Traagisia menetyksiä ja velmua teräväkielisyyttä – Prinssi Philip, 99, on kuningatar Elisabetin tuki ja turva

Edinburghin herttua, prinssi Philip on syntyjään kreikkalainen prinssi, jonka lapsuutta ja nuoruutta varjostivat monet menetykset. Puolisonsa kuningatar Elisabetin rinnalla hän kuitenkin rikkoo ennätyksiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kesällä 99 vuotta täyttänyt prinssi Philip on pitkäikäisin Britanniassa koskaan elänyt kuninkaallisen perheen mies­puolinen jäsen ja pisimpään elänyt hallitsijan puoliso.

Edinburghin herttua, prinssi Philip on syntyjään kreikkalainen prinssi, jonka lapsuutta ja nuoruutta varjostivat monet menetykset. Puolisonsa kuningatar Elisabetin rinnalla hän kuitenkin rikkoo ennätyksiä.
Teksti: Marja-Terttu Yli-Sirniö

Lähes satavuotias harvoin matkustaa lentokoneella, mutta niinpä vain Edinburghin herttua, prinssi Philip, 99, nähtiin elokuun alussa kuningatar Elisabetin kanssa Aberdeenin lentokentällä Skotlannissa. Sieltä matka jatkui autolla kohti Balmoralin linnaa, jossa pariskunta perinteisesti viettää kesälomansa.

Eläkkeelle jäätyään prinssi on esiintynyt julkisuudessa harvoin. Ikääntymisestä ja koronasta huolimatta hän osallistui heinäkuussa pojantyttärensä prinsessa Beatricen ja italialainen Edoardo Mapelli Mozzin häihin. Vihkimisen jälkeen otetun valokuvan oikeassa reunassa sädehtii tuore aviopari ja vasemmalla kuningatar rinnallaan yhä uljasryhtinen prinssi.

Philip on vuosikymmenet totuttu näkemään vaimonsa rinnalla hymyilevänä ja komeana prinssipuolisona. Hymyn taustalla on kuitenkin lapsuus, jota väritti joukko traagisia tapahtumia ja menetyksiä.

Kuningatar ja hänen prinssinsä poseerasivat viime kesäkuussa Philipin 99-vuotis­päivien aattona Windsorin linnan sisäpihalla.

Kuningatar ja hänen prinssinsä poseerasivat viime kesäkuussa Philipin 99-vuotis­päivien aattona Windsorin linnan sisäpihalla. © Steve Parsons/WPA-Pool 2020 BACKG

Pitkä ero äidistä

Prinssi Philip on syntyjään Kreikan ja Tanskan prinssi. Hän syntyi 10. kesäkuuta vuonna 1921 Korfun saarella. Hänen äitinsä oli Battenbergin prinsessa Alice ja isänsä Kreikan kuninkaan Yrjö I:n nuorin poika, prinssi Andreas. Philip oli perheen nuorin lapsi ja ainoa poika.

Äiti Alice oli kuningatar Viktorian tyttärentyttärentytär ja syntynyt Windsorin linnassa Englannissa. Alicen elämään traagisen vivahteen toi se, että hän oli syntymästään asti kuuro. Hän osasi kuitenkin lukea huulilta englantia ja saksaa.

Philipin lapsuuteen vaikutti Kreikan epävakaa yhteiskunnallinen tilanne. Hän oli vain reilun vuoden ikäinen, kun perhe joutui lähtemään maanpakoon ja asettui Pariisiin. Myöhemmin hän palasi Kreikkaan vain lyhyiksi ajoiksi.

Philipin lapsuuteen toi turvattomuutta myös vanhempien onnettomaksi muuttunut avioliitto. Vaikka he eivät koskaan virallisesti eronneet, heidän tiensä erkanivat, ja Philip menetti vuosiksi yhteyden vanhempiinsa.

Isä asettui Ranskaan yhdessä rakastajattarensa kanssa. Syvimmin Philipiin lienee kuitenkin vaikuttanut äidin sairastuminen skitsofreniaan vuonna 1930, jolloin Philip oli yhdeksänvuotias. Seuraavan kerran äiti ja poika tapasivat seitsemän vuoden kuluttua Philipin sisaren Cécilien hautajaisissa loppuvuodesta 1937. Raskaana ollut Cécilie ja hänen perheensä kuolivat lento-onnettomuudessa Belgiassa.

Edinburghin herttuan prinssi Philipin tärkeimpiä tehtäviä on tukea vaimoaan tämän vaativassa tehtävässä. Kuva parlamentin avajaisissa marras­kuussa 2003.

Edinburghin herttuan prinssi Philipin tärkeimpiä tehtäviä on tukea vaimoaan tämän vaativassa tehtävässä. Kuva parlamentin avajaisissa marras­kuussa 2003. © Photo by Shutterstock

Itsenäinen nuori

Philip aloitti koulun Pariisin amerikkalaisessa koulussa. Vuonna 1928 hänet lähetettiin kouluun Englantiin, jossa hän asui äidinpuoleisen isoäitinsä kanssa Kensingtonin palatsissa. Vuonna 1933, 12-vuotiaana, hän siirtyi kouluun Saksaan.

