Kuningasperheen Archie-kuopus ja monarkian rahoitus puhuttavat Briteissä: ”Verorahojen pitäisi päätyä vain kruununperijöille, ei kaiken maailman enoille ja tädeille”

Iso-Britanniassa kuningasperhettä pidetään yhä arvossa, mutta iso osa kansalaisista toivoo rahoituksen siirtämistä tärkeämmille tahoille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Archie Harrison Mountbatten-Windsor on Iso-Britannian kuninkaallisen perheen kuopus.

Iso-Britanniassa kuningasperhettä pidetään yhä arvossa, mutta iso osa kansalaisista toivoo rahoituksen siirtämistä tärkeämmille tahoille.
(Päivitetty: )
Teksti: Karoliina Kanerva

Maanantai 6. toukokuuta merkitsi Iso-Britanniassa vauvailoa, kun hovi sai odotettua lisäystä prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin synnytettyä esikoisensa. Viiden aikaan aamuyöllä syntyneen pojan painoksi merkittiin seitsemän paunaa ja kolme unssia, mikä vastaa noin 3,3 kiloa.

Vain muutama päivä myöhemmin hovi julkaisi poikavauvan nimen, joka on sittemmin aiheuttanut kummastusta niin mediassa kuin kansalaisten keskuudessakin. Lapsen nimeksi ilmoitettiin Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

Uuden tulokkaan sukunimet huokuvat monarkian historiaa, sillä Mountbatten periytyy prinssi Philipiltä ja Windsor kuningatar Elisabetilta. Niiden yhdistelmä on toiminut kuninkaallisten virallisena sukunimenä aina 1960-luvulta asti.

Etunimet Archie ja Harrison sen sijaan poikkeavat kuninkaallisista perinteistä, eikä niiden takaa löydy yhteyttä kummankaan vanhemman sukujuuriin.

”En voi uskoa, ettei nimessä ole mitään yhteyttä Dianaan – odotin sitä Harryltä”

”On ihanaa, että kuninkaalliset saavat perheenlisäystä. Uusi vauva yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa”, Burnleyn kaupungista kotoisin oleva Sally, 53, kertoo Seuralle.

”Toivoin, että kuningasperhe aloittaisi muutoksen pois vanhoillisista kuninkaallisten nimistä. Luulin kuitenkin, että vauvan nimeksi tulisi Spencer, koska se oli prinsessa Dianan tyttönimi ja siitä huhuttiin paljon. En voi uskoa, ettei nimessä ole mitään yhteyttä Dianaan – odotin sitä Harryltä.”

Kuninkaallisten vauvailo herättää myös kysymyksiä Englannissa.

Kuninkaallisten vauvailo on tarttunut myös burnleyläiseen Sallyyn. © Karoliina Kanerva / Otavamedia

Koska Harry on Sussexin herttua ja Archie on hänen esikoispoikansa, olisi vauva voinut saada tittelikseen kreivin tai lordin. Vanhempien päätöksestä Archien nimeä edeltää kuitenkin pelkkä ”master” eli herra.

BBC:n kuninkaallisen kirjeenvaihtajan Jonny Dymondin mukaan tittelin puuttuminen viittaa siihen, etteivät Meghan ja Harry halua kasvattaa lastaan muodollisesti kuninkaallisena, kertoo BBC News.

Kuningasperheen mediahuomion kasvun taustalla Meghania ympäröivät spekulaatiot

Archie-vauvan syntymä on nostanut puheenaiheeksi erityisesti monarkian painoarvon Iso-Britannian kulttuurissa. Brittien keskuudessa mielipiteet kuningasperheen merkityksestä vaihtelevat suuresti.

”Yleisesti ottaen rakastamme monarkiaa ja varoja, joita se tuo valtiolle turismin kautta. Vaikken olekaan Meghanin suurin fani, olen kuitenkin sitä mieltä, että hänen ansioistaan kuninkaalliset ovat suuremman mediahuomion kohteena kuin koskaan aiemmin – sekä sosiaalisessa mediassa että lehdissä, aina Amerikkaan asti”, Sally kertoo.

Kuninkaallismielteisyydestään huolimatta Sallyä kuitenkin arvuuttaa hovin rahoitus.

