Walesin prinssi täyttää 70 vuotta – Nouseeko Charles koskaan kuninkaaksi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kuvassa Camilla (vas.), Charles, Elisabet II ja Philip
Kruunu pysyy yhä tiukasti kuningattaren kutreilla. Kuvassa Camilla (vas.), Charles, Elisabet II ja Philip parlamenttikauden avajaisseremonioissa kuusi vuotta sitten. © REUTERS / LEHTIKUVA
Walesin prinssi Charles täyttää 14. marraskuuta 70 vuotta. Seniori-ikään ehtineen kruununprinssin elämään on mahtunut lemmenskandaaleja, brittejä ärsyttäviä liiketoimia – ja loputtomalta vaikuttavaa valtaistuimen odotusta.

Odottavan aika on pitkä. Kuningatar Elisabet II, 92, nousi valtaistuimelle 26-vuotiaana, mutta hänen poikansa Charles odottaa yhä vielä seitsemänkymppisenä kuninkaaksi pääsyä. Kuningatar hoitaa edelleen edustustehtävänsä antaumuksella – ja nauttii huomattavasti vankempaa kansansuosiota kuin poikansa.

Charles kyllä edustaa ahkerasti ja laittaa vireille sydäntään lähellä olevia hankkeita, kuten Sally Bedell-Smith avaa elämäkerrassa Prince Charles: The Passions and paradoxes of an improbable life. Moni niistä saa britit näkemään punaista.

Charlesin rakennuttama nukketalomainen Poundburyn kylä Länsi-Englannissa heijastaa intohimoisena arkkitehtuurin ystävänä tunnetun prinssin omaa ihannetta: paluuta 1700−1800-lukujen klassiseen arkkitehtuuriin. Nykyajan rakennukset prinssi on lausunnoissaan tyrmännyt jopa hirviömäisinä. Sille aikamme arkkitehdit ilkkuvat peittelemättä.

Tappiollinen, viisi vuotta sitten suljettu Duchy Home Farm erikoistui biodynaamiseen viljelyyn. Se tuotti BBC:n mukaan muotopuolia ja kalliita vihanneksia, joita ei mistään muulta tilalta olisi edes hyväksytty myyntiin. Prinssi onkin saanut utopistisen unelmoijan – tai kansanomaisemmin ilmaistuna haihattelevan hörhön – maineessa.

Kansansuosiota kalvava yksityiselämä ja ero prinsessa Dianasta

Eniten prinssin kansansuosiota kalvaa hänen yksityiselämänsä. Avioero kansan palvomasta prinsessa Dianasta vuonna 1996 romahdutti Charlesin pisteet. Asiaa pahensi se, että tieto suhteesta ex-heilaan, naimisissa olleeseen Camilla Parker-Bowlesiin, 71, oli sitä ennen valunut nolosti julkisuuteen.

Tilannetta ei helpottanut se, että Diana kuoli auto-onnettomuudessa Pariisissa vuonna 1997 ja kohosi lähes marttyyrin rooliin.

Charles ja Camilla ikuistettiin yhteisellä ratsastusretkellä

Lokakuussa 1995 Charles ja Camilla ikuistettiin yhteisellä ratsastusretkellä. Prinssin avioliitto oli kriisisissä ja seuraavana vuonna hän erosi prinsessa Dianasta. © MATHIEU POLAK / GETTY IMAGES

Suvun hampaissa – valtikan väliin jättö kuitenkin mahdottomuus?

Kuningashuoneiden sukupolvenvaihdokset ovat yleistyneet. Hollannin kuningatar Beatrix päätti astua sivuun vuonna 2013 ja antaa tilaa pojalleen Willem-Alexanderille.

Metsästysskandaaleissa ryvettynyt tuhlarikuningas Juan Carlos luovutti vuosi myöhemmin Espanjassa kruunun pojalleen Felipelle. Ison-Britannian Elisabet  sen sijaan paahtaa edelleen täyttä työpäivää, ja hänen Philip-puolisonsa, 97, on levännyt laakereillaan eläkkeellä vasta vuoden ajan.