Taustalla vaikutti raha: lukukausimaksuissa voitiin säästää, koska koulun omisti Philipin saksalainen sukulainen. Myöhemmin Philip palasi Englantiin ja jatkoi koulunkäyntiä Gordonstounin sisäoppilaitoksessa Skotlannissa.

Philip oli siis koko kouluaikansa sukulaisten vastuulla ja huollettavana ja tuskin sai voimavaroja elämälleen onnellisesta lapsuudesta.

Mutta asialla on kääntöpuolensa. Koska hän joutui jo varhain pärjäämään yksin, hänestä kasvoi itsenäinen ja itseluottavainen, mutta aika ajoin myös uppiniskainen nuori mies.

Prinssi Philip vanhempiensa, Kreikan prinssi Andreaksen ja syntyjään Battenbergin prinsessan Alicen kanssa noin vuonna 1925.

Prinssi Philip vanhempiensa, Kreikan prinssi Andreaksen ja syntyjään Battenbergin prinsessan Alicen kanssa noin vuonna 1925. © Mary Evans Picture Library / Lehtikuva

Näihin luonteenpiirteisiin kiinnitti huomiota myös rehtori Donald MacJannet, jonka johtamassa amerikkalaisessa koulussa Pariisissa Philip aloitti koulutien.

”Hän oli aikamoinen päällepäsmäri, mutta aina erittäin kohtelias”, MacJannet kuvaili jälkeen päin pientä oppilastaan.

Philip jatkoi opintojaan Dartmouthin kuninkaallisesta laivasto-oppilaitoksesta, josta hän valmistui kurssinsa primuksena vuonna 1940. Tämän jälkeen hän liittyi Ison-Britannian laivastoon. Toisessa maailmansodassa hän palveli Välimerellä ja Tyynellä valtamerellä. Britanniaan hän palasi tammikuussa 1946.

Siellä häntä odotti rakastunut nuori nainen, jonka hän oli tavannut pikaisesti jo ennen sotaa.

Kohtalokas vierailu

Vuonna 1939, sodan aattona, Dartmouthin kuninkaallinen laivasto-oppilaitos sai arvokkaita vieraita, kun kuningas Yrjö VI perheineen saapui tutustumiskäynnille. Kuningatar pyysi nuorta Philip Mountbattenia – Philip käytti äitinsä sukunimen englantilaista versiota – tyttäriensä seuralaisiksi.

Seuraukset olivat kohtalokkaat. Tyttäristä vanhempi, kruununprinsessa Elisabeth, joka oli tuolloin vain 13-vuotias, rakastui suin päin komeaan Philipiin. Nuoret kirjoittelivat toisilleen halki sotavuosien.

Sodan jälkeen nuoret eivät aikailleet. Pian paluunsa jälkeen Philip kosi. Prinsessan isä oli kuitenkin sitä mieltä, että kihlausta pitäisi odottaa, kunnes tytär täyttäisi 21 vuotta.

Kihlasormuksesta tuli sulhaselle iso ongelma: millä rahalla hän sen hankkisi, sillä kuninkaallisesta asemastaan huolimatta hän oli rutiköyhä.

Avuksi tuli yllättäen hänen äitinsä, joka oli toipunut sairaudesta. Town & Country -lehden mukaan äiti luovutti omissa häissään aikoinaan lahjaksi saamastaan tiarasta timantit nuorikon kihlasormukseen.

Philip ja Elisabet palasivat 60-vuotishää­päivänsä kunniaksi Broadlandsin kartanoon, jossa he viettivät osan kuherrus­kuukauttaan vuonna 1947. Paikan omisti tuolloin Philipin setä.

Philip ja Elisabet palasivat 60-vuotishää­päivänsä kunniaksi Broadlandsin kartanoon, jossa he viettivät osan kuherrus­kuukauttaan vuonna 1947. Paikan omisti tuolloin Philipin setä. © Fiona Hanson / PA Images / MVPhotos

Kihlaus julkaistiin 9. kesäkuuta 1947. Morsian oli 21, sulhanen 25. Häitä vietettiin puoli vuotta myöhemmin, 20. marraskuuta.

Avioituessaan yhden maailman merkittävimmän kuningaskunnan tulevan hallitsijan kanssa, Philip jätti taakseen ison osan menneisyyttään. Hän otti Britannian kansalaisuuden ja luopui Kreikan ja Tanskan kuninkaallisista titteleistään. Hän vaihtoi uskontonsa ortodoksisuudesta Englannin kirkon jäseneksi.

Häitä edeltävänä päivänä kuningas antoi Philipille hänen kuninkaallinen korkeutensa -arvon ja hääpäivän aamuna hänestä tuli Edinburghin herttua. Prinssin arvon hän sai takaisin vaimoltaan vuonna 1957.

Kuningatar Elisabet kruunajaisissaan vuonna 1953 vierellään Edinburghin herttua Philip. Elisabet antoi miehelleen prinssin arvon vuonna 1957.

