Kuningatar Elisabet on ollut vallassa 70 vuotta – Ratkaisemattomat huolet varjostavat 96-vuotiaan hallitsijan juhlallisuuksia

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kuningatar Elisabet on Ison-Britannian kansan ylivoimainen suosikki­kuninkaallinen, ja kansalaiset ovat olleet huolissaan kuningattaren voinnista.
Ison-Britannian kuningatar Elisabet on kansan ylivoimainen suosikki­kuninkaallinen, ja kansalaiset ovat olleet huolissaan kuningattaren voinnista. © MV-Photos
Kuningatar Elisabetin pitäisi olla juhlavuonnaan kuningasperheen kirkkain tähti, mutta terveysongelmat varjostavat juhlallisuuksia. Kuningatar pelkää siskonsa prinsessa Margaretin kohtaloa.

Kun Ison-Britannian kuningatar Elisabet II osallistui parlamentin avajaisiin vuosi sitten, rakasta aviomiestä prinssi Philipiä ei ollut enää rinnalla. Oli vain tyhjä tuoli. Tänä vuonna Elisabetin itsensä paikalla oli pelkkä kruunu – kuningatar joutui jättämään toukokuiset avajaiset väliin juuri vallassaolonsa 70-vuotisjuhlallisuuksien alla.

Edellisenä päivänä Elisabetista oli tullut maailmanhistorian kolmanneksi pitkäaikaisin monarkki hänen ohitettuaan Liechteinsteinia sata vuotta sitten hallinneen Juhana II:n pisimpään vallassa olleiden monarkkien listalla.

Sitten hovi tiedotti, että ensimmäistä kertaa 59 vuoteen kuningatarta ei nähdä parlamentin avajaisissa.

Kuningattaren epätavallisen poissaolon syyksi kerrottiin ”liikkumisvaikeudet”. Lehtitietojen mukaan kuningattarella on vaikeuksia kävellä tai edes seisoa pitkiä aikoja.

Lopulta 96-vuotias monarkki seurasi tapahtumia television äärellä kotonaan Windsorin linnassa. Tilaisuus jäi velvollisuuksistaan tarkalta kuningattarelta väliin vasta kolmatta kertaa.

Kuningattaren puheen piti ensimmäistä kertaa hänen seuraajansa, vanhin poika prinssi Charles, 73. Charlesin lisäksi toinen tuleva kuningas prinssi William, 39, osallistui ensimmäistä kertaa avajaisiin. Charles näytti vakavalta vilkaistessaan pöydän päälle asetettua kuningattaren kruunua.

Historiallinen poissaolo herätti kansalaisissa huolen rakastetun hallitsijan terveydentilasta.

Kuningatar jättäytyi yllättäen pois parlamentin avajaisista, ja hänen sijastaan kuningattaren puheen luki prinssi Charles vierellään herttuatar Camilla.

Kuningatar jättäytyi yllättäen pois parlamentin avajaisista, ja hänen sijastaan kuningattaren puheen luki prinssi Charles vierellään herttuatar Camilla. © MV-Photos

Terveyshuolten myötä yhä enemmän perumisia

Kuningattaren terveys on reistaillut rakkaan aviomiehen, prinssi Philipin kuoltua vuosi sitten keväällä. Lokakuussa Elisabet joutui sairaalahoitoon julkisuuteen kertomattomista syistä, ja syksystä lähtien hän on turvautunut silloin tällöin kävelykeppiin.

Kuluneen vuoden aikana kuningatar on vetäytynyt myös merkittävistä edustustehtävistään: syksyllä väliin jäi Remembrance Day eli kaatuneiden muistopäivä, keväällä brittihoville tärkeä pääsiäisjumalanpalvelus.

Terveysongelmat pahenivat tänä vuonna, kun Elisabet sairastui koronaan. Alun perin kuningatar oli aikonut jatkaa työtehtäviään etäyhteyksien kautta, mutta lopulta hän vetäytyi lepoon ja myös virtuaalitapahtumat peruttiin.

Kuningatar kommentoi sairastumistaan Lontoon kuninkaallisen sairaalan työntekijöille videopuhelussa. Hän kuvaili virukseen sairastumista ”hyvin pelottavaksi kokemukseksi”.

”Tämä kauhea tauti todella tekee hyvin väsyneeksi ja uupuneeksi, eikö totta”, kuningatar sanoi Reutersin mukaan.

Hallitsija pyörätuolin varassa

Brittilehtien mukaan kuningatar on jo suurelta osin pyörätuolin varassa. Kuningattaren kunnon takia prinssi Philipin muistotilaisuudessa jouduttiin tekemään erikoisjärjestelyitä ja muuttamaan hänen kulkureittiään, jottei kävelymatka olisi liian pitkä.

Lopulta kuningatar saapui tilaisuuteen keppiin tukeutuen, kävellen hitaasti prinssi Andrew’n käsikynkässä.

