Seura listasi parhaat kesäteatterit – Katso kattava lista tästä

Lähde viettämään iloista iltaa kesäteatteriin. Tarjonta on monipuolista ja kesäteattereita löytyy joka puolelta Suomea. Seura listasi tämän kesän kiinnostavimmat näytelmät.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mira Kivilä ja Jarmo Koski esittävät Turun Samppalinnan kesäteatterissa vanhuksia, jotka perustavat oman vapaavaltion Ruissaloon.

Lähde viettämään iloista iltaa kesäteatteriin. Tarjonta on monipuolista ja kesäteattereita löytyy joka puolelta Suomea. Seura listasi tämän kesän kiinnostavimmat näytelmät.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Ihalainen

Heli Laaksosen ja Heikki Sankarin kirjoittama Eloheinäkesä on uusi, sympaattinen komedia suurten ikäluokkien vanhenemisesta. Energiset vanhukset päättävät ryhtyä kapinoimaan järjestelmää vastaan. Pilke silmäkulmassa kirjoitettu näytelmä naurattaa, mutta herättää myös ajatuksia.

Turun Samppalinnassa esitettävän näytelmän rooleissa loistavat muun muassa Jarmo Koski, Markku Huhtamo ja Mira Kivilä.

Koski ja Huhtamo esittävät kahta entistä opettajaa, jotka haikailevat mennyttä nuoruuttaan. He toivovat, että elämän voisi aloittaa alusta, jotta kaikki ikääntymisen tuoma tieto ja viisaus olisi jo päässä. Muistoissaan he lähtevät aikamatkalle menneisyyteen.

Näytelmässä on kaksi tasoa. Aikamatkan lisäksi on hulvaton nykyhetki, jossa vanhukset pakenevat seniorikodista kuin vankikarkuri Papillon. He perustavat vanhusten vapaavaltion Turun Ruissaloon.

”Vanhukset ryhtyvät anarkisteiksi, koska eivät jaksa enää määräyksiä ja aikatauluja. Se on hauskaa. Kapinallisuus piristää aina”, Jarmo Koski kertoo.

Mira Kivilä on samaa mieltä. Eloheinäkesä esittää vanhukset eri valossa kuin heidät yleensä esitetään.

”Minuun vetoaa eniten se, kuinka idearikkaita ja energisiä vanhukset ovat. Eloheinäkesä on vanhusten selviytymistarina.”

Näytelmän miljöö on kaksikon mielestä idyllinen. Koski ei ole ennen käynyt Samppalinnassa. Kivilä on, mutta ainoastaan katsomon puolella. Hän on kotoisin Turusta, joten paikka on entuudestaan tuttu.

”Tosin en ole viettänyt aikaa Samppalinnanmäellä vaan lähinnä Urheilupuiston mäellä”, Kivilä kertoo.

Kömmähdykset helmiä

Sekä Koski että Kivilä ovat tehneet suuren yleisön ehkä parhaiten tuntemat roolinsa draamasarja Salatuissa elämissä. Koski esitti pontikkaa keittelevää talonmiestä Seppo Taalasmaata, Kivilä salaperäistä Iiris Kaukovaaraa.

Televisiosarjan kuvauksissa kohtauksen voi ottaa aina uusiksi, mutta kesäteatterin lavalla ei ole sitä mahdollisuutta.

”Kömmähdykset ovat aina helmiä, kunhan niihin osaa suhtautua oikein. Näytelmä on aina ainutlaatuinen kokemus yhdessä yleisön kanssa”, Kivilä kertoo.

Koski tekee syksyllä paluun Salattuihin elämiin. Hän jätti Sepon roolin vuonna 2014, koska halusi tehdä muitakin näyttelijän töitä. Sepon häiriköiminen esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tuntui välillä raskaalta.

Muutamassa vuodessa Sepon suosio ei ole juuri hiipunut. Viime aikoina fanit ovat tunnistaneet Kosken myös tämän tekemistä dubbausrooleista kuten Nikke Knattertonista ja Alfred J. Kwakista.

”Jotkut tulevat kertomaan, että ääneni on ollut heidän lapsenvahtinsa. Se on hienoa”, Koski kertoo.

”Eihän siitä Sepon leimasta mihinkään pääse. Toivon, että ihmiset tulisivat katsomaan näytelmää avoimin mielin.”

Kosken roolihahmo Eloheinäkesässä on hieman itsekäs ja omahyväinen, mutta loppujen lopuksi ihan inhimillinen tyyppi.