Kuningatar Elisabet kruunajaisissaan vuonna 1953 vierellään Edinburghin herttua Philip. Elisabet antoi miehelleen prinssin arvon vuonna 1957. © PA / PA Images / MVPhotos

Suuri rakkaustarina

Avioliitto kruununprinsessa Elisabethin kanssa merkitsi sitä, että Philip pääsi viimein asettumaan aloilleen, löysi rauhan ja kotisataman. Tosin ylpeä kreikkalaisprinssi on varmasti joutunut puremaan hammasta, sillä kruununprinsessan ja sittemmin kuningattaren puolisona hänen on aina täytynyt kulkea askel vaimonsa jäljessä.

Perheeseen syntyi neljä lasta: prinssi Charles vuonna 1948, prinsessa Anne vuonna 1950. Philipille kaksi lasta olisi riittänyt, mutta 1960-luvun alussa syntyivät vielä prinssi Andrew vuonna 1960 ja prinssi Edward vuonna 1964.

Kuninkaallinen perhe vuonna 1968. Istumassa Edinburghin herttua, prinssi Eward ja kuningatar Elisabet, takana prinsessa Anne, prinssi Charles ja prinssi Andrew.

Kuninkaallinen perhe vuonna 1968. Istumassa Edinburghin herttua, prinssi Eward ja kuningatar Elisabet, takana prinsessa Anne, prinssi Charles ja prinssi Andrew. © PA / PA Images / MVPhotos

Lapsiin liittyy kiista, joka pitkään kaiversi Philipin mieltä. Englannin kuninkaallisen perheen sukunimi oli muutettu vuonna 1917 nimeksi Windsor. Sen vuoksi perheen lapset eivät saaneet Philipin sukunimeä, ja se suututti häntä.

”Olen pelkkä pahainen ameeba. Olen ainoa mies tässä maassa, joka ei saa antaa omille lapsilleen sukunimeään”, Philip murisi.

Kuningattaren aloitteesta nimestä käytiin kulisseissa kiihkeä keskustelu, jonka päätteeksi perheen sukunimeksi tuli Mountbatten-Windsor.

Kun lähisukulainen Patricia Mountbatten kehui kuningattaren virheetöntä ihoa, prinssi tokaisi: ”Niin, ja sellainen hän on kaikkialta.”

Vaikka pariskunnan välien epäiltiin 1950-luvun puolivälissä hetkeksi viilenneen, heidän pitkä avioliittonsa on ollut suuri rakkaustarina, josta molemmat aviopuolisot ovat ammentaneet voimaa. Kuningatar on harvinaisen avoimesti suitsuttanut miestään ja kutsunut häntä tueksi ja turvakseen.

Philip puolestaan on tunnettu terävästä kielestään ja joskus hyvän maun rajoja koettelevista puheistaan – jopa vaimonsa kustannuksella. Kun lähisukulainen Patricia Mountbatten kehui kuningattaren virheetöntä ihoa, prinssi tokaisi: ”Niin, ja sellainen hän on kaikkialta.”

Pitkäikäisin mies

Prinssi Philipin ura aktiiviupseerina laivastossa päättyi 69 vuotta sitten heinäkuussa 1951. Sen jälkeen hänen tärkein tehtävänsä on ollut olla vaimonsa tukena – sekä tietysti lukuisat julkiset esiintymiset ja edustusvelvollisuudet. Vuodesta 1952 hän on edustanut yksin 22 219 kertaa. Prinssi Philip on toiminut suojelijana 800 järjestössä, joiden toiminta on painottunut ympäristöön, teollisuuteen, urheiluun ja koulutukseen.

Vuonna 2011 90-vuotissyntymäpäivän yhteydessä antamassaan haastattelussa hän sanoikin tehneensä jo oman osansa. Ilmoitus prinssin eläkkeelle jäämisestä kerrottiin elokuussa 2017.

Kun anoppi, kuningataräiti Elisabeth vuonna 2000 täytti 100 vuotta, Philip oli Daily Telegraph -lehden mukaan todennut, että hän ei itse missään nimessä haluaisi elää satavuotiaaksi.

”En voisi kuvitella mitään pahempaa”, Philip sanoi.

Philip on kuitenkin jo rikkonut ennätyksiä. Hän on pitkäikäisin Britanniassa koskaan elänyt kuninkaallisen perheen miespuolinen jäsen ja pisimpään elänyt hallitsijan puoliso.

Kuningataräiti eli lopulta 101-vuotiaaksi. Pisimpään elänyt brittikuninkaallinen on vuonna 2004 kuollut Gloucesterin herttuatar, prinsessa Alice, joka oli kuollessaan 102-vuotias.

Mahtaako Edinburghin herttua, prinssi Philip rikkoa vielä tuonkin ennätyksen?

Lue myös: Kuninkaallisten korona-arkea: ”Valo ja elämä voittavat” – Kuningatar Elisabet loi uskoa kansaan erikoispuheessaan

X