Kuningattaren on kerrottu peruneen osallistumi­siaan tilaisuuksiin siksi, koska hän ei halua tulla nähdyksi pyörätuolissa. Myös parlamentin avajaisissa valtaistuimelle olisi ollut lähes esteetön kulku pyörätuolilla, mutta tämä ei ollut vaihtoehto kuningattarelle. Taustalla on kuningattaren ylpeys ja huoli arvokkuuden menettämisestä.

Elisabetin mielessä lienee pelko, että hän kokisi pikkusiskonsa prinsessa Margaretin kohtalon. Aiemmin tyylistään tarkka Margaret kuvattiin heiveröisenä pyörätuolissa kuningataräidin 101-vuotisjuhlilla. Kuvat kohahduttivat ympäri maailmaa ja huoli prinsessan terveydestä nousi puheenaiheeksi. Margaret kuoli vain puoli vuotta myöhemmin.

Mielikuva hauraasta pikkusiskosta pyörätuolissa on jäänyt kummittelemaan kuningattaren mieleen, brittilehdet kertovat.

Kevään mittaan Elisabetista onkin julkaistu kuvia, joissa hän seisoo. Se oli tietoinen valinta, uskoo kuninkaallisasiantuntija Angela Levin. Hän arvioi brittilehdille, että kuningatar halusi näin näyttää, ettei hän ole vielä niin huonossa kunnossa, että joutuisi istumaan.

Daily Mailin mukaan kuningattarella on ”hyvät ja huonot päivänsä”, ja siksi hänen osallistumisensa edustustilaisuuksiin vahvistuu vasta viime hetkillä. Kuvassa kuningatar vierailee Lontoon Paddingtonin asemalla.

Daily Mailin mukaan kuningattarella on ”hyvät ja huonot päivänsä”, ja siksi hänen osallistumisensa edustustilaisuuksiin vahvistuu vasta viime hetkillä. Kuvassa kuningatar vierailee Lontoon Paddingtonin asemalla. © MV-Photos

Ei enää edustusmatkoja

The Guardianin mukaan kuningattaren ei uskota palaavan enää täyspäiväisiin edustustehtäviin. Asiantuntijat pitävät mahdollisena, että iäkäs hallitsija luopuu pian kokonaan perinteisistä visiiteistä ja kasvokkaisista tapaamisista.

”Luulen, että hän nauttii yhä työstään ja aikoo jatkaa kevyissä tehtävissä niin kauan kuin on kunnossa. En usko, että kuningatar tulee enää matkustamaan ympäri maata tai osallistumaan tapahtumiin joka viikko”, kuninkaalliskirjailija Penny Junor arvelee.

Briteissä huolettaa, estääkö iäkkään kuningattaren kunto osallistumisen 70-vuotishallitsijajuhlallisuuksiin. Aiemmin on kerrottu, että kuningatar on päättänyt edustaa juhlavuotensa aikana niin monessa tilaisuudessa kuin mahdollista, mutta brittilehtien mukaan Elisabet tulee olemaan esillä vain minimaalisesti, ehkä vain kolmanneksessa tapahtumista.

Näillä näkymin Elisabetin uskotaan osallistuvan perinteiseen Trooping the Colour -paraatiin eli kuningatar nähdään Buckinghamin palatsin parvekkeella seuraamassa hävittäjien ylilentoa 2. kesäkuuta. Hän lienee mukana myös seuraavan päivän jumalanpalvelukseen St Paulin katedraalissa. Hovi vahvistaa kuningattaren saapumisen kuitenkin vasta viime hetkellä.

Ison-Britannian kuningatar Elisabet II kruunattiin 2. kesäkuuta 1952. 70-vuotis­juhlallisuuksien alla on epä­varmaa, kuinka paljon 96-vuotias monarkki pystyy edustamaan.

Ison-Britannian kuningatar Elisabet II kruunattiin 2. kesäkuuta 1952. 70-vuotis­juhlallisuuksien alla on epä­varmaa, kuinka paljon 96-vuotias monarkki pystyy edustamaan. © MV-Photos

Arvostelukyky petti kultapoika prinssi Andrew’n suhteen

Terveysongelmien lisäksi kansaa huolettaa, kuinka hyvin hallitsija on tehtäviensä tasalla. Esimerkkinä Elisabetin arvostelukyvyn pettämisestä pidettiin prinssi Andrew’n näkyvää roolia prinssi Philipin muistotilaisuudessa. Vain kuusi viikkoa aiemmin Andrew oli sopinut hyväksikäyttöoikeusjuttunsa isolla rahalla.

Mutta niin vain juuri Andrew talutti äitinsä kirkkoon. Äidin rakkaus suosikkipoikaansa kohtaan meni velvollisuuksien edelle. Näky herätti paheksuntaa kansalaisissa ja tiettävästi myös perhepiirissä.

Prinssi Charles ja prinssi William vaativat aikoinaan Andrew’n vetäytymistä syrjään, ja lehtitietojen mukaan prinssit olivat tyytymättömiä kuningattaren päätökseen saapua muistotilaisuuteen paha poika rinnallaan.

