Ruotsin prinsessa Sofia - Kohujulkkiksesta ihanneäidiksi

Ruotsin kuningasperhe täydentyi poikavauvalla, kun prinsessa Sofia synnytti pikkuprinssin. Äitiys ja työteliäisyys ovat avanneet kohujulkisuudesta aiemmin tunnetun prinsessan tien kansan sydämeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sofia ja Carl ovat nyt kahden pojan vanhempia. Aika näyttää, kasvaako perhe vielä tästä.

Ruotsin kuningasperhe täydentyi poikavauvalla, kun prinsessa Sofia synnytti pikkuprinssin. Äitiys ja työteliäisyys ovat avanneet kohujulkisuudesta aiemmin tunnetun prinsessan tien kansan sydämeen.
(Päivitetty: )
Teksti: Mirva Saukkola

Pikkuprinssi sai nimekseen Gabriel Carl Walther, ja hänestä tuli Taalainmaan herttua.

Torstai-iltapäivänä 31. elokuuta Ruotsin prinssi Carl Philip, 38, asettui onnea puhkuen salamavalojen eteen Danderydin sairaalassa Tukholmassa. Lehdistötilaisuuden aiheena oli luonnollisesti perheen uusi tulokas.

Syntyessään 49-senttinen ja 3,4-kiloinen pikkuprinssi saapui sen verran vaivattomasti maailmaan, että äiti, prinsessa Sofia, 32, kotiutui heti seuraavana päivänä ja yksivuotias Alexander pääsi tapaamaan pikkuveljensä. Innokas isukkikin uskaltautui lähtemään Polestar Cyan Racing -rallikisan radalle kilpailemaan vain kaksi päivää iloisen perhetapahtuman jälkeen. Hän tosin paljasti Expressen-lehdelle kisoissa, että vaimo patisti hänet matkaan. Prinssi itse olisi ilman Sofian kannustusta jäänyt kotiin pikku perheensä kanssa.

Nimekseen pienokainen sai Gabriel Carl Waltherin. Carl on Bernadotten suvussa perinteikäs nimi, kun taas Walther tulee kuningatar Silvian isältä. Pikkuprinssin arvonimi on Taalainmaan herttua Sofia-äidin sikäläisten sukujuurien kunniaksi.

Hallitsijaperhettä on viime aikoina siunattu niin hyvällä lapsionnella, että kuningas Kaarle XVI Kustaa vitsaili jalkapallojoukkueen olevan pian kasassa. Vauvabuumi jatkuu yhä, sillä prinsessa Madeleine ilahdutti taannoin kansaa tiedolla raskaudestaan. Kuningasparin lastenlapsikatras täydentyy jälleen maaliskuussa, jolloin on Madeleinen laskettu aika.

Vaikka kuningasperheen kasvaminen on saanut valtiopäivien kriittisimmät poliitikot ärähtämään siitä, mitä monarkkien elättäminen Ruotsin veronmaksajilta vaatii, suloiset pikkukuninkaalliset ovat sulattaneet kansan sydämet.

Sama ilmiö toistuu muualla. Kun tavalliset perheet kutistuvat, kuninkaalliset hankkivat ison lapsikatraan. Madeleinen tapaan myös Cambridgen herttuatar Catherine riemastutti vast’ikään brittejä kertomalla, että heille syntyy alkuvuodesta kolmas lapsi.

Vauvauutisten myötä kuningashuoneen suosio on noussut rajusti niin Ruotsissa kuin Englannissakin.

Kivikkoinen alku

Sofian ja Carl Philipin esikoinen, prinssi Alexander on vain reilun vuoden pikkuveljeään Gabrielia vanhempi.

Prinsessa Sofialle äitiys on merkinnyt myös hänen julkisuuskuvansa kirkastumista. Aiemmin kyseenalaista julkisuutta kerännyt prinsessa sai seurustelun aikana paljon vihapostia. Nyt häntä pidetään velvollisuudentuntoisena ihanneäitinä.

