Prinsessa Diana olisi nyt 60-vuotias – Lasten ikävä ei hellitä koskaan: ”Joka päivä toivomme, että hän olisi yhä luonamme.”

Jaa artikkeli
Äitinä Diana oli määrätietoinen, hellä — ja hauska. Erityisen paljon Diana kantoi huolta prinssi Harrystä, jonka elämästä tulisi hyvin erilainen kuin hallitsijaksi kasvatettavan Williamin taipaleesta. Hän pyrki aina huomioimaan molemmat. William on tässä 12-vuotias, Harry 10. © MvPhotos
Prinsessa Diana olisi nyt 60-vuotias. Muistopäivä 1. heinäkuuta toi Dianan kauaksi toisistaan erkaantuneet pojat prinssi Williamin ja prinssi Harryn hetkisen ajaksi yhteen.

Dianan äidinrakkaus on yhä vahvana hänen poikiensa mielessä.

”Joka päivä toivomme, että hän olisi yhä luonamme.”

Näillä kaipaavilla sanoilla prinssi William, 39, ja prinssi Harry, 36, muistelivat edesmennyttä äitiään 1. heinäkuuta, joka olisi ollut prinsessa Dianan 60-vuotispäivä.

Prinssit paljastivat tuolloin Dianan patsaan Kensingtonin palatsin puutarhassa Lontoossa – vihreän nurmikon, vesialtaan ja satojen ruusujen ympäröimänä.

Julkaisemassaan lausunnossa William ja Harry muistelivat äitinsä ”rakkautta, sinnikkyyttä ja päättäväisyyttä”. Ne tekivät Dianasta ”hyvyyden lähettilään, joka muutti lukemattomien ihmisten elämän paremmaksi”.

Ian Rank-Broadleyn veistämässä näköispatsaassa Dianaa ympäröi kolme lapsihahmoa. Niiden on tarkoitus ilmentää Dianan äidillistä lämpöä ja ihmisrakkautta.

Patsaan paljastustilaisuutta varjostikin tieto Dianan omien poikien keskinäisen suhteen ongelmista, jotka varmasti surettaisivat heidän äitiään.

Välejä hiertävät ainakin Harryn pikaisesti solmima avioliitto voimakastahtoisen amerikkalaisen Meghan Marklen eli Sussexin herttuattaren, 39, kanssa sekä Harryn esittämä julkinen arvostelu, joka kohdistuu kuningashuoneeseen ja poikien isään, prinssi Charlesiin, 72.

Lue myös: Prinsessa Dianan puhutteleva muistopatsas pystytettiin hänen lempipaikkaansa Kensingtonin palatsin Sunken Gardens -puutarhassa

Vähän jäykkää mutta toimivaa: kulissit pitivät hyvin, kun prinssi Harry ja prinssi William paljastivat yhdessä äitiään esittävän patsaan Kensingtonin puistossa. © Avalon.red / Avalon / MVPhotos

Vähän jäykkää mutta toimivaa: kulissit pitivät hyvin, kun prinssi Harry ja prinssi William paljastivat yhdessä äitiään esittävän patsaan Kensingtonin puistossa. © Avalon.red / Avalon / MVPhotos

Diana oli itsepäinen sydänten prinsessa

Dianaa muistellaan usein tyyli-ikonina. ”Sydänten prinsessan” henkinen perintö on mutkikkaampi, sillä ihmisenä hän oli täynnä ristiriitoja.

Diana saattoi vaikuttaa ujolta, mutta hän oli todellisuudessa itsepäinen ja itsevarma. Valintatilanteissa hän antoi yleensä tunteidensa johdattaa.

Kuollessaan Diana oli ilmeisesti aloittamassa suhdetta islaminuskoisen Dodi Al-Fayedin kanssa. Siitä olisi voinut kehkeytyä hoville iso ongelma, sillä Englannissa hallitsija on myös anglikaanisen kirkon pää.

Vähintäänkin Dianan oli vaikeaa luoda itselleen tyydyttävä rooli vuonna 1996 sinetöidyn avioeron jälkeen. Hän oli aikansa valokuvatuin nainen, megajulkkis – mutta myös perintöprinssi Williamin, siis tulevan kuninkaan äiti.

Menneeseenkään ei ollut paluuta, sillä ex-puolison rinnalla seisoi jo toinen nainen.

Eräällä tavalla Diana oli umpikujassa jo ennen kuin häntä kuljettanut auto ajautui alikulkutunnelin seinään Pariisin yössä elokuun viimeisenä päivänä 1997.

