Näin Victoria kasvattaa Estellestä kruununperillistä – ”Rajaton rakkaus ja loputtomat halaukset ovat hyvä pohja”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ruotsin kruununprinsessa Victoria haluaa olla omille lapsillensa enemmän läsnä kuin hänen vanhempansa olivat 1980-luvulla. Prinssi Oscar, 2, on perheen kuopus. © MVphotos
Ruotsin kruununprinsessa Victoria, 41, on suositumpi kuin koskaan. Hän on ihailtu keulakuva ja rakastava äiti.

Vilpitön, ahkera, aito sydämellinen… Ruotsin kruununprinsessa Victoriasta puhuttaessa riittää ylistäviä sanoja. Victoria on hurmannut ihmiset niin kotimaassaan kuin sen rajojen ulkopuolella.

Ruotsissa on käynnissä erikoinen ilmiö. Samaan aikaan, kun kuningashuoneen suosio laskee, Victorian suosio nousee. Victoria osaa olla sekä edustustehtäviinsä huolellisesti paneutuva uranainen että läsnä oleva äiti. Kansalaiset pitävät häntä täydellisenä maan keulakuvana.

41-vuotias Victoria on suositumpi kuin koskaan. Joka vuosi 14. heinäkuuta ruotsalaisia saapuu sankoin joukoin kuningasperheen kesäasuntona toimivan Sollidenin linnan pihalle Öölantiin onnittelemaan prinsessaa. Tänäkin vuonna Victoria asteli linnan porteista kansan pariin, jutteli ja vilkutteli. Mukana juhlallisuuksissa oli koko perhe, Victorian puoliso prinssi Daniel sekä lapset prinsessa Estelle, 6, ja prinssi Oscar, 2.

Estelle auttoi hymyssä suin äitiään kantamaan kansalaisten antamia lahjoja. Kruununperimysjärjestyksessä toisena oleva pikkuprinsessa seurannee tulevaisuudessa monissa asioissa äidin jalanjälkiä.

Vaikea tie

Victorian tie suloisen perheen äidiksi ja ruotsalaisten idoliksi ei ole ollut helppo. Yhden vaikeimmista elämänvaiheistaan Victoria kävi läpi lukion jälkeen, kun hän sairastui anoreksiaan. Syksyllä 1997 Victoria ohjattiin hoitoon, minkä jälkeen hän muutti kahdeksi vuodeksi Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja toipumaan.

”Kävin läpi vaikean kauden itseni kanssa ja tarvitsin aikaa selvittääkseni asiat ja löytääkseni jälleen tasapainon. Ja ehkä myös oppiakseni tuntemaan itseni ja sen, missä rajani menevät,” Victoria muisteli syömishäiriötään ruotsalaisen TV4-kanavan dokumenttiohjelmassa vuonna 2017.

Dokumentissa Victoria puhuu avoimesti vaikeuksistaan. Anoreksian lisäksi hän on kärsinyt myös kasvosokeudesta ja lukihäiriöstä.

”Lukeminen on ollut minulle aina vaikeaa. Oikeastaan en ole koskaan lukenut yhtään kirjaa vapaaehtoisesti”, Victoria paljasti ruotsalaislehti Expressenin haastattelussa.

Rakkaudenkin puolesta Victoria joutui taistelemaan. Victoria palkkasi kuntosaliyrittäjä Daniel Westlingin personal trainerikseen vuonna 2002 ja rakastui. Kuningas Kaarle Kustaa vastusti suhdetta, sillä hän olisi toivonut kruununperijätyttärelleen aristokraattisempaa vävyä. Myös kuningatar Silvia oli aluksi vastahakoinen. Victoria kuitenkin kuunteli sydäntään, ja Danielista koulittiin sopiva puoliso kruununprinsessalle.

Victoria palkkasi kuntosaliyrittäjä Daniel Westlingin personal trainerikseen vuonna 2002. Pariskunnan häitä juhlittiin kahdeksan vuotta myöhemmin. © MVPhotos

Kohti tasapainoa

Victoria on puhunut monessa haastattelussa tasapainon tärkeydestä. Hän on joutunut tasapainottelemaan nuoruudesta lähtien kruununprinsessan roolin ja yksityiselämän haaveiden välillä. Tällä hetkellä arkea leimaavat ruuhkavuodet.

”Elämäni vaatii tällä hetkellä enemmän tasapainottelua kuin ennen lapsia. Ympärilläni on aiempaa enemmän asioita, jotka minun täytyy ottaa huomioon. Huomaan hyppeleväni roolista toiseen, ja minulla on usein tunne, että minun pitäisi olla monessa paikassa yhtä aikaa”, Victoria sanoi syntymäpäivähaastattelussa täytettyään 40 vuotta.

Toisaalta koti ja perhe ovat Victorialle juuri ne onnea ja mielenrauhaa tuovat asiat elämässä. Hän on korostanut haluavansa olla enemmän läsnä kuin hänen omat vanhempansa olivat 1980-luvulla. Victoria varttui pikkusisaruksineen lähinnä lastenhoitajien huomassa.

Kruununprinsessa puhui avoimesti lapsihaaveistaan häitten jälkeen vuonna 2010. Hän kertoi Expressen-lehdelle, että toivoo saavansa enemmän kuin kaksi lasta. Myös Daniel sanoi haaveilevansa ”liudasta lapsia”.

Koska Victoria sairasti nuorena anoreksian ja Danielille on tehty munuaisensiirto, moni seurasi pariskunnan lapsihaaveita sydän syrjällään. Puolitoista vuotta häiden jälkeen helmikuussa 2012 syntyi Itä-Götanmaan herttuattaren arvonimen saanut Estelle Silvia Ewa Mary.