Sofia Hellqvistin ja prinssi Carl Philipin romanssin alkua varjosti prinssin aiempi mielitietty, PR-alan osaaja Emma Pernald. Emmaa pidettiin eleganttina miniäehdokkaana ja hänestä tuli myös kruununprinsessa Victorian ja erityisesti prinsessa Madeleinen ystävä.

Kun kymmenen vuoden suhde päättyi ja prinssin rinnalle ilmestyi Paratiisihotelli-tosi-tv-sarjassa esiintynyt ja räväkän Slitz-lehden sivuilla bikineissä keikistellyt Sofia Hellqvist, ruotsalaiset raivostuivat. Miten heidän prinssinsä saattoi hurmaantua tatuoidusta naisesta, jonka suloja kuka hyvänsä pääsi ihailemaan miestenlehden sivuilta?

Netin keskustelupalstat täyttyivät vihaa uhkuvista ketjuista. Inho huokui myös lähipiirissä. Etenkään Madeleine ei säästellyt keinoja mielipahan aiheuttamisessa. Hovireportteri Johan T. Lindwallin kirjan Madeleine – Prinsessan Privat mukaan Madeleine mökötti illallispöydässä tai poistui paikalta, jos Sofia saapui aterioimaan, ja jätti tämän kutsumatta juhliinsa.

Expressen-lehdessä Lindwall paljasti syksyllä 2012, että kruununprinsessa Victoria pyrki tukemaan veljeään ja tämän nuorikkoa lähinnä siksi, että seurusteluaikoina omien vanhempien prinssi Danieliin kohdistama hyljeksintä koetteli Vickanin voimia. Persoonallisuutena Sofia ei ollut Lindwallin mukaan kruununprinsessan makuun. Tämän mielestä määrätietoinen neito pomotti hänen epävarmaa pikkuveljeään turhan topakasti.

Satuhäät kesäkuussa 2015 ja pikku Alexanderin syntymä huhtikuussa 2016 nollasivat ruotsalaisten muistista Sofian epämääräisen menneisyyden. Äitiys myös lähensi kälyn ja prinsessasiskosten suhteista.

Kiitettävä työmoraali

Sofia hoiti edustustehtäviä yhdessä Carl Philipin kanssa vielä elokuun alussa, kun raskaus oli viimeisillään.

Viime aikoina kälyt on ikuistettu sydänystävinä aurinkoisissa perhejuhlissa. Myrskyisän alun jälkeen aprikointi Sofian ja Madeleinen suhteesta ei silti ota päättyäkseen. Viime aikoina vettä myllyyn on lisännyt Sofian kasvava kansansuosio vastakohtana Madeleinen saamaan kritiikkiin.

Siinä missä Sofia jaksoi vielä viimeisillään elokuun alussa edustaa pontevasti, Madeleine on vetäytynyt Lontooseen viettämään perhe-elämää. Toukokuussa norjalaiset joutuivat pettymään, kun Madeleine jätti hallitsijapari Haraldin ja Sonjan 80-vuotisjuhlallisuudet väliin toisin kuin muut Ruotsin kuningasperheen jäsenet. Samalla viikolla hän skippasi kalenteristaan tätinsä, prinsessa Desiréen puolison Niclas Silfvershiöldin hautajaiset. Hovin tiedottaja Margareta Thorgren kertoi Svensk Damtidning -lehdelle, että syynä oli perheen matka Floridaan.

Ei ihme, että reipas Sofia on kansansuosiossa kiilannut laiskaksi moititun Madeleinen ohi. Älvdalenin kunnassa lapsuutensa viettäneen maalaistytön glamourmallivuosilta on helppo kaivaa hämäriä muistoja esiin, mutta joutilaisuus ei kuulu niihin.

Työvoimatoimiston virkailijan Erik Hellqvistin ja tämän markkinointitehtävissä pakastepussifirmassa toimivan Marie-vaimon tytär ei ole koskaan vieroksunut työtä. Mallintöiden ohella hän työskenteli nuoruudessaan Tukholmassa tarjoilijana. Opiskellessaan kauppatieteitä New Yorkissa hän jatkoi sivutoimisesti baarimikon pestissä ja piti joogatunteja.

