Madeleine lintsariprinsessa vai ihanneäiti?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Chrisin hulppeiden tienestien ohella Madeleinen luksuselämän maksaa Ruotsin kansa, jolta vielä toistaiseksi heruu määrärahoja koko kuningasperheelle. © MVphotos
Ruotsin prinsessa Madeleine herättää kotimaassaan ihailua kauneutensa vuoksi, mutta niittää kritiikkiä veltosti hoidetuista velvollisuuksistaan. Miksi Madeleine lintsaa edustustehtävistään?

Säkenöivän kaunis prinsessa Madeleine, 35, viettää kansainvälistä luksuselämää, josta moni unelmoi. Sijoittajamies Christopher O’Neillin, 43, työ on vienyt perheen Lontooseen, jossa Madeleine nauttii perhe-elämästä täyin siemauksin.

Perhe asuu arvokiinteistössä lähellä Hyde Parkia. Naapurissa asuvat muun muassa pop-tähti Madonna ja säveltäjä Andrew Lloyd Webber. Vilkas Leonore-tyttö, 3, saa leikkiseuraa rikkaiden lapsille suunnatusta Purple Dragon -päiväkerhosta, jossa tenaville järjestetään muun muassa taide- ja kielikursseja. Arempi pikkuveli Nicolas, 2, leikkii yhä äidin ja perheen lastenhoitajan Louise Blomqvistin valvonnassa kotona tai puistossa.

Rahahanat vaarassa

Chrisin hulppeiden tienestien ohella luksuselämän maksaa Ruotsin kansa, jolta vielä toistaiseksi heruu määrärahoja koko kuningasperheelle. Viime syksynä liberaalipuolueen edustaja Robert Hannah kuitenkin teki valtiopäivillä esityksen rahahanojen sulkemisesta kokonaan muiden paitsi hallitsijaparin ja kruununperijän eli prinsessa Victorian perheen kohdalla.

”Veronmaksajien ei pitäisi joutua kustantamaan kuningasperheen shoppailumatkoja. Carl Philipillä ja Madeleinella ei ole ensimmäistäkään tehtävää, johon laki heidät velvoittaisi”, kansanedustaja hämmästeli Expressen-lehdelle.

Kritiikki osuu etenkin Madeleineen, joka edustaa koko kuningasperheestä laiskimmin. Kun esimerkiksi viime vuoden aikana Aftonbladet-lehden mukaan kuningas Kaarle XIV Kustaa käytti 147 päivää edustustehtäviin ja osittain äitiyslomalla prinssi Oscarin syntymän myötä ollut prinsessa Victoria 77 päivää, jäivät Madeleinen edustusvelvollisuudet vain 24 työpäivään.

Itse hän on perustellut vähäistä osallistumistaan lapsiperheen kiireillä. Selitys tuntuu kuitenkin oudolle, sillä hänen veljensä, prinssi Carl Philipin vaimo prinsessa Sofia on pikkulapsiperheen äitinä ehtinyt edustaa yli tuplasti enemmän.

Madeleinen kansansuosiota ei myöskään kasvata tieto siitä, miten julmasti hän kohteli veljensä mielitiettyä ennen avioitumista. Pikkusiskon paheksunta bikinimallina ja tosi-tv-tähtenä maineensa turmellutta morsmaikkua kohtaan ilmeni muun muassa tämän jättämisellä pois omien kutsujen vieraslistalta ja mököttämisellä perhepäivällisillä.

Madeleine myös kaveerasi avoimesti Carl Philipin ex-rakkaan Emma Pernaldin kanssa ja osoitti samalla, mitä mieltä hän on veljensä valitsemasta Sofiasta. Toista lastaan odottavan Sofian kohisten kasvava suosio on kuin läimäys Madeleinen kasvoille.

New Yorkista Lontooseen

Prinsessa Madeleine ja Christopher O’Neill saapuivat yhdessä Leonoren ja Nicolasin kanssa Ruotsiin juhlimaan kruununprinsessa Victorian 40-vuotispäivää.

