Näin Harryn ja Meghanin yllätyspäätös eroaa Ruotsin hovin väen karsimisesta – Kuningatar sai kuulla tv-uutisista

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Prinssi Harry ja herttuatar Meghan haluavat jatkossa ansaita itse elantonsa. MV PHOTOS
Sussexin herttupari ilmoitti keskiviikkona aikovansa vetäytyä hiljalleen kuninkaallisista tehtävistä. Harryn ja Meghanin päätös tuli yllätyksenä brittikuningasperheelle. Ruotsissa hovi vähensi väkeä syksyllä - kuninkaan päätöksestä.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ilmoittivat tammikuun 8. päivänä vetäytyvänsä kuninkaallisista tehtävistä. Sussexin herttuapari kertoi Instagram-tilillään, että he aloittavat uuden vuoden uuden roolin merkeissä. Jatkossa Harryn ja Meganin halu onkin tienata itse elantonsa.

”Aiomme pienentää rooliamme kuningasperheen ”vanhoina jäseninä” ja työskennellä voidaksemme tulla taloudellisesti riippumattomiksi, mutta samalla tuemme täysin hänen majesteettiaan kuningatarta. Teidän rohkaisunne etenkin viime vuosien aikana on saanut meidät tuntemaan, että olemme valmiita tähän muutokseen. Jatkossa elämme sekä Isossa-Britanniassa että Pohjois-Amerikassa”, pari kertoi.

Päivityksen mukaan päätöstä edelsi monen kuukauden ”sisäinen keskustelu”.

Archie-esikoinen ja perhesyyt taustalla

Herttuapari vetosi ilmoituksessaan myös toukokuussa syntyneeseen Archie-poikaansa. Archiella ei ole kuninkaallista titteliä ja hänet ristittiin yksityisesti. Pari aikoo nyt kasvattaa poikansa kunnioittamaan kuninkaallisia perinteitä, mutta toivoo, että tulevaisuudessa heillä on enemmän tilaisuuksia viettää aikaa perheenä.

Herttuapari kertoi myös, että he aikovat lanseerata oman hyväntekeväisyyssäätiönsä. Jo joulukuun lopussa kävi ilmi, että Harry ja Meghan ovat hankkinut oman tavaramerkkinsä, joka kattaa esimerkiksi lehtien, kalentereiden, julisteiden, onnittelukorttien ja vaatteiden myynnin.

Asiasta uutisoineen Independent-lehden mukaan tavaramerkkiin sisältyy myös hyväntekeväisyyteen liittyvien rahankeruutapahtumien järjestäminen.

Harry ja Meghan palasivat julkisuuteen vasta tällä viikolla. Ennen yllätyspäätöstä herttuapari vietti kuuden viikon joululoman Pohjois-Amerikassa.

Kun muu kuningasperhe kokoontui perinteiseen tapaan kuningattaren luo Sandringhamiin, Harry ja Meghan viettivät joulun Kanadassa Vancouverin saarella. Kanada on tuttu amerikkalaiselle Meghanille, sillä hän asui vuosia Torontossa näytellessään Pukumiehet-sarjassa.

Lue myös: Veli veljeä vastaan – Tämä huoli paljastui prinssi Williamin ja prinssi Harryn välirikon taustalta

Ruotsissa huomio keskittyy Victoriaan

Harryn ja Meghanin päätös ei suinkaan ole ainutlaatuinen Euroopan kuningasperheissä. Syksyllä Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa tiedotti, että prinssi Carl Philipin ja prinsessa Madeleinen lapset eivät ole osa hovia. Heidän lapsensa säilyttävät kuninkaalliset tittelinsä, mutta he eivät osallistu hovin edustustehtäviin.

Carl Philip, hänen puolisonsa Sofia ja prinsessa Madeleine nähdään kuninkaallisissa tilaisuuksissa myös tulevaisuudessa, mutta aiempaa vähemmän.

Jatkossa huomio on entistä enemmän tulevassa hallitsijassa, kruununprinsessa Victoriassa, joka puolisonsa prinssi Danielin kanssa jakaa hovin edustustehtävät kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian kanssa. Myös Victorian ja Danielin lapset Estelle ja Oscar edustavat hovia.

Carl Philip ja Madeleine kommentoivat asiaa heti tuoreeltaan sosiaalisessa mediassa. Kumpikin iloitsi päätöksestä. Carl Philip ja Sofia uskoivat, että jatkossa heidän lapsillaan Alexanderilla ja Gabrielilla on vapaus valita, mitä haluavat elämässään tehdä.

Prinsessa Madeleine ja puoliso Chris O’Neill asuvat lastensa Leonoren, Nicholasin ja Adriennen kanssa Floridassa. Aiemmin pari asui pitkään myös Lontoossa. Kuninkaallisten tittelien säilyttämiseksi lasten olisi pitänyt käydä koulua Ruotsissa, mutta kuninkaan päätöksen ansiosta pikkukuninkaalliset saavat pitää tittelinsä.

”Tätä on suunniteltu jo pitkään. Chris ja minä uskomme, että nyt lapsillamme on paremmat mahdollisuudet elää omaa elämäänsä yksityishenkilöinä”, Madeleine puolestaan kommentoi Instagram-tilillään.