MVPhotos

Kuusivuotias prinsessa Estelle aloittaa elokuussa esikoulun.

Odotettu esikoinen

Koko Ruotsi sekosi pikkuprinsessasta. Estelle oli erityisen odotettu vauva, sillä ennen Estelleä maa pääsi juhlimaan prinsessan syntymään vuonna 1982, kun Victorian pikkusisko prinsessa Madeleine syntyi.

Estellestä otettiin ensimmäinen kuva vain muutama tunti sen jälkeen, kun hänen vanhempansa olivat lähteneet vauva mukanaan synnytyssairaalasta kohti kotiaan, Hagan linnaa. Tuosta hetkestä alkoi Estellen elämä salamavalojen loisteessa.

Victoriasta tehtiin kruununperillinen lainmuutoksella vuonna 1980 prinsessan ollessa kolmevuotias. Estelle taas syntyi suoraan kruununperilliseksi. Minkälainen elämä Estellellä tulee olemaan? Millaisia rajoituksia kruununperillisen asema tuo hänelle jo nyt?

Estelle syntyi Solnan Karoliinisessa yliopistosairaalassa, samassa paikassa kuin moni muu ruotsalainen. Vanhemmat ovat yrittäneet taata Estellelle niin tavallisen lapsuuden kuin se kuninkaallisena on mahdollista. Estelle on käynyt Montessori-päiväkotia, jonka pedagogiikkaan kuuluu, että vanhemmat osallistuvat päiväkodin toimintaan muun muassa säännöllisillä siivous- ja pyykkivuoroilla.

Maanläheisistä vanhemmistaan huolimatta Estellen elämä eroaa monin tavoin tavallisen ruotsalaisen kuusivuotiaan arjesta. Victorian lailla myös Estellestä on koulittu kuningatarta pienestä pitäen.

”Hän tulee käymään läpi elämässään monia vaiheita. Uskon, että rajaton rakkaus ja loputtomat halaukset ovat hyvä pohja, Victoria pohti kasvatusmenetelmäänsä Ruotsin TV4-kanavan dokumentissa.

Estelleä on nähty äitinsä kanssa edustustilaisuuksissa vauvasta saakka. Victoria on kuvaillut tytärtään sosiaaliseksi ja uteliaaksi neidiksi, josta on hauskaa tavata uusia ihmisiä. Näistä luonteenpiirteistä tulee eittämättä olemaan hyötyä Estellelle tulevaisuudessa.

Kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Estelle sekä kuningatar Silvia pukeutuvat mielellään kansallispukuihin. © MVPhotos

Erityinen asema

Mitä ikinä Estelle varttuessaan tekeekin, lukuisat silmäparit seuraavat häntä. Vaikka vanhemmat valitsisivat lapsellensa mahdollisimman tavalliset koulut, prinsessa ei ole koskaan vain yksi oppilas muiden joukossa.

Victorian käydessä koulua moni vanhempi yritti saada lapsensa samaan kouluun prinsessan kanssa. He uskoivat, että jos heidän lapsensa olisi prinsessan ystävä, se poikisi hyviä kontakteja tulevaisuudessa. Sama on todennäköistä myös Estellen kohdalla.

Estelle voi nauttia opiskelijaelämästään ja valita itselleen mielenkiintoisia aineita. Kaikki kuitenkin tähtää päivään, jolloin hänet kruunataan kuningattareksi.

Victoria raivasi tietä jälkeläiselleen mentyään naimisiin kuninkaallisen sijaan kuntosaliyrittäjän kanssa. Siksi Estellen on aikanaan äitiään helpompi valita puolisonsa. Tiettyjä protokollia kruununprinsessan on silti noudatettava. Estellen naimisiinmenoon vaaditaan lupa hallitsijalta ja hallitukselta, ja häitä tullaan valmistelemaan monta vuotta etukäteen.

Victoriaa ja Estelleä yhdistää se, että heidän elämänsä on taloudellisesti turvattua ja monin tavoin etuoikeutettua. Kääntöpuolena kruununperillisten elämä on myös etukäteen hyvin pitkälti määrättyä.

Kasvu kuningattareksi

Victoria on kertonut kasvaneensa tulevan kuningattaren rooliin lapsesta lähtien.

”Olen elänyt koko elämäni palvellakseni Ruotsia. Tämä voi kuulostaa mahtailevalta, mutta siltä minusta todella tuntuu,” Victoria sanoi Ruotsin tietotoimiston haastattelussa.

Saa nähdä, ottaako Estelle roolinsa vastaan yhtä tyynesti ja suurella sydämellä.

Luonteenpiirteiden lisäksi Estellen ja Victorian ulkonäössä on paljon samaa. Joka vuosi lehdet julkaisevat Estellen kuvia ja Victorian lapsuuskuvia rinnakkain ja hehkuttavat heidän olevan ”kuin kaksi marjaa”. Estellen lempeässä katseessa ja veikeässä hymyssä on paljon tuttua.

Ruotsin hoville olisi lottovoitto, jos Estellestä tulisi yhtä suosittu kuninkaallinen kuin kruununprinsessa Victoriasta. Monet merkit viittaavat siihen, että juuri näin tulee käymään.

Entä voiko Estellen suosio mennä jopa äitinsä ohi? Nyt on vaikea kuvitella, että kansansuosikki Victoria jäisi joskus lastensa varjoon, mutta näin kävi rakastetulle Silviallekin lasten kasvaessa. Ehkä 20 vuoden päästä Estelle on Ruotsin suurin tähti, jonka vilpittömyyttä, sydämellisyyttä ja aitoutta ihaillaan.

X