Paineiden alla: Prinssi William ja herttuatar Catherine joutuivat Britannian ykköspariksi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Prinssi William on tehnyt vapaaehtoistyötä erityisesti nuorten parissa. Herttuatar Catherine puolestaan on soitellut koronakeväänä eristyksissä oleville ihmisille ja lohduttanut yksinäisiä.
Prinssi William on tehnyt vapaaehtoistyötä erityisesti nuorten parissa. Herttuatar Catherine puolestaan on soitellut koronakeväänä eristyksissä oleville ihmisille ja lohduttanut yksinäisiä. © MvPhotos
Prinssi William ja herttuatar Catherine ovat olleet ykkösparin roolissa Isossa-Britanniassa koko koronakevään ajan. Kestävätkö he roolin tuomat paineet uupumatta?

Kotikoulua, etätöitä, eristystä, työkiireitä ja huolta läheisistä. Koronaviruspandemia on varjostanut myös kuninkaallisten perheiden elämää ja laittanut arjen uusiksi. Prinssi William, 38, ja hänen puolisonsa, herttuatar Catherine, 38, ovat olleet kiireisiä koko kevään.

Prinssi ja herttuatar ovat joutuneet olemaan Britannian ykköspari, koska muut kuninkaalliset ovat karanteeni-iässä. 94-vuotias kuningatar Elisabet vetäytyi omiin oloihinsa.

Myös Walesin prinssi Charles, 71, ja hänen puolisonsa, Cornwallin herttuatar Camilla, 72, kuuluvat ikänsä puolesta riskiryhmään. Charles ehti saada koronatartunnan ennen eristyksiin vetäytymistään. Hän sairasti onnekseen taudin lievän muodon.

Williamin ja Catherinen tilannetta ei helpottanut myöskään se, että prinssi Harry ja herttuatar Meghan ilmoittivat tammikuussa aikovansa astua syrjään kuninkaallisista velvollisuuksistaan. He ehtivät muuttaa Kanadasta Kaliforniaan ennen koronapandemian räjähdysmäistä leviämistä.

Herttuatar Catherinen työmäärä lisääntyi rajusti, kun prinssi Harry ja herttuatar Meghan muuttivat Pohjois-Amerikkaan ja jättivät hovin.

Herttuatar Catherinen työmäärä lisääntyi rajusti, kun prinssi Harry ja herttuatar Meghan muuttivat Pohjois-Amerikkaan ja jättivät hovin. Kuva: MvPhotos

Pääsiäisloma jäi väliin

Etäyhteyksin hoidettavat edustustehtävät jäivät pääasiassa Williamin ja Catherinen hoidettaviksi. Samaan aikaan kun he ovat yrittäneet selvitä töistään ja tsempata maan asukkaita koronanvastaisessa taistelussa, he ovat pitäneet lapsilleen kotikoulua.

William ja Catherine kertoivat omasta eristyselämästään BBC:n aamuohjelmassa videopuhelun välityksellä kodistaan Kensingtonin palatsista. Catherine kertoi, että he ovat puhuneet perheen lapsille prinssi Georgelle, 6, prinsessa Charlotelle, 5, ja prinssi Louiselle, 2, koronaviruksesta.

”Sitä ei voi sivuuttaa. Vaikka en halua pelotella heitä ja tehdä asiasta liian hämmentävää, asiasta pitää puhua heidän ikäänsä sopivalla tavalla. He kuulisivat siitä joka tapauksessa”, Catherine kertoi BBC:n haastattelussa.

Vanhemmat kertoivat noudattaneensa päivissään tiukkaa rutiinia, joka helpottaa kotikoulun hoitamista. Herttuattaren mukaan lapset ovat ällistyttävän sinnikkäitä ja jaksavat tehdä päivän aikana paljon erilaisia koulutehtäviä.

Catherine kertoo, että he tekivät lapsille ovelan jekun. He jättivät kertomatta pääsiäislomasta.

”Älkää kertoko lapsille, mutta itse asiassa jatkoimme koulua lomien ajan. Tunnen itseni todella ilkeäksi”, herttuatar Catherine heitti haastattelussa.

Yhteyttä muuhun kuninkaalliseen perheeseen he pitivät videopuheluiden välityksellä. William paljasti, että perheen pienimmällä, Louisella, on tapana katkaista puhelut kesken kaiken.

”Jostain syystä hän haluaa aina painaa sitä punaista nappulaa”, William kertoi huvittuneena.