Elisabet ei elä ikuisesti – tosin hänen Elisabet-äitinsä eli 101-vuotiaaksi. Kuningattaren menehtyessä Charles on jo vanhus.

Olisiko valtikka parempi luovuttaa suoraan paremmin nykyaikaa ymmärtävälle prinssi Williamille, 36? Toisin kuin Charles ja hänen Camilla-vaimonsa, William, tämän kuvankaunis Katherine-vaimo sekä heidän suloinen lapsitrionsa ovat kansan suuressa suosiossa.

Majesty-lehden päätoimittajan Ingrid Sewardin vuosi sitten People-lehdelle antaman arvion mukaan Charlesin jättäminen väliin on silkka mahdottomuus. 1700-luvulla säädetyn lain mukaan yhtä sukupolvea ei voi kruununperimyksessä ohittaa. Sewardin mukaan William ei edes suostuisi moiseen.

Kyvyt toimia hallitsijana eivät vakuuta lähipiiriäkään

Kukaan perheessä ei kuitenkaan ole järin vakuuttunut Charlesin kyvyistä hallitsijana. Tom Bowerin viime vuonna ilmestyneen kirjan Rebel Prince: The Power, Passion and Defiance of Prince Charles mukaan prinssi Philip oli vitsaillut asiasta suurilla päivällisillä. Philipin mukaan vaimon terveys on niin hyvä, ettei esikoispoika pääse pitkään aikaan valtaistuimelle. Sarkastisena tunnettu Philip oli jatkanut, että näin Charlesin aika hallitsijana jää vääjäämättä niin lyhyeksi, ettei monarkia ehdi pahasti vaurioitua.

Prinssi Charles ja Camilla

Ascotin kesäiset laukkakisat ovat brittiaristokratian vuosittainen huippuhetki. Hevosystävinä tunnetut Charles ja Camilla eivät jätä niitä väliin. © MVPHOTOS

Lausahdus tuo esiin Charlesin etäisen suhteen vanhempiinsa. Antonio Carparican elämäkerran Elisabet II – Kuningatar ja nainen valaisi Philipin tuskastuneen usein herkkään poikaansa, vaikka yrittikin antaa kaikkensa kasvattajana.

Äitinsä omistautumista työlle perheen sijaan Charles on suominut useasti. Charles itse on pyrkinyt Bedell-Smithin elämäkerran mukaan välttämään samanlaiset karikot kasvattajana.

Keväällä 2006 Charles ja Camilla

Keväällä 2006 Charles ja Camilla juhlivat ensimmäistä hääpäiväänsä molemmille rakkaan Skotlannin perinneruuduissa. © REUTERS / LEHTIKUVA

Suhteet poikiin mutkattomat

Toisin kuin Philip, joka vaati Charlesin käyvän itsensä tavoin skotlantilaista, poikia kovalla kädellä karaisevaa Gordonstounin sisäoppilaitosta, William ja Harry lähetettiin inhimillisempänä tunnettuun Etoniin. Ja katkerasta avioerosta huolimatta Charles on kiitellyt ex-vaimoaan Dianaa siitä, että tämä halusi tarjota pojille tavallisen lapsuuden syntymäpäiväjuhlineen ja huvipuistovisiitteineen.

Charlesin välit poikiinsa ovat mutkattomat. Brittien sydäntä lämmitti, miten ilahtuneesti isä suhtautui kuopuksensa Harryn, 33, toukokuisiin häihin näyttelijä Meghan Marklen kanssa.

Aina suhde ei ole ollut helppo. Kun Harry syntyi, Charles huokaisi pettyneesti. Toisen pojan sijaan hän oli toivonut hartaasti tytärtä. Tämä paljastui prinsessa Dianan salaisista haastattelunauhoista, joiden perusteella Andrew Morton kirjoitti kohuelämäkerran Diana: hänen elämänsä – hänen tarinansa. Myöhemmin niistä koostettiin televisio-ohjelma.

