Pelokas äiti, hurmaava isoäiti – Kuningatar Elisabet oli huolehtivainen ja hyvä äiti ja läsnä lastensa elämässä

Kuningatar Elisabet on herttainen, pastellisävyihin pukeutunut isoäiti, joka seuraa kiinnostuneena katraansa elämää. Mutta äitiys ei ollut hänelle helppo tehtävä. Opettelu vei vuosia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Isoäitiys on Elisabetille rakas rooli, ja hän hemmottelee mielellään suvun pienimpiä jäseniä.

Kuningatar Elisabet on herttainen, pastellisävyihin pukeutunut isoäiti, joka seuraa kiinnostuneena katraansa elämää. Mutta äitiys ei ollut hänelle helppo tehtävä. Opettelu vei vuosia.
(Päivitetty: )
Teksti: Marja-Terttu Yli-Sirniö

Kun kuningatar Elisabet vuonna 2012 myönsi näyttelijä Kate Winsletille korkean brittiläisen kunniamerkin, naisten välillä käytiin lyhyt keskustelu.

Winslet sanoi, että äitiys on hänelle rakkaampi tehtävä kuin näytteleminen. Tähän kuningattaren kerrotaan vastanneen: ”Aivan. Se on ainut tehtävä, jolla on merkitystä.”
Kuningatar, neljän lapsen äiti, tiesi, mistä puhui.

Elisabetilla ja hänen puolisollaan prinssi Philipillä on yhteensä 20 jälkeläistä, omien lasten lisäksi kahdeksan lastenlasta ja kahdeksan lastenlastenlasta. Vanhin heistä on Walesin prinssi Charles, 70, ja nuorin toukokuussa syntynyt Archie Harrison.

Jälkeläiset ovat Elisabetille äärettömän tärkeitä ja rakkaita, ja heidän seurassaan hän on rento ja vapautunut. Mutta tähän on kuljettu pitkä tie, sillä nuorena äitinä Elisabet suorastaan pelkäsi vanhemmuutta.

Raastava skisma

Elisabet oli 22-vuotias kruununprinsessa, kun esikoinen, prinssi Charles syntyi vuonna 1948. Kaksi vuotta myöhemmin syntyi prinsessa Anne.

Prinssi Philipille kaksi lasta olisi riittänyt, mutta vuonna 1960 syntyi prinssi Andrew ja vuonna 1964 kuopus, prinssi Edward.

Lapsiin liittyi syvä ristiriita, joka raastoi vanhempien välejä vuosikaudet.
Pariskunnan avioituessa prinssi Philip oli esittänyt, että perheen sukunimeksi tulisi hänen sukunimensä Mountbatten. Vaatimus ei ollut kohtuuton, ja se oli ajan ja maan tapa. Mutta hänen puolisonsa oli Windsorin kuningashuoneen jatkaja, joten asia ei ollut noin yksinkertainen.

Kuninkaallinen perhe yhteiskuvassa vuonna 1968

Kuninkaallinen perhe yhteiskuvassa vuonna 1968, kun Elisabet täytti 42. Vanhemmat lapset Anne ja Charles ovat murrosikäisiä, vanhempiensa välissä istuva Edward on nelivuotias ja Andrew on kahdeksan. Charles on perheen lapsista ainoa, joka on arvostellut äitiään, muiden mielestä hän oli hyvä äiti. Topfoto / Lk

Ison-Britannian tuolloisen pääministerin Winston Churchillin ja isoäitinsä kuningatar Maryn kannustamana Elisabet päätti, että perheen sukunimenä säilyisi hänen isiensä sukunimi Windsor.

Philip oli raivoissaan: ”Olen tässä maassa ainoa mies, joka ei saa antaa lapsilleen omaa sukunimeään”, hän manasi.

Skisma kyti perheen sisällä vielä kymmenen vuotta myöhemmin. Odottaessaan prinssi Andrew’ta kuningatar kävi vuonna 1960 pääministeri Howard Macmillanin luona keskustelemassa asiasta.

Kuninkaallisiin elämäkertoihin erikoistunut Sally Bedell Smith kertoo, kuinka kuningatar yritti ratkaista tilanteen niin, että prinssi Philip olisi tyytyväinen.