”Kuningasperheen tulisi olla itserahoitettu. Rahat, jotka säästettäisiin, voitaisiin käyttää NHS:n (National Health Service) palveluihin, ja uusia sairaaloita voitaisiin nimetä kuninkaallisten jälkeen. Kodittomuus ja koulutus voisivat myös hyödyntää lisärahoitusta.”

© Karoliina Kanerva / Otavamedia

Veronmaksajalle 80 senttiä vuodessa – ”Jos päätämme ylläpitää monarkiaa, täytyy rahoja sinne myös sijoittaa”

Vuodessa brittimonarkian on arvioitu maksavan tavalliselle veronmaksajalle noin 69 penniä, joka vastaa 80 senttiä, raportoi Vanity Fair. Summa ei tunnu suurelta, mikäli kuningasperheen kustantaminen koetaan oleelliseksi.

”On hyvä asia, että kuningasperheen tukemista jatketaan. Totta kai verorahoja tulee käyttää muihinkin asioihin, mutta jos päätämme ylläpitää monarkiaa, niin täytyyhän rahoja sinne myös sijoittaa”, sanoo Edinburghissa asuva Tony, 73.

”Jos tukia ei riitä tarpeeksi kaikille, ehkä valtiojohdon tulisi pienentää listaansa kaikista muista julkisen tuen saajista. Monarkia on kiehtova ja iso osa britannialaista kulttuuria. Ennemmin maksan monarkian säilyttämisestä kuin muuttaisin Iso-Britannian tasavallaksi.”

Vaikka perinteitä pidetäänkin arvossa, liian suureksi ei kuningasperheenkään tulisi päästä.

”Eiköhän hovi ole jo tarpeeksi iso. Kuninkaallisten keskuudessa, kuten yleisestikin, ei ole enää muodikasta saada yhtä paljon lapsia kuin ennen vanhaan.”

"Jos päätämme ylläpitää monarkiaa, niin täytyyhän rahoja sinne myös sijoittaa”, sanoo Edinburghissa asuva Tony, 73.

Edinburghilainen Tony haluaa tukea kuningashuonetta jatkossakin. © Karoliina Kanerva / Otavamedia

Kuningashuone luo kansanylpeyttä myös nuorten keskuudessa

Vaikka onkin arvioitu, että monarkian kannatus vähenee vuosittain, puhuvat monet nuorten sukupolvien jäsenet kuitenkin kuningashuoneen puolesta.

”Uskon monarkiaan. Kunnioitan perinteitä ja mielestäni kuningashuone tulee säilyttää. He saavat minut tuntemaan itseni ylpeäksi siitä, että olen englantilainen”, kertoo Leedsistä kotoisin oleva Lauren, 21.

Miljoonia puntia maksavat häät sekä muut kuninkaallisten ylenpalttiset kulut ovat saaneet briteiltä merkittävää paheksuntaa, mutta täysin tukia ei silti haluta lopettaa.

”Koen, että osa verorahoista kuuluu kuningasperheelle, mutta on muitakin tahoja, jotka tarvitsevat rahoitusta vielä enemmän. Mielestäni vain tietyn osan kuningasperheestä tulisi saada veronmaksajan tienestejä. Se tulisi leikata poikki tietyssä kohtaa kuninkaallista perimysjärjestystä niin, että verorahoja päätyy vain kuningattarelle, hänen lapsilleen ja heidän jälkeläisilleen – ei kaiken maailman enoille ja tädeille.”

"Monarkia saa minut tuntemaan itseni ylpeäksi siitä, että olen englantilainen”, kertoo Leedsistä kotoisin oleva Lauren, 21.

Kuningashuone saa Laurenin, 21, tuntemaan ylpeyttä omasta kansallisuudestaan. Karoliina Kanerva / Otavamedia

Archien ristiäiset vanhempiensa hääkappelissa?

Archie-vauvan ristiäisten tarkka ajankohta ei ole tiedossa, mutta tavallisesti kuninkaalliset ristiäiset sijoittuvat 2-3 kuukauden päähän lapsen syntymästä.

Todennäköisimmin uusi tulokas kastetaan kesällä, ja ristiäisten sijainnin uskotaan olevan Pyhän Yrjön kappeli, jossa Meghan ja Harry solmivat myös avioliittonsa, raportoi Vanity Fair.

X