatkuvan.

Lue myös: Palaako prinsessa Madeleine Ruotsiin? – ”Kaipaan perhettä ja ystäviä niin paljon”

Traaginen muistisairaus

Eristäytymisen lisäksi Silvia on joutunut vuoden aikana myös surutöihin, sillä hänen veljensä Walther Sommerlath kuoli vuosi sitten lokakuun lopussa 2020. Veli oli kuollessaan 86-vuotias ja oli asunut vuoden 2020 Silvian lähellä Drottningholmin linnan alueella vain 50 metrin päässä Silvian kodista.

Kuningatar tiedotti kuolinuutisen jälkeen olevansa surun murtama ja kertoi muun perheenkin kaipaavan Waltheria.

”Kuningattarella oli läheiset välit perheeseensä, ja siksi Walther halusi viettää viimeiset kuukautensa siskonsa lähellä. He olivat läheisessä yhteydessä viimeiseen asti”, hovin tiedottaja Margareta Thorgren kertoi tuolloin.

Tarkempaa kuolinsyytä ei kerrottu, mutta Silvia paljasti myöhemmin TV4:n haastattelussa, että Walther oli sairastanut Alzheimerin tautia Silvian äidin tavoin.

Veljen sairastuminen ja viimeiset hetket ovat varmasti tuoneet Silvialle mieleen äidin poismenon. Alice Sommerlath muutti Saksasta tyttärensä luo Tukholmaan saatuaan kuulla sairastavansa Alzheimerin tautia. Vuosien sairastelun jälkeen hän kuoli vuonna 1997.

Silvia perusti jo ennen äitinsä kuolemaa Silviahemmet-säätiön, joka tarjoaa apua muistisairaille ja heidän omaisilleen. Kuningatar on puhunut äitinsä sairaudesta lukuisissa haastatteluissa. Hän huomasi Alicen muistiongelmat, kun tämä alkoi unohdella ennen ilmiselviä asioita. Usein Alice kysyi miehestään, ja Silvia joutui kertomaan monta kertaa, että isä oli kuollut. Jokainen kerta tuntui Silviasta tragedialta.

”Dementia vaatii paljon kärsivällisyyttä läheisiltä”, Silvia on kertonut Aftonbladetin haastattelussa.

Silviasta tuli kuningatar 45 vuotta sitten, kun hän avioitui Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan kanssa 19. kesäkuuta 1976. Hääpäivää kuningaspari juhli tänä vuonna vain yksityisesti. © Ruotsin kuninkaallinen hovi

Silviasta tuli kuningatar 45 vuotta sitten, kun hän avioitui Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan kanssa 19. kesäkuuta 1976. Hääpäivää kuningaspari juhli tänä vuonna vain yksityisesti. © Ruotsin kuninkaallinen hovi

Koronatartunta perheessä

Walther haudattiin koronarajoituksia noudattaen ja läsnä oli vain alle kymmenen vierasta. Kuningasperheestä paikalla olivat Silvian ja Kaarle Kustaan lisäksi kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel, prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia. Prinsessa Madeleine sen sijaan ei päässyt matkustamaan paikalle.

Silvia oli tuskin ehtinyt toipua hautajaisista, kun hän sai jälleen huonoja uutisia.

Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia olivat sairastuneet koronaan. Hovi tiedotti asiasta alle viikko Waltherin hautajaisten jälkeen ja ilmoitti samalla, että kuningaspari sekä muut hautajaisiin osallistuneet joutuivat testiin.

Äitinä Silvia on varmasti kantanut huolta Carl Philipin ja Sofian jaksamisesta. Huolta lisäsi, että prinsessa Sofia odotti tuolloin parin kolmatta lasta Juliania koronaan sairastuessaan. Hovi tiedotti raskausuutisesta vasta myöhemmin. Lehtitietojen mukaan prinssipari selvisi koronasta lopulta lievillä oireilla eikä tauti levinnyt muuhun kuningasperheeseen.

Lue myös: Kruununprinsessa Victoria on uuden ajan kuninkaallinen, joka ei pelkää näyttää tunteitaan: ”Hän on tässä eri sukupolvea kuin isänsä”

Viimein yhdessä

Korona-aikana Silvia ja Kaarle Kustaa ovat monien muiden ikäihmisten tavoin joutuneet luopumaan juhlapyhäperinteistään. Joulua he viettivät tuttuun tapaan Drottningholmin linnassa, jossa Kaarle Kustaa on viettänyt kaikki elämänsä joulut. Joulu on ollut kuningasperheelle tärkeä juhla myös siksi, että jouluaattonaatto on kuningatar Silvian syntymäpäivä.

Tällä kertaa he olivat kaksin. Hovi kertoi, että kuningaspari näki Ruotsissa asuvia lapsia ja lapsenlapsiaan vain turvallisen etäisyyden päästä, rajoituksia noudattaen.

Rokotusten jälkeenkin kuningaspari on juhlinut matalalla profiililla. Kaarle Kustaan syntymäpäivä on yleensä suuri kansanjuhla, mutta tänä vuonna väkijoukkoja kerääviä paraateja ei järjestetty. Hävittäjälentokoneet lensivät ilman halki ja Skeppsholmista kajautettiin kunnialaukauksia, mutta muuten merkkipäivä oli vaatimaton. Kuningas tapasi vain muutamia hallituksen edustajia Tukholman Kuninkaanlinnassa.