Lopulta kuningatar päätyi kompromissiin: kuningashuoneen nimi olisi Windsor, mutta ne suvun tulevat jälkeläiset, joita ei tulla tituleeraamaan prinssin tai prinsessan tittelillä, saavat sukunimekseen Mountbatten-Windsor.

Harryn ja Meghanin häät

Elisabet haluaa tavata katrastaan mahdollisimman usein, ja hän on myös asetellut perhepotretteja eri puolille palatseja. Yksi tuoreimmista on prinssi Harryn ja Meghanin häissä viime vuonna otettu kuva. Ap / Lk

Esikoisen osa

Prinssi Charlesin syntyessä Elisabet oli nuori ja lapsellinen ja umpirakastunut komeaan puolisoonsa. Ehkä traagisinta oli kuitenkin se, että hän pelkäsi vanhemmuutta. Asiasta on kirjoittanut historioitsija Robert Lacy, joka oli asiantuntija suositussa tv-sarjassa The Crown.

Pelon taustalla vaikutti se, että Elisabet ei ollut saanut omilta vanhemmiltaan mitään mallia vanhemmuuteen. Niinpä hän kasvatti vanhimpia lapsiaan tavalla, johon oli tottunut omassa lapsuudessaan ja yhteiskuntaluokassaan.

Se tarkoitti, että lasten kasvatuksesta ja koulutuksesta huolehtivat lastenhoitajat ja kotiopettajat. Lasten ja vanhempien suhde jäi luonnollisesti etäiseksi.

Charles oli alle viisivuotias, kun Elisabet vuonna 1953 kruunattiin maansa hallitsijaksi. Sen jälkeen monenlaiset velvollisuudet kutsuivat nuorta kuningatarta. Esimerkiksi pian kruunajaisten jälkeen hän ja prinssi Philip lähtivät puoli vuotta kestäneelle matkalle Kansanyhteisön maihin ja jättivät pienet lapsensa henkilökunnan hoidettavaksi.

Etäinen suhde vanhempiin – varsinkin äitiin – jätti jälkensä erityisesti prinssi Charlesiin, joka on puhunut esikoisen osastaan hyvinkin avoimesti. Charles on kuvaillut lapsuuttaan kurjaksi, ja varsinkin nuorempana hän oli sitä mieltä, että suhde äitiin oli vaikea.

Esimerkiksi Jonathan Dimblebyn kirjoittamassa elämäkerrassa Charles sanoo, että hovin henkilökunta opetti hänet leikkimään, todisti hänen ensi askeleitaan ja rankaisi ja kannusti häntä.

Sally Bedell Smithin toissa vuonna ilmestyneen elämäkerran mukaan Elisabet ja Philip näkivät lapsiaan ainoastaan aamiaisen jälkeen ja päivällisellä.

Yläluokkaiseen tapaan vanhemmat eivät myöskään olleet fyysisesti läheisiä lapsilleen. Tämä tarkoittanee sitä, että Charlesia ja Annea ei halattu kovinkaan usein.

Kuningatar Elisabet ja Peter Phillips

Elisabet oli ihastuksissaan, kun hänen ensimmäinen lapsenlapsensa Peter Phillips syntyi. Ristiäisissä joulukuussa 1977 otettu kuva kertoo kaiken hänen tunteistaan. Hulton Archive / Getty Images

Toinen totuus

Mutta kuten tavallista, saman perheen lapsilla voi olla aivan päinvastainen käsitys lapsuudestaan ja vanhemmistaan.

Elisabetin lapset syntyivät kahdessa erässä, ja välissä aika oli kypsyttänyt vanhempia. Kahden nuoremman lapsensa kanssa hän osasi suhtautua äitiyteen rennosti. Hän jopa otti puolentoista vuoden vapaan kuopuksen syntymän jälkeen ja nautti äitiydestä ja perheestä.

Mutta myös prinsessa Anne – perheen ainoa tytär – on sitä mieltä, että Charlesin kritiikki vanhempiaan kohtaan on epäreilua.

Historioitsija Lacy on kertonut viehättävän tarinan siitä, kuinka kuningattaren viikon kohokohta oli niin sanottu Mabelin vapaailta. Mabel oli Charlesin ja Annen lastenhoitaja.

