Veli veljeä vastaan – Tämä huoli paljastui prinssi Williamin ja prinssi Harryn välirikon taustalta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Prinssi Williamilla on aina ollut elämässään selvä rooli tulevana kruununperijänä, mutta Harry on joutunut etsimään omaansa. Tämä on saattanut vaikuttaa heidän väliensä viilenemiseen.
Prinssi Williamilla on aina ollut elämässään selvä rooli tulevana kruununperijänä, mutta Harry on joutunut etsimään omaansa. Tämä on saattanut vaikuttaa heidän väliensä viilenemiseen. © Tolga Akmen /Kirsty Wigglesworth AFP / Lehtikuva, istockphoto
Pitkään ajateltiin, että Englannin prinssien Williamin ja Harryn epäsopu liittyy heidän vaimoihinsa. Nyt tiedetään, että sen siemenet kylvettiin vuosikausia sitten.

Sitä näkyä on vaikea unohtaa. Kaksi nuorta poikaa, prinssi William, 15, ja prinssi Harry, 13, asteli verkkaisesti äitinsä, prinsessa Dianan arkun perässä katseet maata kohti painettuina. Williamin ja Harryn suru oli käsin kosketeltava.

Äidin varhainen poismeno elokuussa 1997 tiivisti veljesten välit poikkeuksellisen läheisiksi, ja kun äidin kuolemasta tuli 20 vuotta, veljekset antoivat yhdessä harvinaisen avoimen ja koskettavan tv-haastattelun.

Mutta viime aikoina on alettu epäillä, että veljesten välit eivät ole kunnossa, että heidän välillään on syvää erimielisyyttä, jopa veljesriita. Kiinnostavaa on, että skisma on tullut esiin sen jälkeen, kun molemmat prinssit ovat avioituneet ja saaneet lapsia.

Aiemmin on epäilty, että prinssien vaimot eivät tule toimeen keskenään, mutta veljesten välisen epäsovun syyt saattavatkin johtua syistä, joista ei ole tähän mennessä edes tiedetty.

Prinssit menettivät äitinsä varhaisessa teini-iässä. Dianan hautajaisissa 6. Syyskuuta 1997 veljesten suru oli suunnaton.

Prinssit menettivät äitinsä varhaisessa teini-iässä. Dianan hautajaisissa 6. Syyskuuta 1997 veljesten suru oli suunnaton. Adam Butler AFP / Lehtikuva

Prinsessa Diana tarjosi Harrylle ja Williamille hyvin onnellisen lapsuuden.

Prinsessa Diana tarjosi Harrylle ja Williamille hyvin onnellisen lapsuuden. Johnny Eggitt AFP / Lehtikuva

Ymmärsikö Harry väärin?

Brittiläinen kirjailija-toimittaja Katie Nicholl tunnetaan hyvistä kuninkaallisista tietolähteistään. Useissa brittiläisissä tiedotusvälineissä haastatellun Nichollin mukaan yksi syy veljesten välirikon taustalla on veljellinen huolenilmaus, jonka William esitti pikkuveljelleen, kun tämä kihlautui amerikkalaisen näyttelijän Meghan Marklen kanssa vain vajaan vuoden seurustelun jälkeen.

William oli yksinkertaisesti huolissaan siitä vauhdista, jolla pariskunnan suhde oli edennyt. Ennen toukokuussa 2018 vietettyjä häitä Harry ja Meghan olivat tunteneet toisensa vasta vajaat kaksi vuotta.

Tv-dokumentissa Nicholl kertoo, että William yritti antaa Harrylle tukea ja tarkoitti pelkästään hyvää kiinnittäessään huomiota veljen salamarakastumiseen. Harry ei kuitenkaan ollut mielissään veljensä ajatuksesta, päinvastoin. Hän raivostui.

Mutta ymmärsikö Harry tahallaan väärin veljensä hyvää tarkoittavan viestin? The Sun -lehden kuninkaallistoimittajan Emily Andrewsin mukaan Harry nimittäin syytti veljeään siitä, että tämä yritti romuttaa hänen ja Meghanin suhteen ennen kuin se oli edes päässyt kunnolla alkamaan.

Harry ja Wiliam vierailivat kesäkuussa 2010 Botswanassa. Jos heidän välillään oli tuolloin ongelmia, ne peittyivät iloiseen nauruun.