”En halua tehdä hänestä inhottavaa paskiaista. Olen tehnyt paljon sankarin rooleja, varsinkin animaatioissa, mutta pelkän hyvän tai pahan hahmon esittäminen on liian yksiulotteista.”

Kivilä kuvailee omaa hahmoaan aktiiviseksi, helposti innostuvaksi – ja myös herkästi loukkaantuvaksi.

”Nätisti sanottuna hän vetää välillä herneen nenään. Ehkä tunnistan jotain piirteitä itsessäni. Välillä kun ehdottaa innoissaan jotain, ja joku suhtautuu siihen negatiivisesti, piirteet tulevat esiin.”

Turun Samppalinnan kesäteatterissa 15.6.-22.7.

Badding – Paratiisi

Musiikkinäytelmä Rauli ”Badding” Somerjoesta tuo lavalle suuren musiikkivaikuttajan elämäntyön. Pääosaa näyttelee The Voice of Finland -laulukilpailusta tuttu Ilari Hämäläinen, ja mukana on myös Taikapeili-yhtyeestä kuuluisuuteen noussut Nina Tapio.

Valkeakosken kesäteatterissa 9.6.–12.8.

Eloa ja kuvaa

Nostalgiaa tihkuva musiikkinäytelmä Eloa ja kuvaa kertoo Mäntyharjussa filmattavan elokuvan kuvauksista. Elokuvatuotanto panee pienen paikkakunnan sekaisin, mutta joillekin se tarjoaa mahdollisuuden nousta tähteyteen. Päärooleissa ovat tangokuninkaalliset Jukka Hallikainen ja Maria Tyyster.

Mäntyharjun kesäteatterissa 15.7.–29.7.

Seitsemän veljestä

Jukolan tutut veljekset seikkailevat tällä kertaa Suomenlinnassa. Kari Heiskasen sovitus ja ohjaus tekee kunniaa Aleksis Kiven alkuperäisteokselle, ja Helsingin Ryhmäteatteri tulkitsee klassikkoa riehakkaasti. Rooleissa ovat muun muassa Tommi Rantamäki, Eino Heiskanen ja Eero Ojala.

Suomenlinnan kesäteatterissa 13.6.–26.8.

Fingerpori

Fingerporin kaupunkia uhkaa pakkoliitos Turkuun. Sarjakuvastripeistä tuttu Heimo Vesa saa tehtäväkseen todistaa Suomen hallitukselle, että Fingerpori on elinvoimainen kaupunki, joka pärjää myös omillaan. Käsikirjoitus on Petja Lähteen ja Fingerporin luojan Pertti Jarlan käsialaa.

Naantalin Emma-teatterissa 27.5.–19.8.

Suklaasydän

Hämeenlinnan uusi kesäteatteri hemmottelee iskelmän ystäviä. Suklaasydän on lämminhenkinen musiikkinäytelmä, joka lähettää katsojan aikamatkalle 60-luvulle. Päärooleissa loistavat nimekkäät iskelmälaulajat Annika Eklund, Anna Hanski ja Sani, joiden tulkinnat tuskin jättävät ketään kylmäksi.

Hämeenlinnan kesäteatterissa 29.6.–12.8.

Reinikainen

Suomen suosituin poliisi Artturi Sakari Reinikainen astelee Rauman kesäteatterin lavalle. Reinikaisen roolin tekee Jukka Rasila, muissa rooleissa nähdään muun muassa Mikko Kivinen ja Kumman kaa -sarjasta tuttu Minna Koskela.

Rauman kesäteatterissa 2.6.–8.7.

Kesäyön uni

William Shakespearen klassikkokomedia taipuu Ylioppilasteatterin käsittelyssä kiehtovan kutkuttavaksi kokonaisuudeksi, joka yhdistelee tanssia, teatteria ja installaatiota. Näytelmä on immersiivinen, eli yleisö saa seurata tarinaa katsomon puolelta – tai solahtaa halutessaan näyttelijöiden sekaan ihailemaan roolityötä lähietäisyydeltä.

Helsingin Mustikkamaan kesäteatterissa 12.7.–19.8.

Katri Helena – Laulajatyttö

Katri Helenan omien tarinoiden pohjalta kirjoitettu musiikkinäytelmä avaa katsojilla laulajattaren elämänvaiheet iloineen ja suruineen. Pääroolin esittää tanssija-koomikko Johanna Keinänen, joka on myös yksi näytelmän kolmesta käsikirjoittajasta.

Kuopion Rauhanlahden kesäteatterissa 4.7.–13.8.

