Prinssi Harry ja Meghan Markle saivat toisensa – Kuninkaallista hääparia yhdistää halu parantaa maailmaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Meghan ja Prinssi Harry
Käsi kädessä kohti uutta. Meghan ja Harry tunnetaan siitä, että he eivät salaile kiintymystään. © Danny Lawson /WPA Pool/Getty Images
Amerikkalainen Meghan Markle jätti taakseen uransa näyttelijänä ja asteli avioon Britannian prinssi Harryn kanssa. Prinssi sai rinnalleen kumppanin, jonka kanssa hän uskoo pystyvänsä mihin vain, jopa muuttamaan maailmaa.

Suudelma oli hellä, lämmin ja juuri sopivan pituinen. Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelin portailla seisoi rentoutunut pari, jolle kansa hurrasi villisti. Prinssi Harry, 33, ja amerikkalainen Meghan Markle, 36, olivat juuri menneet naimisiin miljoonien tv-katsojien silmien edessä. Meghan Marklea kutsuttaisiin tästä lähtien Sussexin herttuatar Meghaniksi.

Meghan ja Prinssi Harry

Suudelma portailla sulatti viimeisetkin epäilyt; kyse on tosirakkaudesta. © DANNY LAWSON /WPA POOL/GETTY IMAGES

Katsojat olivat saaneet nähdäkseen shown vailla vertaa. Kuvankaunis morsian silkkisessä luomuksessaan ja viisimetrisessä hunnussaan oli astellut alttarille tulevan kuninkaan ja appiukkonsa prinssi Charlesin käsipuolessa. Komea sulhanen sotilasunivormussaan oli hermoillut ennen vihkitoimitusta ja hakenut turvaa isoveljestään ja bestmanista prinssi Williamista. Morsiamen äiti Doria Ragland oli kyynelehtinyt vuolaasti jo istuessaan alas kirkonpenkille, eikä kyynelistä ollut tulla loppua koko toimituksen aikana.

Koko kansan kuninkaalliset häät

Paikan päälle kappeliin oli kutsuttu 600 vierasta, heidän joukossaan Britannian kuninkaallisen perheen jäsenten lisäksi maailman tunnetuimpia julkisuudenhenkilöitä. Silti suurelle yleisölle ennestään tuntematon piispa Michael Curry oli varastaa huomion. Piispa lausui niin voimallisesti sanoja rakkaudesta, että kynttilät huojahtelivat pöydällä hänen edessään ja kuninkaallisten leuat loksahtelivat auki. ”Rakkauden voimalla teemme tästä vanhasta maailmasta uuden”, hän pauhasi. Vau, kuiskasi Harry morsiamelleen puheen päätyttyä.

Juuri muutos ja siihen uskominen ovat asioita, jotka Harrya ja Meghania vahvimmin yhdistävät – ovat yhdistäneet ensitapaamisesta lähtien. Heikommassa asemassa olevien auttaminen on molemmilla lähellä sydäntä.

Siksi Meghan ja Harry olivat kutsuneet häihinsä, Windsorin linnan pihalle, myös tavallista kansaa.

Häälahjojen sijaan Meghan ja Harry olivat toivoneet lahjoituksia tietyille hyväntekeväisyysjärjestöille. Hääparin valitsemat seitsemän järjestöä ovat muun muassa kodittomien, sodassa haavoittuneiden ja tasa-arvon asialla.

Kuin Grace Kelly

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ovat muuttaneet maailmaa jo pelkästään sillä, että rakastuivat. Meghan Markle edustaa Britannian kuninkaallisille jotain ennennäkemätöntä. Hän on eronnut, tummaihoinen, amerikkalainen näyttelijä, jolla on keskiluokkainen tausta.

Amerikkalaisia jäseniä kuningasperheessä ei ole ollut sitten Wallis Simpsonin. Kahdesti eronnut Simpson oli nainen, johon kuningas Edvard VIII rakastui niin palavasti, että luopui kruunustaan vuonna 1936.

Vielä 1950-luvulla prinsessa Margaret joutui hautaamaan onnensa, koska ei saanut lupaa avioitua eronneen rakkaansa Peter Townsendin kanssa. Asiaa ei auttanut edes se, että Townsend oli sotasankari.