Kun Mabel vietti viikottaista vapaataan, kuningatar nautti suuresti siitä, että sai itse kylvettää lapset, lukea heille iltasadun ja laittaa heidät nukkumaan.

Kun Elisabet vietti 50-vuotishallitsijajuhlaansa, prinsessa Anne sanoi BBC:n haastattelussa, ettei kerta kaikkiaan ole mitään todistetta siitä, etteikö kuningatar olisi ollut huolehtivainen ja hyvä äiti ja läsnä lastensa elämässä.

Erityisesti Anne muisteli teini-ikäänsä, jolloin suhde äitiin oli erityisen läheinen. Äiti antoi hänelle esimerkiksi vinkkejä muodista ja pukeutumisesta.

Äitiä ja tytärtä yhdistävät myös hevoset. Molemmat ovat intohimoisia hevosihmisiä ja taitavia ratsastajia.

Lady Louise

Valjakkoajoa harrastava Lady Louise on yksi Elisabetin jälkeläisistä, joille hevosista on tullut rakas harrastus CameraPress / Lk

Inspiroiva isoäiti

Elisabetin vanhin lapsenlapsi on prinsessa Annen vuonna 1977 syntynyt poika Peter Phillips, jonka ristiäisissä onnellinen isoäiti kuvattiin kutittelemassa äitinsä sylissä lepäävää pikkupoikaa.

Annen tytär Zara Tindall on niin ikään äitinsä ja isoäitinsä tavoin lahjakas ratsastaja. Hän voitti ratsastuksen olympiahopeaa Lontoossa vuonna 2012.

Elisabetilla on hyvät ja lämpimät suhteet kaikkiin jälkeläisiinsä, mutta aivan erityisessä asemassa ovat he, jotka jonain päivänä seuraavat häntä maan hallitsijaksi. On aika huikeaa, että hänellä on ollut mahdollisuus nähdä peräti kolme seuraajaansa: prinssit Charles, William ja George.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Harry

Hymy nousi kuningattaren huulille, kun hän kohtasi pojanpoikansa Harryn Sandhurstin sotilasakatemian rivissä vuonna 2006. Reuters / lkes

Kuningattaren suhde Charlesin poikien Williamin ja Harryn kanssa syveni entisestään, kun prinsessa Diana kuoli vuonna 1997. Kuningattarella oli heistä suuri huoli, ja hän halusi kaikin tavoin suojella pojanpoikiaan.

Prinssi William on kertonut, kuinka isoäiti tekee edelleen ahkerasti töitä, mutta pitää todella huolta perheestään. ”Hän haluaa varmistaa, että kaikki ovat onnellisia ja löytävät oman tiensä”, William on sanonut.

Hieman samoin sanoin on isoäitiään kuvannut prinssi Andrewn esikoinen, prinsessa Beatrice. Beatrice on kertonut inspiroituvansa siitä, että isoäiti on yhtä aikaa äärettömän velvollisuudentuntoinen ja utelias.

Kuningattaren nuorimmat lapsenlapset, prinssi Edwardin lapset lady Louise ja Severnin varakreivi James ovat toistaiseksi olleet vähän julkisuudessa. Lady Louise jatkaa kuitenkin isoäitinsä hevosharrastusta ja on taitava valjakkoajaja.

Salainen hemmottelija

Lapsenlapsilleen ja heidän lapsilleen Elisabet on ennen kaikkea läheinen ja rakastava isoisoäiti. Herttuatar Catherine on kertonut, kuinka kuningatar hemmottelee mielellään jälkeläisiään.

”Hän osoittaa rakkauttaan muun muassa jättämällä lastenhuoneisiin pieniä lahjoja, kun olemme hänen luonaan vierailulla.”

Kuninkaallisen perheen vuodenkiertoa rytmittävät yhteiset kokoontumiset linnoissa eri puolilla maata. Esimerkiksi joulua vietetään perinteisesti Sandringhamissa ja pääsiäistä Windsorin linnassa.

Kuningatar toivoo näkevänsä katraansa mahdollisimman usein. Ehkä juuri tästä syystä hän on halunnut, että perhevalokuvia on esillä kaikissa hänen linnoissaan.

X