Suomi-neito 100 v. – Aikuinen nainen

Vauhdikas musiikkinäytelmä summaa koko Suomen satavuotisen historian Antti Rokkasta Armi Kuuselaan ja Sibeliuksesta euroviisuvoittaja Lordiin. Jokaiselle suomalaiselle tutut kappaleet kirvoittavat yleisönkin yhtymään Maria Lundin ja Joni Leponiemen lauluun.

Riihivuoren teatterissa 7.6.–10.8.

Linnan juhlat

Lottovoiton voi saada kuka tahansa, mutta Linnan juhliin pääsee vain omilla ansioilla. Sen kunniaksi ”tasavallan hauskin musiikkikomedia” paljastaa senkin, mitä tv-kamerat eivät näytä kotikatsomoihin. Näytelmä listaa pahimmat pukumokat ja lupaa paljastaa kohutun boolin salaisen reseptin. Rooleissa Harri Nousiainen, Jussi Puhakka, Heikki Pöyhiä ja Pirja Arponen.

Imatran Kruununpuiston kesäteatterissa 27.6.–30.7.

Aikamoisia akanketaleita

Uusi Iloinen Teatteri UIT valloittaa Lappeenrannan linnoituksen kauniin miljöön. Aikamoisia akanketaleita on laulunsekainen kertomus siitä, kuinka kolme vahvaa naista onnistuu pelastamaan pienviljelijä Kauno Virtasen liiketoimet. Rooleissa muun muassa Heidi Herala, Seppo Maijala, Jussi Lampi ja Riitta Havukainen.

Lappeenrannan kesäteatterissa 29.6.–30.7.

Kilpakosijat

Tohmajärven kesäteatteri jatkaa Maiju Lassilan, oikealta nimeltään Algot Untolan, tekstien parissa. Algot Untola on Tohmajärvellä syntynyt kirjailija, jonka tekstien pohjalta on tehty useita elokuvia. Kilpakosijat on hulvaton komedia isästä ja pojasta, jotka lähtevät liehittelemään leskeksi jäänyttä Saastamoisen Kaisaa.

Tohmajärven kesäteatterissa 2.7.–13.8.

Metsolat – Urjanlinna

Huippusuosittuun Metsolat-televisiosarjaan perustuva näytelmä kertoo unelmista, yrittäjyydestä ja itsensä ylittämisestä. Sisarukset Erkki ja Eeva taistelevat saavuttaakseen unelmansa. Rooleissa esiintyvät muun muassa mikkeliläinen Jimmy Asikainen ja Matti Onnismaa.

Mikkelin teatterissa 4.7.–18.8.

Niskavuoren nuori emäntä

Hella Wuolijoen näytelmäklassikko Niskavuoren nuori emäntä on musikaali, joka kertoo rakkaudesta ja taistelusta. Kolmiodraaman hintana on perhe, vapaus ja suvun kunnia. Päärooleissa ovat Maria Pere, Mikko Nousiainen ja Elina Keinonen. Viisihenkinen orkesteri tulkitsee kotimaisen Saaga Ensemblen kappaleita kapellimestari Joonas Mikkilän sovituksina.

Tampereen Pyynikin kesäteatterissa 13.6.–12.8.

Myymälävarkaan käsikirja

”Pölli oikein, niin pöytä notkuu!” Myymälävarkaan käsikirja on veikeä komedia rikoksen tielle kääntyvästä rosvokolmikosta. Näytelmä perustuu tosielämän tapauksiin, sillä ohjaaja Antto Terras on työskennellyt lähes parikymmentä vuotta Stockmannin myymäläetsivänä. Pääosia näyttelevät Emil Kihlström, Katriina Sinisalo ja Juha Suihko.

Seinäjoen kaupunginteatterissa 24.5.–19.8.

Nelostie

Juha Hurmeen ja Ari Wahlstenin kirjoittama Nelostie on humoristinen kertomus asfalttityöporukasta ja Suomea halkovan valtatien rakentamisesta. Näytelmä palkittiin vuonna 2007 Vuoden näytelmä -palkinnolla. Road movie -tyylinen elokuva yhdistyy Lapinlahden lintujen repäisevään huumoriin.

Rovaniemen Lentävän poron teatterissa 5.7.–13.8.

Haluatko mökkiläiseksi?

Täysin tavallinen pariskunta voittaa Haluatko mökkiläiseksi? -kilpailussa palan suomalaista kesäidylliä. Mikään ei kuitenkaan mene kuin Strömsössä. Päärooleissa naurattavat stand up -koomikko Minna Kivelä, Arttu Kapulainen ja Valtteri Roiha.

Turun Linnateatterissa 15.6.–10.11.

X