1990-luvulla Harryn vanhempien prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan ero oli skandaali, mutta 2000-luvulla, kuningataräidin kuoleman jälkeen, asenteet ovat muuttuneet. Onhan Harryn oma isäkin prinssi Charles avioitunut eronneen naisen, Camilla Parker Bowlesin kanssa.

Kerrotaankin, että Meghan sai sydämellisen vastaanoton, kun Harry esitteli hänet perheelleen.

Meghan ja Prinssi Harry

Etäsuhde on takana, nyt odottaa yhteinen tulevaisuus. Yli 100 000 katsojaa oli kokoontunut katujen varsille tervehtimään tuoretta avioparia. © DAMIR SAGOLJ / REUTERS / LEHTIKUVA

Aikaisemmin brittihovissa asenteet näyttelijöitä kohtaan ovat olleet nihkeitä. Toki amerikkalaiset mielellään vertaavat Meghania ikoniseen Hollywood-näyttelijään Grace Kellyyn, joka avioitui Monacon ruhtinas Rainierin kanssa 1956, mutta Britannian kuningasperheessä näyttelijättäriä on totuttu näkemään lähinnä rakastajina, ei vaimoina.

Ehkä juuri siksi osa mediasta reagoi nokkaansa nyrpistellen, kun sai kuulla prinssi Harryn seurustelevan Pukumiehet-tv-sarjan tähden kanssa.

Ennakkoluulojen kohteena

Varsinaisen myrskyn aiheutti kuitenkin se, että Meghan ei ole valettu perinteiseen siniverisen muottiin. Hänen äitinsä on tummaihoinen, ja Meghaninkin kutrit ovat vielä lapsuuskuvissa afrokiharoilla. Lukioaikoina hän alkoi suoristaa hiuksiaan.

Äitinsä ihonväriä vaaleamman sävyn Meghan on perinyt isältään Thomas Markle Seniorilta, joka ei päässyt osallistumaan tyttärensä häihin.

Kun Meghan syntyi vuonna 1981, perhe asui hyvämaineisella valkoisten asuinalueella Los Angelesissa. Meghan-vauva oli niin paljon vaaleampi kuin äitinsä, että vaunukävelyillä Dorialta kyseltiin, missä vauvan äiti on. Vastaantulijat luulivat Doriaa lastenhoitajaksi.

Meghan ja äiti Doria

Meghan äitinsä Dorian kanssa. Harry uskoo, että Diana ja Meghan olisivat tulleet toimeen niin hyvin, että heistä olisi tullut parhaita ystäviä. © TIM STEWART / SPLASH / AOP

Ihonväriin liittyviä ennakkoluuloja Meghan on kohdannut elämänsä aikana myöhemminkin. Esimerkiksi näyttelijäksi valmistuttuaan hänen oli vaikea löytää töitä, koska hän ei sujahtanut oikein mihinkään lokeroon. Valkoihoisten naisten rooleihin hän oli liian tumma, tummaihoisten rooleihin taas liian vaalea.

Mikään ei kuitenkaan valmistanut häntä siihen, mitä seurasi, kun hänen seurustelunsa prinssin kanssa tuli julki vuoden 2016 lokakuussa. Useat lehdet kirjoittelivat rasistissävytteisiä juttuja, ja paparazzit päivystivät Meghanin kotiovella yötä päivää.

Lopulta ajojahti sai niin uhkaavia sävyjä, että hovin oli pakko puuttua asiaan. Se julkaisi harvinaislaatuisen tiedotteen, jossa pyydettiin jättämään prinssin tyttöystävä rauhaan.

Tuolloin Meghan asui Kanadassa, Torontossa, jossa Pukumiehet-sarjaa kuvattiin. Harryn koti taas on Lontoossa – hän asuu Kensingtonin palatsin alueella pienehkössä mutta viihtyisässä Nottingham Cottagessa.

Miten ihmeessä he saivat etäsuhteen toimimaan?

Onnistuminen oli kiinni parin yhteisestä päätöksestä. He molemmat päättivät pitää kiinni kahden viikon säännöstä: erossa ei saisi koskaan olla 14 vuorokautta kauempaa.