Harryn ja Williamin vierailu kesäkuussa 2010 Botswanassa. Jos heidän välillään oli tuolloin ongelmia, ne peittyivät iloiseen nauruun. Anthony Devlin PA Photos / Lehtikuva

Erityisesti Harry oli katkera siitä, että hän tuki aikoinaan alusta asti Williamin ja Catherine Middletonin suhdetta, ja odotti nyt saavansa veljeltään vastaavan kannustuksen.

Tuen puutteesta Harry syytti veljeään myös kaksi vuotta sitten jouluna. Hänen mielestään William ei omalta osaltaan tehnyt riittävästi sen eteen, että Meghan tuntisi itsensä tervetulleeksi kuninkaalliseen perheeseen. Tilanne helpotti vasta, kun poikien isä, prinssi Charles puuttui asiaan, ja Williamin perhe vietti joulua Harryn ja Meghanin kanssa.

Eri osoitteisiin

Merkkejä veljesten epäsovun seurauksista on nähty kaikessa, mitä he tekevät. Esimerkiksi viime kesänä kerrottiin, että välirikosta johtuen Cambridgen herttuapari William ja Catherine poisti Sussexin herttuaparin Harryn ja Meghanin nimet nelikon yhteisestä hyväntekeväisyyssäätiöstä.

Hovin lähteistä kuitenkin ilmoitettiin pian, että Sussexin herttuapari perustaisi oman säätiön ja Cambridgen herttuaparin säätiö jatkaisi omaa toimintaansa. Järjestelyllä valmistauduttiin siihen, että pariskuntien roolit muuttuvat tulevaisuudessa, kun Williamista jonain päivänä tulee hallitsija.

Catherinen (vas.) ja Meghanin välisestä skismasta on puhuttu paljon, mutta viime aikaisista erimielisyyksistä huolimatta heidän puolisonsa ovat edelleen poikkeuksellisen läheisiä.

Catherinen (vas.) ja Meghanin välisestä skismasta on puhuttu paljon, mutta viime aikaisista erimielisyyksistä huolimatta heidän puolisonsa ovat edelleen poikkeuksellisen läheisiä. Richard Pohle/The Times PA Photos / Lehtikuva

Selvänä merkkinä veljesten erimielisyyksistä ja huonoista väleistä on pidetty myös sitä, että Harry ja Meghan muuttivat pois Kensingtonin palatsista, jossa myös Williamilla perheineen on asunto. Harryn ja Meghanin koti on nykyään Windsorissa sijaitseva Frogmore Cottage.

Todellinen syy muuttoon lienee kuitenkin arkisempi. Harryn ja Meghanin asunto Kensingtonin palatsissa oli yksinkertaisesti liian ahdas, kun perheeseen syntyi lapsi.
Nyt Frogmore Cottagessa Harry saa myös tuntea olevansa omillaan ja isäntä talossa.

Lisäksi Windsorissa perhe saa elää enemmän omassa rauhassaan. Harry on tunnetusti lähes ylihuolehtivainen vaimostaan ja nykyään tietysti myös poikansa yksityisyydestä.

Historioitsija ja kirjailija Kate Williamsin mukaan Harry on nähnyt, mitä Williamin lapsille käy, kun he menevät puistoon Kensingtonin palatsin ulkopuolelle: joka kerta joku nappaa heistä valokuvan. Ja sitä julkisuuteen vihamielisesti suhtautuva Harry ei halua omalle lapselleen.

Perheen perustaminen on luonnollisesti etäännyttänyt Harrya veljestään. Hän haluaa nyt olla perheensä pää ja isäntä omassa talossaan.

Perheen perustaminen on luonnollisesti etäännyttänyt prinssi Harrya veljestään. Hän haluaa nyt olla perheensä pää ja isäntä omassa talossaan. Paul Grover AFP / Lehtikuva

Syyllisen roolissa

Veljesten välisten erimielisyyksien taustalla oleva ongelma liittyy ehkä enemmän Harryyn kuin Williamiin, ja syy on yksinkertainen. Williamilla on aina ollut selvä rooli ja tulevaisuus, jota kohti hän kulkee; hän on jonain päivää maansa kuningas. Harry sen sijaan on vasta perheen toinen prinssi, ikään kuin varamies, jonka on ollut vaikeampi löytää merkitys elämälleen.

Tähän liittyy myös veljesten välejä hiertävien skismojen perimmäinen syy, josta ei aiemmin ole juuri tiedetty. Englannissa nähty Princes At War -dokumentti nimittäin paljastaa, että veljesten välillä on ollut välirikko jo kerran aikaisemmin, kun he olivat vielä teinipoikia. Syy oli se, että tuleva kruununperijä käytti veljeä suojatakseen itseään julkisilta kohuilta.

