Lenita Airisto: ”Elämäni miehet ovat olleet taistelijoita”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Arto Wiikari
80 vuotta täyttänyt diplomiekonomi Lenita Airisto tunnustaa, että häneen tekee vaikutuksen ihminen, joka ei mielistele tai nöyristele.

TUNNUSTAN, että olen nostanut jalkani pöydälle samalla, kun annan tätä haastattelua. Työhuoneessani on tietokonepöytä, jonka päälle pystyn ojentamaan jalkani. Jalassani on isot, punaiset huopikkaat, jotka lämmittävät.

Kirjoitustöitä tehdessä on tärkeää nousta välillä kävelemään ja jumppaamaan, että jaksaa taas tehdä töitä. Se on terveellistä. Kirjoittaessani uusinta Elämäni ja isänmaan -kirjaani työskentelin jopa 16 tuntia päivässä.

Nukun onneksi 8–9 tuntia yössä yhtä soittoa, ja kun herään, olen koko päivän virkeä.

 

TUNNUSTAN, että työ on tärkeä punainen lanka elämässäni, osa identiteettiäni. Olen parhaiten pystynyt esittämään itseni työni kautta.

 

ENNUSTAN, että lähden lomamatkalle ulkomaille, kun kiireet hellittävät. En ole viime aikoina päässyt matkustamaan kirjoituskiireiden takia.

 

TUNNUSTAN, etten käytä sosiaalista mediaa. Minulla ei ole siihen aikaa, sillä haluan karsia turhat hötöt pois elämästäni. Sosiaalisessa mediassa on turhaa hölötystä, enkä halua olla tekemisissä örveltäjien kanssa.

Jos haluan lukea netistä jotain, sen pitää olla jotain, mikä antaa minulle uutta tietoa. Tilaan kotiin Helsingin Sanomat, Economistin, New York Timesin ja Time-lehden.

 

TUNNUSTAN olevani feministi. Naisten on taisteltava tasa-arvon puolesta. Meille kuuluvat samat oikeudet kuin miehille.

Naisten pitää myös saada elää vireää sinkkuelämää ilman, että siitä tehdään oletuksia siitä, onko hän kevytkenkäinen – vaikka nyt kauniista kengistä tykkäänkin.

Minulla oli hauskaa, kun pääsin hiillostamaan valtakunnansovittelija Jorma Reiniä televisiossa vuonna 1990. Hän oli lähettänyt tulopoliittisten neuvottelijoiden kanssa tasa-arvovaltuutettu Marianne Laxénille ”pilana” niin sanotun kikkelikortin, jossa alaston nainen hyppää rintaliivilaskuvarjolla kikkelimereen.

Kysyin ohjelmassa Reiniltä, miten hän suhtautuisi tällaiseen vitsiin, jos kortin saisikin hänen vaimonsa tai tyttärensä.

On tärkeää tehdä tällaiset henkilöt naurettaviksi olennoiksi. Tällä tavalla voi jatkossa estää tällaista sikailua. Myös Axl Smith on ansainnut saamansa kohun. Hän on surkimus.

 

TUNNUSTAN, että niitä miehiä, jotka ovat pysäyttäneet minut, on yhdistänyt yksi asia. He ovat kaikki olleet tavalla tai toisella taistelijoita.

Olen valikoinut kirjaani elämäni miehiä heidän stooriensa mukaan. Näistä tarinoista huomaa, että he ovat joutuneet kamppailemaan elämässään eri asioiden kanssa.

 

TUNNUSTAN, että minuun tekee aina vaikutuksen, jos ihminen on sitä, mitä hän on eikä nöyristele tai mielistele. Eräs tällainen henkilö oli edesmennyt näyttelijä Ella Eronen, joka oli esikuvani. Hän eli vapaan naisen elämää välittämättä muiden mielipiteistä ja piti hyvää huolta itsestään.

Tutustuin Eroseen töiden kautta, ja meistä tuli hyvät ystävät. Saatoimme soitella toisillemme ja keskustella uutistapahtumasta.

 

ENNUSTAN, että Suomi nousee lamasta ahkeralla työllä ja toiminnalla, ei valittamalla pää käsien varassa. Suomi-brändiä ei voida rakentaa, jos ei ole tuotettavaa. Aiempina vuosikymmeninä meillä on ollut muun muassa Nokia ja Rauma-Repola. Meillä ei ole enää tällaisia yrityksiä.

Meidän tulisi nyt miettiä, millä voisimme kilpailla ja fokusoida siihen, mitä osaamme tehdä, ja mitkä resurssit siihen ovat.

Tarvitsemme tämän päivän teollisuutta, jotta meillä olisi huomisen hittituotteet. Puunjalostusteollisuus on tästä hyvä esimerkki. Puuperäisten vaatekuitujen kysyntä kasvaa nyt maailmalla. Liukosellusta leninkejä, koivusta kolttuja! Pekka Puupäästä tulee uuden ajan fashionista!

Tämä osoittaa, että kun pysytään liikkeessä, saadaan aikaan uusia innovaatioita.

Aira Samulin: ”Jatkossakin olen avoin uusille asioille

Pirkko Mannola: ”Olen mennyt myötätuulen mukana”

X