Seuran Kuninkaalliset-lehti: Perheenäiti hurmaa Pohjolan – Tällainen kuningatar Victoriasta tulee

Jaa artikkeli
Ruotsin kruununprinsessa Victoria nousee kuningattareksi isänsä kuningas Kaarle Kustaan jälkeen. © MATTIAS EDWALL/KUNGAHUSET.SE
Seuran uudessa Kuninkaalliset-erikoislehdessä esitellään muun muassa Euroopan hovien tulevia hallitsijoita. Ruotsin kruununprinsessa Victoria valmistautuu jo vallanvaihtoon.

Ruotsin kruununprinsessa Victoria nauttii valtavaa kansansuosiota niin kotimaassaan kuin maailmallakin. Tuleva kuningatar Victoria on täyttänyt velvollisuutensa niin tunnollisesti, että saisi ihailijoilta tarvittaessa paljon myös anteeksi.

Omaksui roolin jo nuorena

Victoria syntyi kruununperilliseksi. Hän menetti hetkellisesti asemansa pikkuveli Carl Philipin synnyttyä, ennen kuin Ruotsin kruununperimyslakia muutettiin vuonna 1980.

Victoria omaksui tulevan kuningattaren roolin jo nuorena ja otti vastuuta hoitamalla pikkusisaruksiaan Carl Philipiä ja Madeleinea. Edustustehtävät Victoria aloitti vanhempiensa rinnalla 15-vuotiaana ja piti ensimmäisen julkisen puheensa 18-vuotiaana.

Victoria ja Daniel saivat toisensa vuosikausien odotuksen jälkeen. © MVPHOTOS

Rakastavaisten vuosikausien odotus

Victoria on kertonut avoimesti nuoruuden haasteistaan. Vaikka nuoren Victorian pyöreitä poskia kommentoitiin mediassa ja äiti kuningatar Silvia patisti laihduttamaan, suurimmat suorituspaineet Victoria asetti itse itselleen.

Isältä kuningas Kaarle Kustaalta peritty lukihäiriö osaltaan vaikeutti opiskelua. Lukion jälkeen tunnollinen tyttö sairastui anoreksiaan.

Kuninkaallisuuden varjopuolet Victoria kohtasi rakastuessaan personal traineriinsa Daniel Westlingiin, nyt 46. Kaarle Kustaalta ja Silvialta kesti vuosikausia hyväksyä kuntosaliyrittäjä prinsessan puolisoksi. Häitä vietettiin kesäkuussa 2010, ja parilla on kaksi lasta, prinsessa Estelle ja prinssi Oscar.

Victoria on kansaa lähellä

Tasapainon löytäneestä, äidillisestä ja maanläheisestä hahmosta odotetaan empaattista hallitsijaa. Vuoden 2017 Tukholman terrori-iskun jälkeen Victoria totesi, että surun keskellä on myös toivoa: Ruotsin yhteiskunta perustuu valtavaan luottamukseen ja yhteenkuuluvuuteen.

Kuningasperheestä kertovassa dokumentissa kuningatar Silvia sanoi, että uskoo Victorian pärjäävän hyvin tulevassa roolissaan.

”Hän on lähellä kansaa, on kiinnostunut heistä ja välittää aidosti. Ne ovat mielestäni tärkeimpiä ominaisuuksia.”

Lasten oikeuksien, hyväntekeväisyyden ja tasa-arvon lisäksi Victoria on kiinnostunut ilmastoasioista. Kaarle Kustaa oli huolissaan ilmastosta jo 1970-luvulla, joten työ jatkunee myös Victorian valtakaudella.

Lue myös: Ruotsin kuningatar Silvian vahva rooli on antanut aikaa omien lasten perhe-elämälle – ”Minulla on brasilialainen sydän, saksalainen järki ja ruotsalainen sielu”

Silvia luovutti paikkansa

Hovin jäsenenä Victoria uudistaa perinteitä varovasti. Hän on roolimalli, johon on helppo samastua: hän patikoi kaksi vuotta ympäri Ruotsia ja on suukotellut lapsiaan julkisesti. Toisaalta häissä isä luovutti Victorian sulhaselle, vaikka arkkipiispa yritti maanitella häntä astelemaan alttarille tasa-arvoisena kumppaninsa kanssa.

Tulevaisuudessa kuninkaalliset paineet kohdistuvat entistä enemmän Victorian perheeseen, sillä syksyllä 2019 Kaarle Kustaa päätti pudottaa hovista prinssi Carl Philipin ja prinsessa Madeleinen lapset. Victorian arki on jo täyttynyt kuninkaallisilla tehtävillä, jotka hän jakaa Kaarle Kustaan kanssa.

Hän edustaa yhä enemmän isänsä rinnalla. Esimerkiksi syksyllä 2019 keisari Naruhiton kruunajaisissa Japanissa Silvia antoi paikkansa Victorialle. Tapaus herätti keskustelua siitä, olisiko 73-vuotias kuningas valmis jäämään eläkkeelle. Kaarle Kustaa on kuitenkin tehnyt selväksi, että Bernadotteilla ei ole tapana luopua kruunustaan.

Seuran Kuninkaalliset-erikoislehdessä kerrotaan muun muassa Suomessa vietetyistä kuninkaallisista häistä ja siitä, mikä Monacon ruhtinas Albertia kiehtoo Lapissa. © SEURA

Ruotsi saanee Victoriasta kuningattaren, joka on aidosti kiinnostunut kansalaisistaan. Millainen hallitsija on luvassa Norjassa tai Tanskassa, kun kruununprinssit Haakon ja Frederik aikanaan nousevat valtaistuimelle? Entä miten käy Isossa-Britanniassa, kun kuningatar Elisabetista aika jättää? Nouseeko prinssi William isänsä Charlesin ohi kuninkaaksi? Lue koko juttu Seuran Kuninkaalliset-erikoislehdestä, joka on 5.3. alkaen myynnissä lehtipisteissä ympäri maan.

X