Herttuatar Catherine hyväntekijänä

Sekä William että Catherine ovat toimineet aktiivisesti työtehtävissään koronapandemian aikana. Kansalaisia tsemppaavien videotervehdysten lisäksi he ovat tehneet konkreettista avustustyötä. Koronakevät sai heidät keskittymään yhä tiiviimmin yhteen lempiteemaansa, lasten ja nuorten mielenterveyden edistämiseen.

”On tärkeä pysyä yhteyksissä, pysyä positiivisena ja puhua ystävien ja perheen kanssa”, prinssi William sanoi BBC:n haastattelussa huhtikuussa.

William kouluttautui korona-aikana mielenterveystyössä niin, että hän pystyi toimimaan tukihenkilönä apua tarvitseville nuorille. Hän toimi tukihenkilönä Shout 85258 -palvelussa, joka auttaa kriisiin joutuneita ihmisiä tekstiviestin välityksellä. Apua tarvitseva voi laittaa palveluun viestin ja viestiin vastaa joku vapaaehtoinen, esimerkiksi prinssi William. Hänen kerrotaan käyttäneen salanimeä, joten apua tarvinneet eivät tienneet viestitelleensä siniverisen kanssa.

William on kertonut kamppailleensa itse mielenterveytensä kanssa nuorempana, kun hän menetti 15-vuotiaana äitinsä, prinsessa Dianan, auto-onnettomuudessa vuonna 1997.

William ja Catherine ovat korona-aikana osallistuneet etäyhteyden avulla monenlaisiin tempauksiin ja tsempanneet kansalaisia.

William ja Catherine ovat korona-aikana osallistuneet etäyhteyden avulla monenlaisiin tempauksiin ja tsempanneet kansalaisia. Kuva: MvPhotos

Kotitekoista pastaa

Myös Catherine on huhkinut kevään avustustöiden parissa. Kesän alussa Catherine puhui verkkokokoontumisessa brittioppilaille henkisen hyvinvoinnin ja toisten auttamisen tärkeydestä.

Herttuatar kannusti luennoillaan koululaisia tekemään pieniä hyviä tekoja ja pitämään huolta omasta onnellisuudestaan.

”Pienet hyvät teot vievät pitkälle. Kun auttaa toisia, pitää muistaa huolehtia myös itsestään keskittyä asioihin, jotka tekevät onnelliseksi”, Catherine sanoi puheenvuorossaan.

Herttuapari toimi aktiivisesti so­siaalisessa mediassa koronan aikaan. He ottivat muun muassa osaa maailmanlaajuiseen kampanjaan, jossa aplodeilla osoitetaan suosiota koronapandemian keskellä työtä tekevälle sairaanhoitohenkilökunnalle. Herttuaparin Instagramissa ja Twitterissä julkaistussa kuvassa taputtaa koko perhe.

Catherinen tiedetään osallistuneen korona-aikana vapaaehtoistöihin myös soittelemalla ihmisille, jotka ovat joutuneet eristäytymään muista.

Catherinen tiedetään osallistuneen korona-aikana vapaaehtoistöihin myös soittelemalla ihmisille, jotka ovat joutuneet eristäytymään muista viruksen vuoksi. Hän on tarjonnut puheluillaan lohtua ja apua yksinäisille. People-lehden mukaan William ja Catherine ovat lastensa kera toimittaneet myös kotitekoista pastaa iäkkäille naapureilleen, jotka ovat olleet eristyksissä.

Prinssi William on yhdessä vaimonsa kanssa huolehtinut myös lastensa koulunkäynnistä koronan aikana.

Prinssi William on yhdessä vaimonsa kanssa huolehtinut myös lastensa koulunkäynnistä koronan aikana. Kuva: MvPhotos

Työmäärä kasvoi

Maan ykkösparina toimiminen koronakriisiin keskellä ja samaan aikaan perhevelvollisuuksista huolehtiminen on pannut herttuatarparin koville. Jopa huhuja uupumuksesta on ollut liikkeellä. Toukokuussa ilmestyneessä Tatler-lehden artikkelissa kerrotaan Catherinen olevan uupunut ja loukussa kasvaneen työtaakkansa vuoksi.

William ja Catherine suivaantuivat artikkelista niin, että he ovat useiden brittimedialähteiden mukaan ryhtymässä oikeustoimiin lehteä vastaan. Hovi teki selväksi, että artikkeli sisältää paljon väärinymmärryksiä. Lehti ei kuitenkaan suostunut muokkaamaan tai poistamaan artikkelia herttuatarparin vaatimuksista huolimatta.

