Prinsessa Dianan puhutteleva muistopatsas pystytettiin hänen lempipaikkaansa Kensingtonin palatsin Sunken Gardens -puutarhassa

Jaa artikkeli
Dianan muistopatsas
Prinsessa Dianan muistopatsas on brittimuotoilija Ian Rank-Broadleyn käsialaa. © PA PHOTOS / LEHTIKUVA / DOMINIC LIPINSKI
Rakastettu prinsessa Diana olisi täyttänyt 60 vuotta 1.7.2021, jolloin hänen muistopatsaansa paljastettiin. Prinssit William ja Harry ideoivat patsaan äitinsä muistoksi jo vuonna 2017.

”Äitimme kosketti niin monia ihmisiä. Toivomme, että patsas auttaa niitä, jotka vierailevat Kensingtonin palatsilla, pohdiskelemaan hänen elämäänsä ja jättämäänsä perintöä”, veljekset William ja Harry sanoivat vuonna 2017.

Prinssien välit ovat viime aikoina kiristyneet, sillä prinssi Harry ja hänen puolisonsa herttuatar Meghan ovat julkisesti syyttäneet hovia rasistisesta käytöksestä. Prinssi William on torjunut väitteet tiukasti.

Kuningatar Elisabet II, prinssi Charles, herttuattaret Catherine ja Meghan jättäytyivät pois patsaan paljastustilaisuudesta. Yleisömäärää rajoitettiin koronavirustilanteen vuoksi, mutta kuninkaallisten keskinäisten välien uskotaan myös vaikuttaneen päätökseen.

Kensingtonin palatsi oli Dianan koti avioeron jälkeenkin, aina hänen ennenaikaiseen kuolemaansa asti. © iStock

Kensingtonin palatsin puutarha

Patsas sijoitettiin Kensingtonin palatsin Sunken Gardens -puutarhaan. Prinsessa Diana ja prinssi Charles menivät naimisiin vuonna 1981 ja muuttivat Kensingtonin palatsiin. Kuninkaallisena kotina se oli myös Harryn ja Williamin lapsuudenkoti.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ilmoittivat kihlauksena vuonna 2017 palatsin puutarhassa, sillä se oli yksi edesmenneen Dianan lempipaikkoja.

Puutarhaa uudistettiin ennen patsaan saapumista esimerkiksi istuttamalla monia Dianan lempikukkia, kaikkein kuuluisimpana lemmikkejä.

Palatsin tiedotteen mukaan tarkoitus oli luoda patsaan ympärille mahdollisimman rauhallinen ja tunnelmallinen ympäristö, jossa prinsessaa voidaan muistella ja kunnioittaa.

Lue myös: Prinssi William ikävöi yhä äitiään: ”Olisin mielelläni toivonut, että hän olisi nähnyt lasteni kasvavan”

Prinsessa Diana ja lapset muistopatsaassa

Paljastettu patsas kuvaa Dianan äidillisenä suojelijana, jonka käsivarret laskeutuvat kahden lapsihahmon, tytön ja pojan, harteille. Taaempana, edestä katsottuna näkymättömissä seisoo kolmas lapsi. Prinsessan rauhallinen olemus viestii suojaa ja sallivuutta – äidillinen viisas katse on painunut alaviistoon.

Kensingtonin palatsin tiedotteen mukaan lapset edustavat prinsessan maailmanlaajuista ja sukupolvien rajat ylittävää työtä. Hänet tunnettiin sairaiden auttajana, joka esimerkiksi hälvensi ennakkoluuloja aidsiin liityen.

Brittiläinen kuvanveistäjä Ian Rank-Broadley on pukenut pronssisen prinsessan melko arkisiin vaateisiin. Olihan hän kuninkaallisten keskuudessa edelläkävijä kansalle samaistuttavana ja lämpimänä hahmona.

Patsaan suunnittelija Rank-Broadleyn käsialaa ovat myös Yhdistyneissä kuningaskunnissa käytetyt kolikot, joissa on kuningatar Elisabet II:n kuva.

Prinsessa Diana menehtyi traagisessa auto-onnettomuudessa 31.8.1997. William oli tuolloin 15- ja Harry vasta 12-vuotias.

Muokattu 2.7.2021 klo 8.25, lisätty yksityiskohtia patsaasta.

X