Brittien yhteinen kotipyhimys

Toinen tämän kesän juhlapäivä on ennemminkin käänteinen. Dianan ja Walesin prinssi Charlesin häistä tulee heinäkuun lopulla kuluneeksi 40 vuotta.

Kuninkaallismielisten silmissä Spencerin jaarlin nuorin tytär lienee ollut varma valinta Walesin prinssin puolisoksi. Olihan Diana jo lapsena leikkinyt Charlesin pikkuveljen prinssi Andrew’n kanssa Sandringhamissa, missä Spencerit siihen aikaan asuivat.

Dianasta myös tuli monin tavoin fantastinen kuninkaallinen. Hän tuotti rahaa iltapäivälehdille ja antoi elämänsisältöä lukuisille ihailijoilleen. Diana on yhä monien brittien kotipyhimys, jonka kuvaa pidetään hyllyssä esillä.

Hän oli erikoislaatuisen inhimillinen kuninkaallinen siksikin, että hän muuttui näkyvästi. Hän oli kuollessaan aivan eri nainen kuin poseeratessaan kuvaajille kihlajaispäivänään.

Edelleen on vaikea sanoa, missä kohtaa hän astui jonkin näkymättömän rajan yli.

Siirtyikö Britannian kuninkaallinen perhe nykyaikaan Dianan takia tai hänen ansiostaan, vai olisivatko uudistukset tapahtuneet muutenkin?

Halusi lapsilleen oikeaa elämää

Dianan tuomat muutokset liittyivät aluksi lastenkasvatukseen.

Kun Charles ja Diana vuonna 1983 vierailivat Australiassa, mukana seurasi yhdeksän kuukauden ikäinen prinssi William. Se kohahdutti – ja ihastutti, sillä aiemmin kuninkaallista jälkikasvua ei ollut otettu matkoille mukaan.

Lapsena Diana oli kärsinyt vanhempiensa erosta, ja hän halusi antaa omille lapsilleen turvallisuutta. Hän halusi hukuttaa poikansa rakkauteen ja hellyyteen.

Kun William ja Harry vähän kasvoivat, Diana vei näitä huvipuistoihin, sillä hän halusi näyttää lapsilleen ”tavallisten ihmisten oikeaa elämää”. Samalla hän viestitti, ettei kuninkaallisten elämä ollut oikeaa elämää.

Jo tuolloin piikki osui ainakin osaksi poikien isään. Prinssi Charles oli outo, koska hänet oli kasvatettu oudosti?

Elokuussa 1987 Diana lomaili poikiensa kanssa Espanjan silloisen kuninkaan Juan Carlosin vieraana Mallorcalla. Nykyään Williamilla ja Harryllä ei tunnu olevan erityistä yhteyttä Espanjan kuninkaallisiin. © Mike Moore / News Licensing / MVPhotos

Elokuussa 1987 Diana lomaili poikiensa kanssa Espanjan silloisen kuninkaan Juan Carlosin vieraana Mallorcalla. Nykyään Williamilla ja Harryllä ei tunnu olevan erityistä yhteyttä Espanjan kuninkaallisiin. © Mike Moore / News Licensing / MVPhotos

Nurja puoli revittiin esille

Toden teolla Dianan ja Charlesin avioliiton nurja puoli käännettiin näkyviin 1990-luvun alkuvuosina. Paljastukset olivat ennenkuulumattomia.

Eräällä tavalla ne jatkuvat yhä, sillä Dianasta tihkuu uuttakin tietoa.

Myös käsityksemme Dianasta kehittyvät ja muuttuvat hiljalleen.

Kesän alussa kirkastui esimerkiksi sekin, että Dianalla oli tapana antaa vanhoja edustusasujaan siskonsa Sarah McCorquodalen, 66, käyttöön. Isosisko seurasi Dianaa virallisilla matkoilla hovirouvana. Toisin sanoen Diana ei ollut palatsin tylyn hoviväen vanki. Hän oli koko ajan tiiviissä suhteissa sukunsa kanssa.

Tänä vuonna on kohuttu jälleen televisiohaastattelusta, jonka Diana antoi vuoden 1995 lopulla BBC:n Panorama-sarjaan ja jossa hän syytti Charlesia julkisesti aviorikoksesta.

Nyt on osoitettu, että Diana suostui haastatteluun, koska hänelle oli syötetty valheita. Panorama-haastattelua ei saakaan enää esittää.