Toukokuussa hovi näytti reagoivan kansan paheksuntaan. Tuolloin ilmoitettiin, että kuningattaren päätöksestä vain työtä tekevät kuninkaalliset pääsevät seuraamaan perinteikästä Trooping the Colour -seremo­niaa Buckinghamin palatsin parvekkeelle. Kuninkaallisesta perheestä tilaisuuteen osallistuvat kuningattaren lisäksi muun muassa prinssi Charles ja herttuatar Camilla, prinssi William ja herttuatar Catherine.

Päätöksellä Elisabet ratkaisi sen, että kansan epäsuosioon joutuneita eli hovista lähtenyttä Sussexin herttua­paria Harrya ja Meghania sekä Andrew’tä ei nähdä parvekkeella. He ovat sentään kutsuttuina jumalanpalvelukseen St Paulin katedraaliin.

Lue myös: Camilla oli hyljeksitty miniä ja ”ilkeä nainen” – Näin herttuatar voitti lopulta luottamuksen ja saa kuningattaren tittelin

Nuoremmat monarkit tulevat

Kaiken juhlahumun keskellä hovi valmistautuu jo Elisabet II:n jälkeiseen aikaan. Kuningatar on vuosien varrella siirtänyt hiljalleen vastuuta ja näkyvyyttä nuoremmalle polvelle, ja prinssi Charlesin kruunajaisia valmistellaan jo täyttä häkää.

Merkkejä tulevasta saatiin joitakin vuosia sitten. Kun prinssi Charles täytti 70, hovi julkisti iloisen perhepotretin Charlesista ja jälkikasvustaan. Kuningatar ja prinssi Philip sen sijaan jättivät kuvaukset väliin. Koska hovissa mikään ei ole sattumaa, kuningattaren ajateltiin haluavan näkyvyyttä seuraajilleen. He jatkavat, kun minusta aika jättää, kuvan tulkittiin viestittävän.

Pian kuningattaren huhuttiin luopuvan kruunustaan viimeistään muutaman vuoden kuluessa.

Lehtitietojen mukaan lääkärit ovat neuvoneet kuningatarta välttämään kävelemistä, ja hän seurasikin hevostapahtumaa istuen ensin Range Roverin etupenkillä kuskin vieressä ja myöhemmin katsomossa.

Lehtitietojen mukaan lääkärit ovat neuvoneet kuningatarta välttämään kävelemistä, ja hän seurasikin hevostapahtumaa istuen ensin Range Roverin etupenkillä kuskin vieressä ja myöhemmin katsomossa. © MV-Photos

Kuningattaren yllätysvierailu hevostapahtumaan

Vain muutama päivä toukokuun puolivälissä järjestettyjen parlamentin avajaisten jälkeen kuningatar yllätti kaikki. Hevostapahtuma Royal Windsor Horse Show’n toisen päivän ohjelma oli käynnissä, kun musta Range Rover parkkeerasi lähelle paraatikenttää. Kuningatar Elisabethan se siellä istuskeli etupenkillä!

Elisabet seurasi hevosia tarkasti ja rupatteli paikallaolijoille auton avoimesta ikkunasta. Myöhemmin hyväntuulinen kuningatar nähtiin katsomossa kuopuksensa prinssi Edwardin kanssa, ja Elisabet jopa vilkutteli riemastuneille katsojille. Hänet kuvattiin myös seisomassa punaisella matolla kävelykeppiin nojaten. Pari päivää myöhemmin kuningatar jatkoi yllätysesiintymisiään hevostapahtuman iltajuhlassa.

Ja viime viikolla Elisabet saapui junamatkusta­jien hämmästykseksi Lontoon Paddingtonin asemalle avaamaan nimeään kantavan Elizabeth-linjan prinssi Edwardin kanssa.

Edustustilaisuus oli kuningattaren ensimmäinen Windsorin ulkopuolella moneen viikkoon.

Tilaisuudessa hän pääsi opettelemaan metrokortin käyttöä ja tapasi metron työntekijöitä. Elisabet oli pukeutunut kirkkaankeltaiseen takkiin ja hymyili kilpaa auringon kanssa, tuttu kävelykeppi tiukasti kädessään.

Yllätysesiintymisillään kuningatar näytti epäilijöille, että hän edustaa täysillä viimeiseen asti.

Lue myös: Kuningatar Elisabetin platinajuhla lähestyy – Tämä kaikki kuninkaallisesta superviikonlopusta tiedetään

Lue myös: Upea matkakohde! Koe Windsorin kuninkaallinen tunnelma – Kuningatar Elisabetin kotikaupunki huokuu nostalgiaa Thamesin rannalla

Windsorin linna

Windsor on loistava päiväretkikohde, joka sijaitsee Lontoon länsipuolella Berkshiren kunnassa. Linna toimii yhtenä Britannian monarkin virka-asuntona. Se on antanut nimensä nykyiselle Windsorin hallitsijasuvulle. © iStock

X