Luupin alle on päätynyt myös Madden elämä ulkomailla. Kun nuori nainen seitsemän vuotta sitten pakeni New Yorkiin työskentelemään äitinsä, kuningatar Silvian perustamassa Childhood-lastensuojelujärjestössä, koko Ruotsi nyökytteli ymmärtäväisesti. Kuvat kyynelsilmäisestä prinsessasta, jonka kihlattu Jonas Bergström oli härskisti pettänyt morsiantaan norjalaisen käsipalloilijan Tora Uppström Bergin kanssa, saivat kansan ymmärtämään prinsessan tarvitsevan maisemanvaihdosta.

Kohtaaminen Chrisin kanssa otettiin ilolla vastaan, mutta häät kesällä 2013 laukaisivat arvailun. Tulisiko Ruotsin oma prinsessa viettämään elämänsä Manhattanilla synnyinmaansa sijaan? Kasvaisivatko tulevat lapset Amerikassa?

Prinssi Nicolaksen syntymän aikaan perhe muutti väliaikaisesti Ruotsiin. Pian kotia alettiin kuitenkin etsiä Lontoosta, sillä uralleen omistautunut, prinssintittelistä työnsä vuoksi kieltäytynyt Chris näki elämän syrjäisessä maassa mahdottomuutena.

”Olen perheen elättäjä ja minun tehtävänäni on tuoda leipä pöytään. En voi kuitenkaan sopia kokousten suhteen aikatauluja kuukausia etukäteen. Hotellielämä ei ole minua varten, sillä haluan kokoontua perheeni kanssa yhteisen ruokapöydän ääreen”, Chris tilitti Expressen-lehdelle muuton aikaan heinäkuussa 2015.

Perheen siirrettyä kimpsunsa Isoon-Britanniaan heitä on näkynyt yhä harvemmin Ruotsissa. Aviopari saapui tänä vuonna juhlistamaan Ruotsin kansallispäivää 6. kesäkuuta, mutta edellisestä kerrasta Chris oli pitänyt peräti kaksi vuotta taukoa.

Taitamaton kotirouva

Vaikka Madeleinea arvostellaan edustustehtävien vähäisyydestä, äidin roolinsa prinsessa on aina hoitanut moitteettomasti.

Madeleine on tietoinen siitä, että Ruotsi kaipaa prinsessaansa ja lupaili helmikuussa Expressen-lehdelle Lontoossa antamassaan haastattelussa perheen palaavan jossakin vaiheessa hänen kotimaahansa.

”Se on vain ajan kysymys. Luonnollisesti täällä on Chrisin työ ja toki viihdymme Lontoossa, mutta emme silti suunnittele jäävämme tänne ikuisesti”, Madeleine vihjaili sen ohella, että hän myös paljasti unelmastaan ryhtyä lastenkirjailijaksi.

Tosiasia kuitenkin on, ettei pelkällä Madeleinen määrärahalla — jota on leikattu vähäisten edustustehtävien hoidon vuoksi— ja lastenkirjan mahdollisilla tekijäpalkkioilla tulla koskaan maksamaan perheen yliampuvan luksuselämän kuluja. Toisin kuin maanläheinen Victoria-siskonsa, Madeleinea ei juuri H & M -ketjun halpavaatteissa nähdä. Sen sijaan hän sonnustautuu italialaisten huippumuotitalojen Dolce & Gabbanan ja Valentinon mallistoihin, joiden yksi ainoa leninki maksaa helposti tuhansia euroja.

Madeleinelle raha-asioiden hoitaminen on tuhlaamista lukuun ottamatta vierasta, sillä perheen käytännön asioista on aina vastannut Chris. Suositussa Skavlan-keskusteluohjelmassa, jossa pariskunta vieraili joulukuussa 2015, selvisi Madeleinen tottumattomuus muihinkin käytännön asioihin.

”Olen surkea kotirouva! Ruoanlaittotaitoni rajoittuu vihannesten pilkkomiseen. Onneksi Chris on taitava kokki, jonka valkosipulipastaa voisin ahmia loputtomasti”, prinsessa vitsaili.