Harryn teinikipuilu äidin kuoleman jälkeen ja railakkaat ryyppyreissut asepalveluksen aikana olivat Charlesille vaikeita asioita.

Lisäksi Charles nauttii isoisän roolistaan. Etenkin pikkuprinsessa Charlotte, 3, on vaarin silmäterä. Ehkä tyttönen paikkaa isoisän sydämeen jäänyttä kaipuuta oman tyttären saamisesta.

Camilla pysyy aina kakkosena

Entä haluaako prinssi Charles itse valtaistuimelle, koska se merkitsisi kovaa työtä ja rakkaista harrastuksista luopumista? Sewardin arvion mukaan hän ei mieti sitä, vaan kokee syntyneensä rooliinsa.

Brittiyhteiskunnan modernisoitumisen myötä asenteet avioeroon ovat muuttuneet.

Kun Elisabetin lapsista avioeroon ovat päätyneet Charlesin ohella sekä Anne että Andrew, asia ei tunnu hetkauttavan enää ketään. Ajat ovat muuttuneet.

Charlesin isoeno David, joka kantoi hallitsijanimeä Edvard VIII, joutui luopumaan kruunustaan vuonna 1936 avioituessaan eronneen Wallis Simpsonin kanssa. Sen sijaan Charles saa lain mukaan kruunauttaa Camillan kuningattareksi, joskaan vaimo ei ole innoissaan kunniasta.

Daily Express -lehden viime vuonna teettämän kyselyn mukaan alle 20 prosenttia briteistä näkee Camillan soveltuvan kuningattareksi. Toistaiseksi hovi onkin ilmoittanut hänen mieluummin kantavan prinsessapuolison titteliä.

Camilla on tottunut soittamaan toista viulua ja sopeutumaan. Aikanaan kuningashuone sivuutti hänet miniäehdokkaana, vaikka parin rakkaus roihahti heti näiden tavattua hevospoolo-ottelussa kesällä 1971. Miesmaailmassa jo kokemusta kerännyt Camilla ei kuitenkaan hoville kelvannut ja morsiameksi kiikaroitiin pitkän etsinnän jälkeen neitseellinen Diana Spencer.

Camilla 1970-luvun alussa

Camillan ja Charlesin rakkaus roihahti jo 1970-luvun alussa, mutta hovi ei halunnut tuolloin räväkkää Camillaa kruununperijän puolisoksi © PA PHOTOS / LEHTIKUVA

Camilla solmi avioliiton upseeri Andrew Parker Bowlesin kanssa vuonna 1973, pettyi tämän uskottomuuteen ja elvytti suhteen Charlesiin. Vuotta ennen Charlesin ja Dianan eroa myös Parker Bowlesien tiet erkaantuivat.

Charlesin ja Camillan häät vuonna 2005

Charles ja Camilla joutuivat odottamaan vuosikymmeniä ennen kuin saivat toisensa. Häät vuonna 2005 kruunasivat rakastavaisten kärsivällisen odottelun. © REUTERS / LEHTIKUVA

Luonnon kanssa sopusoinnussa

Camilla sanoi 13 vuotta sitten prinssilleen ”tahdon”, mutta joutuu edelleen tarvittaessa väistymään Dianan varjon tieltä. Näin kävi vuosi sitten kesällä. Silloin herttuattaren 70-vuotispäiviä vietettiin matalalla profiililla, jotta ne eivät häiritsi Dianan kuoleman 20-vuotismuistopäivää.

Charles on kohdannut lukuisia ennakkoluuloja ennen kuin nousee valtaistuimelle. Vielä ei tiedetä, millainen hän hallitsijana olisi. Charles tuskin täyttäisi Philipin kaltaisen vanhan soturin toiveita vanhanajan valtiomiehen rooliin astumisesta.

Sen sijaan Charles voisi tuoda esiin itselleen tärkeitä teemoja, kuten sopusoinnussa elämistä luonnon kanssa. Muiden Euroopan maiden tavoin väestöltään vanhenevassa Britanniassa uusi kuningas olisi samastuttava myös ikäihmisille.

X