Susanna Palin julkaisi toivoa henkivän debyyttilevynsä: ”Pitäisi osata nauttia asioista, jotka elämässä ovat juuri nyt hyvin”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Susanna Palin
Runsaasti elokuvamusiikkia säveltänyt Susanna Palin julkaisi nyt levyn, jolla häntä kuullaan laulajana. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Tuottajana, apulaisohjaajana ja elokuvamusiikin säveltäjänä tunnettu Susanna Palin palaa alkuperäisen ammattinsa, eli musiikin pariin. Voimaa hän hakee hyvin olevista elämän perusasioista.

Susanna Palin julkaisi 11. tammikuuta esikoislevynsä Varjot väistyy pois.

Minkälainen levy on kyseessä?

”Kahdeksan laulua, joista kuusi on omia sävellyksiäni. Yksi biisi on tehty Timo Koivusalon kanssa ja yksi on käännöskappale. Olen haaveillut omasta levystä pitkään, ja nyt se haave toteutui.

Pääsin studioon huippumuusikoiden kanssa ja sain vielä alan parhaat ammattilaiset äänittämään ja masterointiin, joten olen tosi innoissani ja iloinen levyn ilmestymisestä.”

Kappaleet ovat pääosin sinun säveltämiäsi ja puolisosi Timo Koivusalon sanoittamia. Minkälaista on tehdä musiikkia yhdessä?

”Timo on sanoittanut seitsemän laulua kahdeksasta, yhden Eija Lahtinen. Timolla on mahtava kyky tehdä tekstejä ja olen onnellinen, että voimme työskennellä yhdessä.

Työskentelemme niin, että teen ensin sävellyksen, ja sitten Timo siihen sanat. Yhteistyö toimii hirveän helposti, emme varmaan muuten sitä tekisi. Olemme nyt 23 vuotta kulkeneet ja tehneet töitä yhdessä.”

Olet tehnyt pitkän elokuvien apulaisohjaajana ja tuotantopäällikkönä ja säveltänyt musiikkia elokuviin. Jatkako töitä myös elokuvien parissa?

”Ilman muuta. Jos vain elokuville saadaan rahoitusta, niin ehdottomasti haluan olla mukana. Kuten musiikki, myös elokuvien tekeminen on tiimityötä, ja olemme aina saaneet työskennellä todella upeiden tiimien ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Elokuva-ala on todella hauska, ja olen kiitollinen, että olen saanut sitä tehdä.”

Moni varmasti muistaa kappaleesi Jotain jää elokuvasta Kaksipäisen kotkan varjo. Kappaleen esittivät Nina Tapio ja Mikko Leppilampi.

Miltä kappaleen menestys tuntui?

”Olin onnellinen, että kappale soi niin paljon [Radio Suomen vuoden 2005 soitetuin laulu]. Se tuotettiin loistavien soittajien ja laulajien kanssa. Nina Tapio on aivan huikea laulaja ja Mikko hoiti myös oman osuutensa loistavasti.

Melodia syntyi ihan hetkessä, se vain tuli. Timohan teki siihenkin sanat. Siinä on aivan äärettömän kauniisti sanottu, että ”Suru suurempi kuin jos jokin luotain sut veisi pois, olis vain jollei koskaan kohdattu ois”.

Kappaletta lauletaan paljon häissä ja kuulemma se oli esitetty myös linnan juhlissa.”

Olet valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemista, joten musiikki on oikeastaan sinun alkuperäinen alasi?

”Ehdottomasti. Kasvoin perheessä, jossa äiti oli musiikin- ja laulunopettaja ja isä kirkkoherra. Kotona kuunneltiin hyvin paljon musiikkia oopperasta jazziin ja iskelmään. Mikä vain hyvä musiikki tyylilajista riippumatta tekee minut onnelliseksi.”

Levyn sanoitukset henkivät toivoa pimeydestä huolimatta, onko juuri se levyn viesti?

”Kyllä. Kun ajattelee ukrainalaisia, niin onhan meillä Suomessa asiat aika hyvin. Pitäisi osata nauttia niistä asioista, jotka elämässä ovat juuri nyt hyvin.

Itse iloitsen esimerkiksi terveydestä ja siitä, että saan joka päivä nousta sängystä omin jaloin. Koska vain voi terveellekin sattua mitä vain, ja yritän muistaa joka päivä olla kiitollinen siitä, että saan elää.”

Levyn äänittänyt Risto Hemmi on aikamoinen oman alansa legenda.

”Olimme tammikuussa 2022 tekemässä Pelle Hermanni -elokuvan musiikkia Finnvoxin studiolla, kun kysyin Ristolta, että jos teen levyllisen musiikkia, äänittääkö hän sen. Risto sanoi heti, että totta kai.

Aivan uskomatonta, että sain työskennellä noin kokeneen ammattilaisen kanssa. Myös levyn masteroinut Pauli Saastamoinen on aivan upea ammattilainen ja ihminen.”

Levynjulkkarikeikka on 14. tammikuuta Helsingin Korjaamolla.

Millä mielin odotat sitä?

”Olen niin innoissani keikasta, siellä on lavalla joukko tosi hienoja muusikoita, enkä itse tiedä mitään parempaa, kuin luoda musiikkia yhdessä. Livetilanteessa mitä vain voi sattua, mutta lavalla tuemme toinen toisiamme. Odotan keikkaa riemulla.

Ja mitä levyyn tulee, niin vähän itseänikin naurattaa, kun se piti julkaista, kun eihän kukaan enää nykyään osta levyjä. Toivottavasti jotkut kuuntelijat sen löytävät ja jaksavat sitä kuunnella. Ainakin siitä on jo tullut aivan ihanaa palautetta.”

Lue myös: Iskelmämusiikki pitää pintansa: Michael Bleu ja Minja Koski ylittivät genrerajat ja etsivät 60-luvun iskelmäklassikoista nuoriakin puhuttelevaa tunnetta

X