Sarah Ferguson 60 vuotta – ”Brittihovin painajainen” Fergie muistetaan kohutuista lomakuvista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kohuherttuatar Sarah Ferguson täyttää 60 vuotta.
60 vuotta täyttävä Sarah Ferguson on yksi värikkäimmistä kuninkaallisista. © GETTY IMAGES
Prinssi Andrew'n ex-puoliso, herttuatar Sarah juhlii 60-vuotissyntymäpäiviään. Muistatko vielä nämä "Fergien" aiheuttamat kohut?

Sarah Ferguson täyttää tänään tiistaina 15. lokakuuta 60 vuotta. Fergie-lempinimellä parhaiten tunnettu herttuatar muistetaan värikkäästä elämästään. Kun yläluokkaisen perheen tytär avioitui prinssi Andrew’n kanssa lokakuussa 1986, hän sai kuningasperheeltä lämpimän vastaanoton. Sittemmin Sarah on kuitenkin aiheuttanut harmaita hiuksia kuningatar Elisabetille.

Sarah ja Andrew olivat tavanneet vain vuotta ennen unelmahäitään, ja olivat korviaan myöten rakastuneita. Ongelmat alkoivat, kun merivoimien palveluksessa ollut Andrew joutui merille vain viikkoja häiden jälkeen.

Myöhemmin Sarah on kertonut Harper’s Bazaar -lehdelle, että ensimmäisten viiden vuoden aikana pari näki vain 40 päivänä. Ensimmäisen lapsensa Beatricen raskausaikana Sarah oli enimmäkseen yksin. Beatricen syntymän jälkeen Andrew sai kymmenen päivää vapaata, ennen kuin palasi taas merille.

Sarah Ferguson sai arvostelua osakseen jäätyään toisen tyttärensä Eugenien syntymän jälkeen hoitamaan lapsiaan edustustehtävien sijaan.

Häpeälliset kuvat

Unelmaliitto prinssi Andrew’n kanssa päättyi kohuttuihin Ranskan lomakuviin. Maailmalle levinneissä paparazzikuvissa salarakas John Bryan nuolee tuolloin vielä naimisissa olleen, yläosattomissa aurinkoa ottaneen herttuattaren varpaita uima-altaalla.

Kun kuvat julkaistiin, Sarah oli lomalla kuningatar Elisabetin lomakodissa Balmoralissa. Etenkin prinssi Philip raivostui entiseen lempiminiäänsä. Kuningatar kehotti Sarahia palaamaan Lontooseen, eikä tämä sen koommin ollut osa perheen sisäpiiriä.

Kuningattaren sisko prinsessa Margaret kirjoitti Fergielle myöhemmin tulisen kirjeen, jossa julisti tämän tuoneen ”enemmän häpeää perheelle kuin kukaan olisi koskaan osannut kuvitellakaan”. Margaret arvosteli Sarahia myös siitä, ettei tämä hävennyt, edes ”niitä ala-arvoisia kuvia”.

Herttuapari muutti erilleen vuonna 1992, vain kuukausia Fergien Ranskan St. Tropezin loman jälkeen. Virallisesti pari erosi vasta vuonna 1996. Avioerosta huolimatta parin välit ovat säilyneet läheisinä. Andrew on auttanut vaimoaan taloudellisesti ja tämä on jopa asunut miehensä luona Windsorissa.

Herttuatar Sarah kertoo nähneensä miestään prinssi Andrew’ta vain 40 päivää ensimmäisten viiden aviovuoden aikana. Kuvassa myös parin lapset Beatrice ja Eugenie. © GETTY IMAGES

Talousongelmia eron jälkeen

Kuninkaalliseen elämäntyyliin tottuneelle herttuattarelle ero oli melkoinen muutos. Säilyttääkseen hyvät välit kuningatar Elisabetin kanssa Fergie ei vaatinut ex-mieheltään suuria summia elatusapua.