Ahkeralle Sofialle edustustehtävät eivät ole samanlainen kiviriippa kuin kultalusikka suussa syntyneelle Madeleinelle. Vaikka niin prinsessa Madeleine kuin Sofiakin tuntuvat omistautuneen äitiydelle, näyttää jälkimmäiselle sen yhdistäminen työvelvoitteisiin luontuvan sutjakammin.

Prinsessa Sofia ja äitiyden onni

Sofia ja Carl Philip saivat viedä Gabriel-vauvan kotiin sairaalasta jo seuraavana päivänä synnytyksen jälkeen.

Nuorena Sofia halusi mainetta ja haaveili huippumallin urasta. Unelma kariutui hänen pituuteensa. Alle 170 senttimetrinen kaunotar joutui tyytymään muotitalojen kampanjoiden sijaan vähemmän arvostettuihin poseerauksiin.

Jo ennen avioliittoa nuoruuden unelmat alkoivat kuitenkin korvautua uusilla, merkityksellisemmillä haaveilla.

Vuonna 2010 Sofia lähti mukaan perustamaan Project Playgroundia, joka on Etelä-Afrikan slummilasten auttamiselle omistettu hyväntekeväisyyshanke. Sen kehittämisen myötä hän avasi sydämensä lapsille. Lisäksi se auttoi Sofiaa löytämään yhteisen sävelen lasten auttamiselle omistautuneen kuningatar Silvian kanssa.

Todellisen kutsumuksensa Sofia kuitenkin vaikuttaa löytäneen äitiydestä.

”Voin kuvailla häntä fantastiseksi äidiksi”, Carl Philip hehkutti lehdistötilaisuudessa pikku Gabrielin syntymän jälkeen.

Svensk Damtidningin haastattelussa vuosi sitten kesäkuussa Sofia itse määritteli äitiyden muuttaneen elämänsä.

”Vanhemmuus on upea kokemus, joka pistää koko elämän uusiksi”, hellästi kultakimpaleekseen prinssi Alexanderia nimittänyt Sofia kuvaili.

Samassa haastattelussa Sofia kehui esikoisensa unenlahjoja, joiden ansiosta myös äidillä riitti energiaa pikkumiehen hoitamiseen.

Alexanderin syntymän jälkeen Sofia palasi pikavauhtia äitiyslomalta edustustehtäviin juhlistamaan appiukkonsa Kaarle XIV Kustaan seitsemänkymppisiä. Myös nyt on odotettavissa, että monarkian reipas taalainmaalaisminiä tarttuu toimeen ja hoitaa häneltä odotetut velvollisuudet heti, kun tarve vaatii.

Hyvän äidin otteen ohella Sofia saa kiitoksia siitä, että hän on kannustava puoliso. Prinssi Carl Philipin rohkaiseminen lähtemään tämän tärkeinä pitämiin rallikisoihin vain pari päivää prinssi Gabrielin syntymän jälkeen on yksi esimerkki tästä.

”Tuntuu hyvältä, että pojallani Carl Philipillä ja hänen vaimollaan on niin hyvä parisuhde ja onnellinen perhe”, kuningas Kaarle XIV Kustaa myhäili Expressen-lehden haastattelussa pikkuprinssin syntymän jälkeen.

Sofia tuntuukin onnistuneen kääntämään vaikeudet voitoksi. Hän jätti kuningashuoneen huonomaineisen paarian leiman taakseen ja sai prinssinsä ohella kaksi suloista pienokaista ja Ruotsin kansan rakkauden.

Kuvat: Nieboer/Picture pressEur, Sirpa, Mvphotos, Kungahuset.se, Prins Carl Philip/Kungahuset.se

Lue myös:

Vauvaa odottava Ruotsin prinsessa Sofia – Hylkiöstä hovin hurmuriksi

Madeleine lintsariprinsessa vai ihanneäiti?

 

X