Voivatko Harry ja Meghan vetäytyä kuningasperheestä? Kuninkaallisasiantuntija: ”Lopuksi kyse on siitä, päästetäänkö heitä hovista”

Kirjailija Kaisa Haatanen ei usko, että Sussexin herttuapari Harry ja Meghan luopuvat kuninkaallisesta elämästä. Hovi haluaa tuoda pysyvyyttä brexitin repimään Isoon-Britanniaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan vierailivat hiljattain Afrikassa. He ovat haastaneet Daily Mail -lehden oikeuteen.

Kirjailija Kaisa Haatanen ei usko, että Sussexin herttuapari Harry ja Meghan luopuvat kuninkaallisesta elämästä. Hovi haluaa tuoda pysyvyyttä brexitin repimään Isoon-Britanniaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Ison-Britannian kuningasperheen ympärillä on kuohunut viime aikoina. Etenkin prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin ympärillä on riittänyt otsikoita siitä saakka, kun pari avioitui toukokuussa 2018. He ovat muun muassa menettäneet lukuisia työntekijöitä, ja heidän on kerrottu haaveilevan muutosta Afrikkaan tai vähintään kakkoskodin hankkimisesta USA:ssa.

Tuore dokumentti Harry & Meghan: An African Journey herätti sekin huomiota. Herttuatar Meghan kertoi, että on kokenut sopeutumisen kuninkaalliseen elämään vaikeana. Prinssi Harry puolestaan tunnusti, että välit isoveljeen, prinssi Williamiin, eivät ole yhtä tiiviit kuin ennen.

Kuninkaallisfanien keskustelupalstoilla ja brittimediassa onkin alettu pohtia, kuinka kauan prinssi Harry ja herttuatar Meghan vielä pysyvät kuningasperheen jäseninä – ja voivatko he oikeasti irtautua hovista.

Kuningatar Elisabet ei aio luopua kruunusta, uskoo kuninkaallisasiantuntija Kaisa Haatanen. © MV PHOTOS

Hovi haluaa pitää yhtä

Kirjailija, kuninkaallisasiantuntija Kaisa Haatanen ei pidä Harryn ja Meghanin lähtöä hovista todennäköisenä.

”Se ei ole tullut mieleenkään. En usko, että he lähtevät hovista ainakaan niin kauan, kun kuningatar Elisabet on hengissä. Nyt brittilehdet ovat kertoneet, että Charles on puuttunut Harryn ja Williamin nihkeisiin väleihin. Lopulta kyse on siitä, päästetäänkö heitä pois hovista.”

Hän uskoo, että veljesten välirikko saadaan ratkottua, ja koko kuninkaallinen perhe nähdään yhdessä perinteiseen tapaan viimeistään matkalla joulukirkkoon. Viikonloppuna herttuaparit edustivat yhdessä ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistopäivän juhlallisuuksissa Royal Albert Hallissa. Harry ja William puolisoineen saapuivat tilaisuuteen erikseen, ja he istuivat etiketin mukaisesti kaukana toisistaan.

Sussexin herttuaparin Archie-poika ei saanut kuninkaallista titteliä ja myös ristiäiset vietettiin yksityisesti. Harry ja Meghan ovat kuitenkin edustaneet hyvin aktiivisesti, eikä heitä voi verrata esimerkiksi Ruotsin prinsessa Madeleineen ja Chris O’Neiliin, jotka asuvat Floridassa.

”Meghan on taustansa takia hyvin epätyypillinen morsian, ja kiinnostus häntä kohtaan on ollut jo siksikin niin suurta. Herttuaparin päätös haastaa brittilehtiä oikeuteen on ymmärrettävä, mutta ajoitus kesken Afrikan-matkan oli vähän erikoinen.”

Haatanen arvelee, että myös meneillään oleva Brexit-jupakka vaikuttaa siihen, että kuningasperhe haluaa pitää yhtä. Kansa toivoo monarkialta pysyvyyttä sekasortoisina poliittisina aikoina.

”Monarkia symboloi pysyvyyttä, eikä näinä aikoina tule kysymykseenkään, että hovi hajoaisi. Hovi on kuin yritys, jossa asiat eivät tapahdu harkitsemattomasti. Jos riitoja tulee julkisuuteen, se on aina moka hovilta.”

Prinssi William, herttuatar Catherine, herttuatar Meghan ja prinssi Harry kävelivät viime vuonna yhdessä joulukirkkoon. Tuolloin huhuttiin herttuaparien viilenneistä väleistä. © MV PHOTOS

Prinssi Andrew’n skandaali hovin huolena

Harryn ja Meghanin saaman julkisuuden sijaan Haatanen pitää Prinssi Andrew’n yhteyksiä Jeffrey Epsteiniin ja rikostutkintaa väitetystä alaikäisen raiskauksesta suurena uhkana koko kuningasperheelle.

Haatanen arvelee, että hovi on näkyvillä edustustehtävillä ja matkoilla yrittänyt viedä huomiota pois prinssi Andrew’n mahdollisista töppäyksistä.

”Williamin ja Harryn väitetty välirikko on pientä mahdolliseen seksiskandaaliin verrattuna. Jos prinssi Andrew tuomittaisiin, se olisi hoville suuri kolaus. Hovin voimat ovat nyt liikkeellä, jotta lehdillä olisi muuta kirjoitettavaa.”

Kuningatar ei luovu kruunusta

Ruotsissa kuningas Kaarle Kustaa päätti, että jatkossa vain kruununprinsessa Victoria perheineen on osa hovia. Prinssi Carl Philipin ja prinsessa Madeleinen lapset saivat pitää tittelinsä, mutta hovi ei enää kustanna heidän elämäänsä. Myös edustustehtävät kallistuvat jatkossa entistä enemmän Victorian perheen vastuulle.

Isossa-Britanniassa sen sijaan kuningasperheen edustustehtävien määrä on niin valtava, että sitä voisi Haatasen mielestä helposti karsia.

”Ruotsissa hoviin kuuluvien määrä väheni reippaasti, ja se tarkoittaa, että jatkossa myös kuninkaallisten edustustilaisuuksia on vähemmän. Isossa-Britanniassa ei ole vielä näkyvissä mitään vastaavaa. Hovin jäsenet, esimerkiksi William ja Catherine, prinsessa Anne, prinssi Edward ja kreivitär Sophie, liikkuvat ja tapaavat kansaa hyvin aktiivisesti.”

Haatanen ei usko, että hovi muuttaa toimintaansa kovin radikaalisti. Hän arvelee, että kuningatar Elisabet, 93, on sitoutunut monarkiaan eikä aio luopua kruunusta ennenaikaisesti, varsinkaan hallittuaan yli 60 vuotta.

Haatanen uskoo prinssi Charlesin, 70, nousevan valtaistuimelle, kun kuningattaresta aika jättää.

”Charlesista tulee kuningas samoista syistä kuin hänen äidistään tuli kuningatar. Charles on velvollisuudentuntoinen, ja se ajaa häntä siihen tehtävään. Esimerkiksi Harry on hyvin erilainen, hänhän on ihmetellyt avoimesti, kuka kumma haluaisi olla kuningas.”

X