Syvimmät jäljet jäivät lapsiin

Dianan antama avomielisyyden malli on saattanut vaikuttaa siihenkin, miten uskaliaasti Harry on sivaltanut sukulaisiaan.

Tuskin Diana olisi silti ilahtunut Harryn syytöksistä. Vaikka Dianakin kritisoi Windsorien jäykkyyttä, hän oli pohjimmiltaan aristokraatti, joka ihaili ja arvosti monarkiaa. Ei hän muutoin olisi suostunut Charlesin kosintaan.

Iso osa Dianan jättämästä jäljestä on joka tapauksessa epäsuoraa ja passiivista: asioita, joita hän ei halunnut tai tarkoittanut. Sillä lopulta nimenomaan Dianan kuolema ja hautajaiset ravistelivat brittihovia pahimmin.

Syvimmän arven ne jättivät Dianan lapsiin. Prinssi Harry paljasti vähän aikaa sitten, miten käsittämättömän kauheaa oli kävellä kaksitoistavuotiaana äidin arkun perässä koko maailman katsellessa.

Järkiliitto ei riittänyt

Koko avioliittonsa ajan Diana loisti hyväntekeväisyystoimissaan, sillä hän kohteli tapaamiaan ihmisiä ystävällisesti ja myötätuntoisesti.

Hän sai aikaan myös todellisia asennemuutoksia, esimerkiksi kätellessään aids-potilaita.

Vastalahjana hän sai sitä ihailua ja jonkinlaista rakkauttakin, jota vaille koki jäävänsä avioliitossaan.

Dianan ja Charlesin tragediahan oli se, että Charles solmi järkiliiton, mitä Diana ei alkuvaiheessa lainkaan käsittänyt tai ei ainakaan suostunut hyväksymään.

Tärkeimpiä Dianan jättämiä perintöjä saattaakin olla hänen kiihkeä taistelunsa oikeudesta rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Diana ei tyytynyt rakkaudettomaan liittoon. Hän vaati rakkautta itselleenkin, ja tämä vaatimus muutti myös brittihovia pysyvästi.

Nykyään vallitsee hyvinkin suuri yksimielisyys rakkauden välttämättömyydestä kuninkaallisten avioliitoissa. Aikamme nukkekuninkaallisten rooli on niin täynnä ansoja, että parisuhteen tulee olla kunnossa.

Paradoksaalista kyllä, saattoi olla Dianan ansiota, että Charles sai lopulta (vuonna 2005) luvan avioitua nuoruudenrakkautensa Camilla Parker-Bowlesin kanssa. Vielä 1970-luvulla Camillaa ei olisi kelpuutettu kruununperijän vaimoksi.

Dianan tarina jatkuu

Diana-kuvien vyöry on kiihtynyt viime aikoina. Muotiin kuuluu kiertokulku, ja Dianan käyttämien vaatteiden värit ja leikkaukset ovat alkaneet näyttää taas kiinnostavilta.

Kensingtonin palatsissa, missä Diana asui, avattiin kesäkuun alussa kuninkaallista pukeutumistyyliä esittelevä näyttely Royal Style in the Making. Näyttely on avoinna ensi vuoden alkuun saakka, ja sen vetonaula on Dianan hääpuku.

Jatkossa Diana tulee olemaan isosti esillä ainakin siinä kohtaa, kun ex-puoliso Charles nousee kuninkaaksi. Tuleeko tämän nykyisestä puolisosta, Cornwallin herttuattaresta Camillasta kuningatar vaiko vain jonkinlainen kuninkaallinen puoliso?

Sekään ei ratkea ilman, että puhutaan Dianasta.

Dianan muisto elää koko ajan paitsi prinssi Williamin ja prinssi Harryn ajatuksissa, myös heidän keskinäisissä väleissään.

Kensingtonin puutarhassa veljesten tämänhetkinen etäisyys näkyi hienoisena jäykkyytenä ja jännityksenä. Toisaalta he saapuivat paikalle tasatahtia, samoin askelmerkein.

Vaikka ongelmia on, on myös paljon sellaista, mikä yhdistää heitä.

Ehkä juuri äitiin liittyvät vahvat yhteiset muistot jonakin päivänä johdattavat veljekset uudestaan toistensa läheisyyteen?

Lue myös: 20 vuotta kuolemasta – Dianan jalanjäljillä Lontoossa

X