Aviomies säesti rakastaan naurullaan, mutta kulissien takana Chrisin pinnan kerrotaan välillä kiristyvän. Miestä kismittää käytännön asioiden kaatuminen hänen niskaansa vaimon esittäessä lähinnä vaatimuksia. Kapakassa viihtyvä, mielellään sauhutteleva Chris on myös joutunut ruotsalaismedian silmätikuksi. Hänen maksamatta jääneistä kiinteistöveroista Yhdysvalloissa länsinaapurin tabloidilehdet repivät viime vuonna loputtomasti kohuja.

Nurkkaan ahdistaminen ei tee hyvää parisuhteelle. Viime vuonna se herätti mediassa aprikointeja parin aviokriisistä, sillä Chrisiä näkyi edustustilaisuuksissa vain harvoin ja silloinkin nyreän näköisenä. Prinsessa Madeleine kuitenkin tyrmäsi huhut helmikuisessa Expressenin haastattelussa.

”Minusta Chris saa osakseen aiheetonta kritiikkiä enkä tunnista häntä jutuista, joissa häntä kuvaillaan ärtyneeksi. Meillä menee suhteessamme hyvin.”

Haaveissa suurperhe

Kesäkuun alussa Madeleine ja Chris nähtiin pitkän tauon jälkeen yhdessä Tukholmassa, kun Ruotsissa vietetiin kansallispäivää.

Kaikesta niskaansa satavasta kurasta huolimatta löytyy yksi asia, josta pariskuntaa ei ole kritisoitu. Molemmilla vanhemmuus tuntuu olevan loistavasti hallussa.

Paparazzit ovat ikuistaneet heidät milloin telmimässä lastensa kanssa puistossa, milloin työntelemässä ostoskärryjä marketin parkkipaikalla tenavat käsipuolessaan.

Lontoon hienostorouvien tapaan Madeleine ei hylkää Leonorea päiväkerhoon ohjaajien huomaan ja lähde itse manikyyriin, vaan hänet on bongattu leikittämässä tytärtään ja osallistumassa tämän kuvataidetuntiin. Finanssihaiksi Chris on sangen rakastava isä, joka on ollut mukana molempien lastensa syntymissä ja vuodattanut niissä onnenkyyneleitä.

Ehkä juuri vanhemmuus onkin se liima, joka sitoo pariskunnan yhteen. Kummankin omassa lapsuudessa vanhemmat olivat paljon poissa. Madeleine tunnusti Skavlan-ohjelmassa vieraillessaan, että hän kapinoi pienenä vanhempien lähtiessä edustustehtäviin. Chris puolestaan on rahassa rypevän avioerokodin kasvatti, joka lähetettiin jo nuorella iällä sisäoppilaitokseen selviämään opintiestään.

Niinpä suuri ja onnellinen perhe siintää molempien suunnitelmissa.

”Me molemmat haaveilemme isosta perheestä ja haluamme ehdottomasti lisää lapsia”, Chris paljasti vuosi sitten heinäkuussa Expressen-lehdelle.

Samalla hän kertoi pienokaistensa luonteesta: Leonore on vauhdikas rasavilli, kun taas Nicolas vaikuttaa herkältä tarkkailijalta – joskin molemmat ovat vielä niin pieniä, että uusia piirteitä ilmenee koko ajan.

On vaikea vielä ennakoida, asettuuko onnellinen perhe joskus Ruotsiin vai jäävätkö he Lontoossa. Varmaa on, että lapset saavat kuitenkin kokea Öölannin ihanat kesät Sollidenin linnassa, jossa lomailua koko perhe – myös Chris – rakastaa koko sydämestään.

Lue myös:

Parjattu Chris O’Neill on sittenkin prinsessa Madeleinen ihannepuoliso – Tästä se johtuu

Prinsessa Madeleine halusi lapsillensa kuninkaalliset tittelit – pröystäilyä?

X