Englantilaisen Chanel 5:n kuninkaallisiin erikoistunut toimittaja Simon Vicar sanoo dokumentissa, että Harry joutui varsinkin teini-iässä vaikeuksiin ja lehtien etusivujen kohu-uutisiin, mutta hyvin usein paikalla oli myös William. Katie Nichollin mukaan Harry otti syyt niskoilleen suojellakseen veljeään, mutta syyllisen rooli oli Harrylle raskas ja hän oli tästä veljelleen vihainen.

Kesti aikansa, ennen kuin Harry antoi Williamille anteeksi sen, että häntä aina pidettiin syypäänä kaikkeen. Jossain vaiheessa Harry kerta kaikkiaan kyllästyi ongelmapojan rooliinsa ja kieltäytyi jopa puhumasta veljensä kanssa.

Toisin kuin lehdistöön ankarasti suhtautuva Harry, William on oppinut ottamaan rennosti tiedotusvälineiden kanssa.

Toisin kuin lehdistöön ankarasti suhtautuva Harry, William on oppinut ottamaan rennosti tiedotusvälineiden kanssa. Andrew Matthews PA Photos / Lehtikuva

”Asioita tapahtuu”

Viimeksi veljesten erimielisyydet tulivat esiin lokakuussa, kun Britanniassa esitettiin dokumentti Sussexin herttuaparin matkalta eteläiseen Afrikkaan. Harry ja Meghan puhuivat dokumentissa avoimesti siitä julkisesta paineesta, jonka alla he kokevat elävänsä.

Erityisen huolissaan on Harry, joka pelkää historian toistavan itseään. Hän näkee, että brittilehdistö kohtelee Meghania paljolti samalla tavoin kuin se aikoinaan kohteli hänen äitiään.

Dokumentin nähtyyän prinssi William puolestaan huolestui veljensä ja tämän vaimon voinnista ja jaksamisesta. Palatsilähteitten mukaan William toivoi, että pariskunta voisi hyvin kaikesta kertomastaan huolimatta. Toisaalla Williamin tosin kerrottiin raivostuneen siitä, että Harry ja Meghan puivat ongelmiaan julkisuudessa.

Harry kommentoi dokumentissa myös suoraan, ehkäpä poikkeuksellisen avoimesti hänen ja Williamin suhdetta.

”Asioita tapahtuu väistämättä”, prinssi Harry sanoi.

”Mutta me olemme veljiä ja tulemme aina olemaan veljiä, ja veljillä on hyviä aikoja ja huonoja aikoja. Emme tapaa enää yhtä usein kuin ennen, koska meillä on omat kiireemme, mutta rakastan häntä.”

Harry, Meghan ja pikkuinen Archie Harrison vierailivat viime syksynä Etelä-Afrikassa. Matkalla kuvattu dokumentti on herättänyt paljon jälkipuheita, koska herttuapari puhui avoimesti julkisuuden aiheuttamista ongelmistaan.

Prinssi Harry, Meghan ja pikkuinen Archie Harrison vierailivat viime syksynä Etelä-Afrikassa. Matkalla kuvattu dokumentti on herättänyt paljon jälkipuheita, koska herttuapari puhui avoimesti julkisuuden aiheuttamista ongelmistaan. Dominic Lipinski PA Photos / Lehtikuva

Äidin muisto

Kun Harryn ja Meghanin lapsi Archie Harrison kastettiin viime kesäkuussa, Williamin ja Harryn välirikkoa tarkkailevat kiinnittivät huomionsa siihen, kuinka etäälle toisista prinssien perheet olivat valokuvissa asettuneet ja kuinka kireä Williamin ilme oli.

Mutta suvun nuorimmainen on myös lähentänyt veljeksiä, ja Williamin kerrotaan olevan onnensa kukkuloilla pienestä veljenpojastaan. Ehkä juuri tästä syystä veljesten välit ovat paranemaan päin.

Prinssien elämässä on myös joka vuosi päivä, jolloin riidat ja erimielisyydet pannaan sivuun. Se päivä on 31. elokuuta, heidän äitinsä kuolinpäivä. Veljekset viettävät tuon päivän yhdessä muistellen niitä onnellisia aikoja, jotka he saivat viettää hänen kanssaan.

Lue myös: Voivatko Harry ja Meghan vetäytyä kuningasperheestä? Kuninkaallisasiantuntija: ”Lopuksi kyse on siitä, päästetäänkö heitä hovista”

X