Prinssi Carl Philip täyttää 40 vuotta – Näin ujosta kuninkaan pojasta kasvoi konflikteja välttävä sovittelija

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Prinssi Carl Philip
Carl Philip on arjessa tuiki tavallinen perheenisä, joka touhuaa mielellään kahden poikansa Alexanderin, 2, ja Gabrielin, 1, kanssa. © Anna-Lena Ahlström / Kungahuset.se
Prinssi Carl Philip täyttää toukokuussa 40 vuotta. Elämä täydellisen isonsiskon ja omapäisen pikkusiskon vierellä ei ole aina ollut helppoa.

Talvipäivän lumileikkejä, kävelylenkki rintarepussa nököttävän vauvan kanssa. Iloisia perhepotretteja ja kuvia pikkuisista varpaista. Ruotsin prinssi Carl Philipin ja hänen puolisonsa prinsessa Sofian vuosi sitten avaama yhteinen Instagram-tili tursuaa hellyttäviä kuvia kuten kenen tahansa perheen albumi.

Toukokuun 13. päivänä 40 vuotta täyttävä Carl Philip onkin aina ollut Ruotsin kuningasperheen ehkä tasapainoisin ja miltei poikkeuksetta positiivisessa julkisuuskeilassa esiintynyt jäsen.

Carl Philipiä on pidetty perheen vakaana sovittelijana, joka haluaa välttää konflikteja. Kohua hänen menneisyydessään on herättänyt vuosien varrella vain yksi asia: vaimo.

prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia

Vaikka prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian rakkaus sai alkuun osakseen suurta kritiikkiä, prinssi piti päänsä ja uhmasi arvostelijoita – ja niin rakkaus voitti. Mattias Edwall/Kungahuset.se

Vaimovalinta ihmetytti

Vaatimaton ja kiltti Carl Philip on koko ikänsä onnistunut täyttämään esimerkillisesti häneen kohdistuvat odotukset. Lukion jälkeen hän opiskeli graafista suunnittelua ja mainontaa sekä maatalousalan tutkinnon. Sotilasarvoltaan prinssi on Ruotsin kuninkaallisen laivaston kapteeni.

Carl Philip on myös puhunut lukihäiriöstään, samasta minkä kanssa myös kruununprinsessa Victoria ja kuningas Kaarle Kustaa ovat aikoinaan painineet. Hän on Ruotsin dysleksialiiton suojelija ja hän on kertonut avoimesti omista opiskeluhaasteistaan ja siitä, ettei ketään saisi kiusata lukihäiriön vuoksi.

Vain Carl Philipin vaimovalinta oli ruotsalaisille ja aluksi myös kuningasperheelle kova pala. Carl Philip erosi tyttöystävästään Emma Pernaldista kymmenen vuoden seurustelun jälkeen vuonna 2009. Emma oli sekä Madeleinen että Victorian läheinen ystävä, mikä ei suinkaan helpottanut Sofian luiskahtamista osaksi perhettä seuraavana vuonna. Olihan Sofia vähäpukeisena lehden kannessa poseerannut tosi-tv-julkkis, joka leimattiin melko äkkiä pyrkyriksi.

Mutta ujo prinssi seisoi tiukasti päätöksensä takana eikä luovuttanut. Carl Philipin rakkaus oli niin vahvaa, että lopulta myös muu kuninkaallinen perhe hyväksyi Sofian – myös Madeleine, jolle tämä tuntui olevan kaikkein karvain pala.

Prinssi Carl Philip

Prinssi Carl Philip hoitaa osansa hovin edustustehtävistä, mutta hän on pystynyt elämään vähän yksityisempää arkea kuin sisarensa. MVPhotos

Pari kihlautui kesällä 2014. Häitä vietettiin seuraavana kesänä, ja esikoispoika Alexander syntyi huhtikuussa 2016. Toinen poika Gabriel puolestaan syntyi elokuussa 2017.

Carl Philipin isosiskon, kruununprinsessa Victorian jokaista elämänvaihetta on aina seurattu herkeämättä, mutta Carl Philip on saanut jäädä hitusen vähemmälle huomiolle. Osaltaan siitä on pitänyt myös huolen pikkusisko prinsessa Madeleine, jonka omapäiset tempaukset ovat vieneet hänet toistuvasti otsikoihin.

Kun siskot ovat olleet julkisuudessa, Carl Philipillä on ollut mahdollisuus elää aavistuksen verran yksityisempää arkea. Carl Philip on voinut keskittyä rauhassa omiin edustustehtäviinsä ja sittemmin myös tavalliseen elämään kahden pienen pojan isänä.

Carl Philipin virallinen tehtävänä onkin tukea kuningasta ja kruununprinsessaa heidän rooleissaan. Sen tehtävän prinssi on omaksunut erinomaisesti.

Prinssi Carl Philip

MVPhotos

Ei virallisia juhlia

Carl Philipin maanläheisestä elämäntyylistä kertoo sekin, ettei hän halua viettää virallisia syntymäpäiväjuhlia. Victorian kaksi päivää kestäneet 40-vuotisjuhlat olivat melkoinen spektaakkeli jumalanpalveluksineen ja virallisine seremonioineen pari vuotta sitten.

Ehkä juuri siksi tuntui hieman yllättävältä, kun Ruotsin hovi tiedotti alkuvuodesta, että prinssi haluaa viettää syntymäpäiviään yksityisesti. Hovi ei suostunut paljastamaan tarkempia syitä tai selityksiä prinssin ratkaisulle, mutta ratkaisun tähdennettiin olevan hänen omansa.

Ruotsalaismediat kuitenkin uumoilevat, että Carl Philip järjestää perheelleen juhlaillallisen ja illalla kavereilleen isot bileet – mahdollisimman privaatisti.

Prinssi Carl Philip

Prinssi Carl Philip täyttää 40 vuotta 13. toukokuuta. Hän ei halua juhlistaa syntymäpäiviään virallisin menoin, vaan järjestänee juhlat yksityisesti omalle lähipiirilleen. Mirva Kakko / om-arkisto

X