Hän on kertonut avoimesti ajautumisestaan taloudellisiin vaikeuksiin. Daily Mailin mukaan Sarah oli jossain vaiheessa velkaa pankeille jopa viisi miljoonaa puntaa.

”Kun erosimme, en ymmärtänyt mitään raha-asioista, en ole koskaan ymmärtänytkään. Yhtäkkiä en tiennyt, mitä tehdä”, hän on kuvaillut tilannetta.

Fergiestä tuli ensimmäinen palkkatyötä tekevä kuninkaallinen, kun hän solmi miljoonadiilin Yhdysvaltain Painonvartijoiden kanssa. Hän on julkaissut useita laihdutuskirjoja.

Sarah oli läheisissä väleissä prinsessa Dianan kanssa. <span class="typography__copyright">GETTY IMAGES</span>

Sarah oli läheisissä väleissä prinsessa Dianan kanssa. GETTY IMAGES

Fergie ex-miehen tukena

Talousongelmat ovat kuitenkin jatkuneet. Vuonna 2009 Fergien yritys Hartmoor meni konkurssiin ja jätti herttuattarelle yli miljoonan dollarin velat.

Vuotta myöhemmin Sarah joutui kiusallisiin otsikoihin, kun hän yritti myydä tapaamista prinssi Andrew’n kanssa intialaiselle bisnesmiehelle puolen miljoonan punnan hintaan. Sheikki paljastui The News Of The World -lehden toimittajaksi, ja tilanteesta kuvattu video levisi maailmalle. Prinsessa Beatricen kerrotaan hävenneen äitiään niin paljon, että hän itki päiväkausia eikä uskaltanut poistua kotoaan.

Myöhemmin Sarah kertoi Oprah Windfreylle, ettei prinssi Andrew’llä ollut tietoa ex-vaimonsa puuhista. Hän selitteli tapausta alkoholiongelmillaan.

Negatiivinen julkisuus ei ainakaan helpottanut Fergien raha-asioita.

”Olen konkurssin partaalla, en vain henkisesti, vaan myös taloudellisesti”, Sarah kertoi Finding Sarah -tosi-tv-ohjelmassa.

Andrew’n kerrotaan maksaneen ex-vaimonsa miljoonavelat. Pari asuu tiettävästi edelleen saman katon alla Royal Lodgessa Windsorissa, ja he lomailevat yhä yhdessä tytärtensä kanssa.

60-vuotias Sarah on avoimesti myöntänyt turvautuneensa kauneuskirurgiaan. Fergie on kertonut kokeilleensa Botoxia ja kasvojenkohotuksia, mutta nykyään hän suosii mesoterapiaa. Kuvassa esikoistytär Beatrice. © GETTY IMAGES

Lapset ovat ylistäneet julkisuudessakin vanhempiensa läheisiä välejä. Fergie on kertonut, että hänen tärkein elämäntehtävänsä on olla äiti. Äitiys on Fergielle sydämen asia. Kun Beatricen tyyliä, erityisesti hattuvalintaa, arvosteltiin prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen häissä, Sarah kertoi tunteneensa syyllisyyttä, koska ei ollut ehtinyt kiertää mukana kaupoissa. Sittemmin hän palkkasi tyttärelleen stylistin.

Viime aikoina Sarah on säästynyt suuremmilta kohuilta, sillä tänä vuonna otsikoissa on ollut hänen ex-miehensä. Andrew’n yhteydet huippuseurapiirien pedofiiliringin pyörittämisestä epäiltyyn Jeffrey Epsteiniin ovat herättäneet arvostelua, lisäksi Andrew on joutunut raiskaussyytteiden kohteeksi.

Sarah on pysynyt ex-miehensä rinnalla vaikeina aikoina.

Lähteet: W Magazine , Cosmopolitan

Lue myös: Upeaa pukuloistoa prinssi Harryn ja Meghan Marklen häissä – katso kuvat

X