Samu Haber: ”Menestyksen mukana hävisi nöyryys”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sunrise Avenue -yhtyeen laulaja, kitaristi ja lauluntekijä Samu Haber. © Tommi Tuomi/Otavamedia
Sunrise Avenue -yhtyeen keulakuva Samu Haber kertoo uutuuskirjassa, että menestyksen mukana hävisi nöyryys. Kun se löytyi, syntyi hitti.

Sunrise Avenue -yhtyeen keulahahmo Samu Haber on ihastuttanut Vain elämää -sarjassa. Samalla on tullut esiin, kuinka hänen tiensä rock-tähdeksi on ollut pitkä ja kivinen. Rikossyytteiltäkään ei ole vältytty. Näistä puhutaan avoimesti tv-sarjassakin.

Uudessa Suuria unelmia -kirjassa (Cozy Publishing) hän kertoo, kuinka pitkän yrittämisen jälkeen valtava menestys nousi hattuun ja mitä siitä seurasi.

Perheen elätettävänä kohti unelmia

”Äiti on joskus sanonut mulle, että sillä ei ole väliä, mitä teet elääksesi, kunhan olet onnellinen tiistaiaamuisin. Mä en ollut”, kertoo Samu Haber Suuria unelmia -kirjassa.

Niinpä hän yhtenä aamuna käveli töihin ja ilmoitti, että hänestä tulee rokkitähti. Hän irti sanoutui hyvä palkkaisesta työstään it-alalla, luovutti avaimet, auton sekä puhelimen ja palasi yksiöönsä.

Säästöjä ei ollut musiikin tekemiseen, joten perhe ja ystävät luottivat menestykseen ja tukivat taloudellisesti. Vaikka levy-yhtiöissä ei nähty Sunrise Avenuen mahdollisuuksiin, Samulla oli vahva tunne, että yritys palkitaan.

”Ajattelin, että mieluummin teen itseni näköisiä asioita, vaikka ne eivät veisi pisimmälle sillä hetkellä.”

Samu Haber menetti suunnan

Lopulta sinnikkyys palkittiin ja Sunrise Avenue sai levydiilin. Ensimmäinen levy oli Suomen kautta aikojen myydyin debyyttialbumi. Se myi puoli miljoonaa kappaletta Euroopassa.

”Menestyksen mukana multa hävisi nöyryys. Kun saimme esikoisalbumin myötä ensimmäiset ison rahan diilit, puhalsin ulos. Menin ostamaan urheiluauton, jonka rekisteri oli SRA-1. Heitin vaatteet roskikseen ja ostin uudet tilalle Berliinistä, Lontoosta ja Tukholmasta. Muutuin itsekkääksi ja leijuin siinä menestyksessä”, Haber muistelee.

Hän kertoo, että ystävät vetivät hänet takaisin maanpinnalle. Kakkoslevyn flopattua ei epäonnistumiseen ollut enää varaa.

”Vain jalat maassa ja nöyrällä asenteella voi onnistua uudestaan”, Haber ajatteli.

Vaikka asennetta korjattiin, ei oikean suunnan löytäminen ollut niin helppoa. Ei vaikka Haber lähetettiin Hollywoodiin huippujen oppiin biisin tekoon. Isojen tähtien kanssa työskentely ei onnistunut.

Viimeisenä iltana Hollywoodissa hän oli väsynyt ja voi huonosti. Ajatus lähteä kerjäämään taas levy-yhtiöiltä puistatti. Suru pusersi rintaa.

”Istuin hotellini parvekkeella ja olin surullinen. Käänsin kuitenkin ajatuksen siihen, että mun kannatti olla kiitollinen vuosien matkasta, jonka olin kokenut. Katsoin Hollywoodin kukkuloita ja sanoin maisemalle ja unelmalleni hyvästit: Bye bye Hollywood Hills. Samalla päässäni alkoi soida melodia.”

Hollywood Hillsistä tuli meidän isoin biisimme ja myyntimenestys. Sen jälkeen aloimme keikkailla areenoilla ja järjestimme omia festareita Euroopassa.”

Mikä on Suuria unelmia -kamppanja?

Suuria unelmia -hyväntekeväisyyskamppanja SOS-Lapsikylän hyväksi syntyi, kun 39-vuotias perheenisä Anthony Ubaud halusi antaa pelastajilleen jotakin takaisin. Yläasteen kynnyksellä Espoon Tapiolan SOS-Lapsikylään muuttanut nuori sai rikkonaisen lapsuuden jälkeen ehjän nuoruuden.

”Jokaisella lapsella tulisi olla elämä, jossa on tilaa unelmille”, Ubaud kirjoittaa kirjan alkusanoissa.

Kirjassa 10 julkisuudesta tuttua kertoo siitä, miten haaveista ja unelmista on tullut totta. Mukana ovat muun muassa. Tuija Pehkonen, Robin, Jenni Vartiainen ja Jaajo Linnomaa. Osa kirjan tuotosta lahjoitetaan SOS-Lapsikylälle.

Lisäksi Anthony Ubaudin valokuvista on koottu Suuria unelmia -valokuvanäyttely, joka on esillä Helsingissä Sanomatalon käytävägalleriassa 23.6.2017 asti. Näyttelyn uniikit signeeratut teokset huutokaupataan Huuto.netissä 9.6‒23.6.2017. Tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä SOS-Lapsikylälle.

Lue myös:

Näin Samu Haberia nöyryytettiin aikoinaan levy-yhtiöissä

 

X