Lue myös: Ujoutta vai mukavuudenhalua – Miksi prinsessa Madeleine hylkäsi Ruotsin ja muutti perheineen Floridaan?

Jatkossa Sussexin herttuapari aikoo asua myös Pohjois-Amerikassa. LEHTIKUVA

Jatkossa Sussexin herttuapari aikoo asua myös Pohjois-Amerikassa. LEHTIKUVA

Kuin ydinase olisi laukaistu

Myös esimerkiksi Tanskassa virallisia tehtäviä on keskitetty hallitsijalle ja kruununperijälle. Todennäköisesti myös brittihovissa on ollut suunnitelmia huomion keskittämisestä tuleviin hallitsijoihin.

Tästä saatiin viitteitä, kun hovi jakoi joulutervehdyksensä, jossa poseerasi kuningatar Elisabetin lisäksi perijä prinssi Charles sekä tulevat kuninkaat prinssi William ja esikoispoika prinssi George.

Jatkossa myös edustustehtävät olisivat todennäköisesti kasautuneet entistä harvemmille. Kuningattaren aviomies prinssi Philip jäi eläkkeelle vuonna 2017, ja seksiskandaalin myötä prinssi Andrew kertoi hiljattain jättävänsä kuninkaalliset edustustehtävät.

Harryn ja Meghanin ilmoitus yllätys kuningattarellekin

Harryn ja Meghanin ilmoitus poikkeaakin Ruotsin kuningasperheen päätöksestä erityisesti siksi, että hovi ei itse tiedottanut asiasta. Brittilehtien mukaan parin lähtö tuli yllätyksenä kuningasperheelle, jopa kuningatar Elisabetille itselleen. Daily Mailin mukaan kuningatar, prinssi Charles ja prinssi William saivat tietää asiasta televisiouutisista.

Lehden lähteiden mukaan kuningatar on ”järkyttynyt, surullinen ja raivoissaan”. Daily Mail jopa vertasi Sussexin herttuaparin lähtöpäätöstä ydinaseen laukaisukäskyyn, ja hovissa moni tuntee joutuneensa selkään puukotetuksi. BBC:n mukaan kuningasperhettä johdettiin harhaan.

Myös Buckinghamin palatsin virallinen tiedote antoi ymmärtää, että Sussexin herttuaparin tulevaisuuden roolista kuningasperheessä ei ole vielä tehty päätöksiä. Buckinghamin palatsin tiedotti, että neuvottelut olivat vasta alkuvaiheessa.

”Keskustelut Sussexin herttuan ja herttuattaren kanssa ovat vasta alkaneet. Ymmärrämme heidän haluaan valita oma tiensä, mutta näin monimutkaisten asioiden järjestäminen vie aikaa.”

Kuningasperheen säännöt kieltävät ”ammattimaisen toimeentulon”, kertoo Express. Tähän asti Harry ja Meghan ovat saaneet noin viisi miljoonaa puntaa vuodessa kuningatar Elisabetilta.

Brittimedian mukaan kuningatar Elisabet kuuli Harryn ja Meghanin päätöksestä tv-uutisista.

Brittimedian mukaan kuningatar Elisabet kuuli Harryn ja Meghanin päätöksestä tv-uutisista. MV PHOTOS

Meghan kertoi sopeutumisvaikeuksistaan

Jo syksyllä brittimediassa liikkui huhuja siitä, että Harry ja Meghan olisivat lähtöaikeissa. Daily Expressin hoviasiantuntija Richard Palmer viittasi Harryn ja Meghanin haastatteluun dokumentissa Harry & Meghan: An African Journey.

”En olisi lainkaan yllättänyt, jos he lähtisivät. Kuten Meghan sanoo, he eivät tällä hetkellä nauti elämästään, vaan ovat vain elossa. Hovi tuskin sanoisi, että lähtöä edes harkitaan tällä hetkellä”, Palmer kommentoi viitaten brittien skandaalivuoteen.

Dokumentissa Meghan tunnusti toimittaja Tom Bradbylle, että hänellä on ollut vaikeuksia sopeutua elämään kuningasperheen jäsenenä.

”Onhan tämä vaikeaa. Kun tapasin aviomieheni ensimmäisen kerran, ystäväni olivat iloisia puolestani, koska olin niin onnellinen. Brittiystäväni kuitenkin sanoivat, ettei minun pitäisi tehdä sitä, koska brittilehdet tulisivat pilaamaan elämäni”, herttuatar kertoi.

Harry puolestaan sanoi haluavansa suojella perhettään, jotta kohtalo ei toistaisi itseään. Harry viittasi edesmenneeseen äitiinsä prinsessa Dianaan.

”Tulen aina suojelemaan perhettäni, ja nyt minulla on perhe, jota suojella. Ajattelen joka päivä sitä, mitä äitini joutui käymään läpi ja mitä hänelle lopulta tapahtui. En ole vainoharhainen, en vain halua, että menneisyys toistuu.”

Lue myös: Voivatko Harry ja Meghan vetäytyä kuningasperheestä? Kuninkaallisasiantuntija: ”Lopuksi kyse on siitä, päästetäänkö heitä hovista”

X