Mitä tänään syötäisiin – nachoja jauhomadoilla?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jättijauhomato on oiva lisuke. Sen liha on rasvaista ja ravitsevaa. © ravintola ötökkä
Laki kieltää toistakseksi hyönteisten myymisen ihmisravinnoksi. Siksi hyönteisten syömisestä innostuneet hankkivat sirkkansa eläinkaupasta.

Tekisikö mieli alkaa syödä hyönteis- ja toukkaravintoa, kuten YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO suosittelee? Harmittaako, ettei lähikaupasta voi vielä ostaa ötökkää?

Ei hätää. Edelläkävijät hankkivat hyönteisensä eläinkaupasta.

”Minulla oli kerran asiakkaina kaksi nuorta miestä, jotka myönsivät ostamiensa toukkien tulevan ihmisten ruoaksi”, eläinkauppa Faunattaren kauppias Peppi Mattila kertoo Seuran jutussa YK suosittelee syömään hyönteisiä – milloin toukka korvaa naudan suomalaisessa ruokapöydässä?

Hyönteisten ravintokäyttöön perehtynyt agronomi Tuula Lehtonen on sitä mieltä, että jos joku haluaa jo kokeilla hyönteisravintoa, on parempi hankkia raaka-aineet eläinkaupasta kuin omalta takapihalta. Kaupan hyönteisissä ja toukissa on kuitenkin jonkinlainen laatutakuu.

Ensimmäisen ötökkäateriansa voi valmistaa vaikkapa tällä Tuula Lehtosen reseptillä:

Friteeratut kenttäsirkat

  • kenttäsirkkoja
  • rypsiöljyä
  • suolaa
  • maun mukaan valkosipulia, chiliä, limeä ym.

Laita kattilaan tai pannulle rypsiöljyä ja kuumenna se. Testaa leipäpalalla, että öljy on tirisevän kuumaa. Pudota sirkat öljyyn ja lisää joukkoon suolaa ja oman maun mukaan esimerkiksi valkosipulia, chilipaloja ja limemehua. Kauho valmiit sirkat reikäkauhalla pois ja valuta liika öljy talouspaperin päällä.

Nauti heti pikkusuolaisena.

X