Silvian ja Kaarle Kustaan 45-vuotishääpäivää puolestaan juhlittiin vain yksityisesti. Päivä oli kuningasperheelle kaksinkertaisen juhlan aikaa, sillä myös kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel saivat 11 vuotta sitten toisensa 19. kesäkuuta. Svensk Damtidningin mukaan kuningasparin pitkälle avioliitolle nosteltiin maljoja ainakin perhepiirissä myöhemmin kesällä.

Koko perhe kokoontui nimittäin viimein yhteen 1,5 vuoden eron jälkeen, kun Madeleinen perhe matkusti Floridasta Ruotsiin. Perhe vietti heinäkuuta tuttuun tapaan rakkaalla Öölannin saarella.

Onnellinen jälleennäkeminen ikuistettiin myös valokuviin. Hovin Instagram-sivuilla julkaistussa kuvassa kuningas ja kuningatar ovat kuvan keskellä lapset ja lapsenlapset ympärillään. Silvia pitää Kaarle Kustaata kädestä kiinni ja hymyilee lempeästi.

”Viimein yhdessä Öölannissa! Kauan odotettu tapaaminen. Perhe, joka viettää pitkiä aikoja eri puolella maailmaa, kokoontui yhteen auringon ja tuulen saarelle”, kuvan yhteydessä kerrottiin.

Viime kesänä kuningasperhe oli vihdoin yhdessä, kun kuningasparin lisäksi lapset ja lapsenlapset kokoontuivat heinäkuussa Sollidenin linnassa Öölannissa. © Ruotsin kuninkaallinen hovi

Viime kesänä kuningasperhe oli vihdoin yhdessä, kun kuningasparin lisäksi lapset ja lapsenlapset kokoontuivat heinäkuussa Sollidenin linnassa Öölannissa. © Ruotsin kuninkaallinen hovi

Avoin dementiasta

Tänä syksynä Silvian isän Walther Sommerlathin natsimenneisyys on jälleen ollut otsikoissa. Tällä kertaa uutisointi on ollut kuningattarelle mieleisempää. Silvia on kertonut joutuneensa käsittelemään vuosia isänsä jäsenyyttä natsipuolueessa, ja isän natsikytkökset ovat olleet ”valtava šokki”.

Aiemmin on uskottu, että Silvian isä rikastui juutalaisomistajalta pakkolunastetulla tehtaalla. Expressenin löytämien uusien todisteiden mukaan Silvian isä maksoi kuitenkin omistajalle tehtaasta niissä oloissa poikkeuksellisesti reilun hinnan.

Helpotus lienee sekin, että Silvia ja Kaarle Kustaa ovat palailleet hiljalleen normaaleihin edustustehtäviinsä. Silvia on ylittänyt eläkeiän jo vuosikausia sitten, mutta jatkaa töitä yhä ahkerasti.

Kuningattaren terveydentila on ollut villien huhujen kohteena jo vuosikausia. Kymmenen vuotta sitten Silvian puhuttiin sairastuneen dementiaan, mutta hovi kiisti väitteet. Vuonna 2015 hän joutui viettämään joulun sairaalassa vointinsa heikennettyä ankaran flunssan takia. Myös tänä vuonna tapahtunut kaatuminen lienee herättänyt ruotsalaisissa huolta.

Silvia itse on puhunut terveysasioistaan avoimesti. Hän kertoi keväällä 2021 Huvustadsbladetin haastattelussa, että hän ja Kaarle Kustaa aikovat kertoa Ruotsin kansalle, jos he sairastuvat dementiaan. Hän toivoo tuolloin, että avoimuus muistisairauksien ympärillä lisääntyisi.

Ruotsissa on varauduttu myös vallanvaihtoon. Svenskdam tidning -lehden mukaan Silvia saattaa joutua lähtemään rakkaasta Drottningholmin linnasta, jos Kaarle Kustaasta aika jättää ennen häntä.

Lehden haastatteleman hoviasiantuntija Herman Lindqvistin mukaan tuleva kuningatar Victoria perheineen muuttaisi mitä todennäköisimmin kodistaan Hagan linnasta Drottningholmin linnaan. Lindqvistin arvion mukaan Victorian perhe saattaisi vaihtaa linnoja Silvian kanssa.

Silvian titteli muuttuisi kuningattaresta leskikuningattareksi kruununprinsessa Victorian noustessa valtaistuimelle.

”Terveydestä riippuen Silvia voisi halutessaan olla mukana kuninkaallisissa edustustehtävissä. Kaikki riippuu hänestä itsestään ja hänen terveydentilastaan. Pidän todennäköisenä, että Silvia vetäytyy julkisista tehtävistä mutta on mukana perheen tapahtumissa”, Herman Lindqvist uskoo.

Lue myös: Ruotsin kuningatar Silvian vahva rooli on antanut aikaa omien lasten perhe-elämälle – ”Minulla on brasilialainen sydän, saksalainen järki ja ruotsalainen sielu”

X