Se toimi, vaikka Meghanilla oli näyttelijäntyönsä ohella oma bloginsa, The Tig, ja hyväntekeväisyystöitä, muun muassa yhteistyötä YK:n tasa-arvojärjestön kanssa.

”Onko hän kiva?”

Parin ensireffit heinäkuussa 2016 olivat perinteiset sokkotreffit. Ilmeisesti ne järjesti Violet von Westenholz, joka on Harryn lapsuudenystävä ja Meghanin tuttu PR-töiden kautta.

Kerrotaan, että Meghan olisi ennen treffejä kysynyt ystävältään: ”Onko hän kiva?” Muuten tapaaminen olisi ollut turhaa.

Prinssihän oli mukava, jopa niin että treffit venyivät myöhään iltaan. Pariskunta jutteli drinkkilasien äärellä yksityisellä Soho Clubilla Lontoossa, jossa ei saa ottaa kuvia. Jo samana iltana he sopivat seuraavan tapaamisen.

Elokuussa Harry ja Meghan viettivät ensimmäisen yhteisen lomansa Botswanassa. Harry oli ihastunut Afrikkaan jo nuorena, kun hän isänsä kanssa vetäytyi Etelä-Afrikkaan äidin kuoleman jälkeen.

Diana ja Harry

Prinssi Harry äitinsä prinsessa Dianan kanssa. © GLENN HARVEY / CAMERAPRESS / MVPHOTOS

Nyt nuoret kyyhkyläiset yöpyivät ylellisessä, vartioidussa telttakylässä. He katselivat tähtiä ja kävivät läpi elämäänsä.

Kumpikin on kasvanut eroperheessä. Meghanin vanhemmat lähtivät eri teille, kun tyttö oli kaksivuotias. Harry taas oli vanhempiensa virallisen eron aikaan 12-vuotias.

Kummallakin on myös erityinen suhde äitiinsä. Meghan on seurannut sosiaaliohjaajana työskentelevän ja joogaa harrastavan äitinsä jalanjälkiä pyrkimällä vaikuttamaan yhteiskunnallisesti ja suosimalla terveellisiä elämäntapoja.

Harry taas oli vain 12-vuotias menettäessään äitinsä, jota jumaloi. Menetyksestä toipumiseen hän ei saanut henkistä apua, vaan koteloi tuskan sisäänsä. Lopulta se näkyi suurelle yleisölle surullisen kuuluisina ”bileprinssin” tempauksina.

Oliko Meghan sitten se, jolle Harry pystyi vihdoin puhumaan? Ainakin Meghan tuli hänen elämäänsä juuri oikeaan aikaan. Hieman aiemmin Harry oli vihjaissut ystävilleen, että haluaisi löytää jonkun vierelleen. Monet ystävät olivat jo menneet naimisiin ja saaneet lapsia.

Nuori pari muuttaa loistoasuntoon

Jälkeenpäin Meghan on sanonut, että suhteen ensimmäiset kuukaudet olivat arvokasta aikaa, koska silloin he saivat olla olemassa vain toisilleen. Kun suhde tuli julki, asiat etenivät nopeasti. Meghan muutti Englantiin viime vuoden lopulla, juuri ennen kihlausuutista.

Keskiluokkaisessa perheessä varttunut amerikkalainen on nyt kuninkaallinen, jolle alempiarvoiset leidit niiaavat ja herrat kumartavat. Englantilainen hän ei kuitenkaan vielä ole. Ison-Britannian kansalaisuuden saaminen voi viedä jopa kolme vuotta.

Huhutaan, että vastanaineille remontoidaan parhaillaan huoneistoa prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen seinänaapuriin Kensingtonin palatsissa. Makuuhuoneita tulee olemaan 21, joten luultavimmin jälkikasvua toivotaan. Eikä häälähetystä seuranneilta jäänyt huomaamatta se hellä katse, jonka Harry loi Meghaniin papin mainitessa toiveen lapsista.

Lähteinä käytetty muun muassa kirjoja Leslie Carroll: American Princess – The Love Story of Meghan Markle and Prince Harry (2018), Andrew Morton: Meghan – A Hollywood Princess (2018) sekä nettisivustoja dailymail.co.uk, harpersbazaar.com, housebeautiful.com, royal.uk, theguardian.com, thesun.co.uk, vogue.com, wikipedia.

X