Tatler-lehden mukaan Catherinen työmäärä on moninkertaistunut sen jälkeen, kun Harry ja Meghan lähtivät hovista ja koronakriisi puhkesi.

Pariskunnan ystävä kommentoi lehdelle, että Catherine työskentelee kuin kiireinen huipputoimitusjohtaja, ilman etuja joustavuudesta ja vapaapäivistä.

Lehtijutussa ilmaistaan myös huolta herttuatar Catherinen hoikasta ulkomuodosta. Häntä kuvaillaan ”vaarallisen hoikaksi” ja verrataan syömishäiriöistä kärsineeseen prinsessa Dianaan.

Palatsin lähteet ovat kommentoineet Catherine the Great (Katariina Suuri) -nimeä kantavaa artikkelia seksistiseksi ja naisia halventavaksi. Artikkelin kirjoitti Anna Palsternak, joka tuli tunnetuksi vuonna 1994 julkaisemastaan Rakastunut prinsessa -kirjasta. Kirja käsitteli prinsessa Dianan syrjähyppyä ratsuväen upseeri James Hewittin kanssa.

Lehtiartikkelin kerrotaan tulleen yllätyksenä, sillä Tatler-lehden päätoimittaja Richard Dennen on Catherinen vanha opiskelukaveri. Kaksikko on jopa lomaillut yhdessä. Lehden mukaan William ja Catherine olivat tietoisia artikkelin ilmestymisestä ja saivat mahdollisuuden osallistua sen tekemiseen.

Catherine on kasvanut keskiluokkaisessa perheessä, mutta hän on onnistunut hoitamaan kuninkaalliset velvollisuutensa hienosti.

Catherine on kasvanut keskiluokkaisessa perheessä, mutta hän on onnistunut hoitamaan kuninkaalliset velvollisuutensa hienosti. Kuva: MvPhotos

Herttuatar Catherine ja kuningatar Elisabet läheisessä suhteessa

Haasteista, kiireistä ja kyseenalaisista lehtijutuista huolimatta Catherinesta on tullut kuninkaallisen perheen suosituimpia. Luokkarajoja ei ylitetä yleensä Britanniassa kevyesti, mutta Catherine on onnistunut tässä tempussa.

Luokkatausta on pysynyt puheenaiheena pariskunnan seurustelun alusta lähtien. Britanniassa ihmeteltiin, kuinka tavallinen keskiluokkainen tyttö selviytyisi kuninkaallisen aseman tuomista paineista. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Catherine on suoriutunut roolissaan paremmin kuin hyvin.

Herttuatar Catherinen kansansuosiolla on suuri merkitys monarkialle. Kuningatar Elisabet on tästä Catherinelle kiitollinen. Vanity Fair -lehden kuninkaallistoimittaja Katie Nichollin mukaan kuningattaren ja herttuattaren suhde on läheinen ja toinen toistaan kunnioittava. Kuningatar arvostaa Catherinen ahkeruutta. Naisia yhdistää tyyni ja eteenpäin katsova elämänasenne.

Kuningatar Elisabetilla kerrotaan olevan läheiset välit pojanpoikansa vaimon kanssa.

Kuningatar Elisabetilla kerrotaan olevan läheiset välit pojanpoikansa vaimon kanssa. Kuva: MvPhotos

Herttuattaren kansansuosio tekee hyvää koko kuningashuoneelle, joka on viime aikoina rypenyt kohuissa.

Prinssi William ja herttuatar Catherine ovat monen toive Britannian seuraavaksi kuninkaaksi ja kuningattareksi. Maassa noudatetaan kuitenkin tarkkaa kruununperimysjärjestystä, jonka mukaan Elisabetin jälkeen seuraavaksi valtaistuimen ottaa haltuun prinssi Charles.

Jos sekä kuningatar Elisabet että hänen esikoispoikansa, prinssi Charles, eläisivät satavuotiaiksi kuten Elisabetin oma äiti kuningataräiti Elisabet, William ja Catherine nousisivat valtaan vasta vuonna 2048.

Herttuatarpariskunnalla on vielä aikaa kerätä voimia yhä kasvavia haasteita varten.

Lue lisää: Anna-lehti: Herttuatar Catherine kipusi keskiluokkaisesta kodista kuningashuoneen suosikiksi – Tällainen on kaikkien rakastama Kate

Lue lisää: Kestääkö Catherine vauva-arjen uupumatta? Kolmen lapsen äiti, Cambridgen herttuatar elää brittien suurennuslasin alla

X