Kulttuuria piristykseksi pimeneviin iltoihin? Syksyn parhaat teatteripoiminnat

Suvi alkaa kääntyä kohti syksyä, ja on aika siirtyä kesäteatterien lehtereiltä sisätiloihin. Teatterit ympäri Suomen tarjoavat laadukasta kulttuuria. Parhaat palat ovat tässä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aaro Wichmann ja Laura Alajääski näyttelevät Myrskyluodon Maija -musikaalissa.

Suvi alkaa kääntyä kohti syksyä, ja on aika siirtyä kesäteatterien lehtereiltä sisätiloihin. Teatterit ympäri Suomen tarjoavat laadukasta kulttuuria. Parhaat palat ovat tässä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Ihalainen

Myrskyluodon Maija

Myrskyluodon Maija on Lasse Mårtensonin (24.7.1934–14.3.2016) säveltämä uusi kotimainen suurmusikaali, joka pohjautuu Anni Blomqvistin alkuperäiseen romaanisarjaan. Myrskyluodon Maijan tarina on suomalaisille tuttu Yleisradion samannimisestä televisiosarjasta vuodelta 1976.

Ohjaaja Kari Rentolaa kiehtoo Myrskyluodon Maijassa eniten nuoren naisen kasvutarina. Maijan avioituu vanhempiensa sopimana Jannen kanssa, ja yhdessä pariskunta muuttaa ulkoluodolle saaristoon. Olosuhteet ovat haastavat, ja Maija joutuu käymään kovan elämän koulun.

”Maija on herkkä ja ujo tyttö, josta kasvaa itsenäinen ja vahva nainen. Jokainen meistä voi samastua häneen, sillä kaikki  ovat olleet joskus nuoria. Jokaisen pitää oppia kohtaamaan elämän vaikeudet”, Rentola pohtii.

Tarina sijoittuu 1850-luvulle Ahvenanmaan saaristoon. Vaikka olosuhteet ovat nyt vuonna 2017 täysin erilaiset, Maijan tarina ei ole vanhentunut.

”Elämänpiiri on toki erilainen. Nuoret ovat pätkätöissä, ja töitä on vaikea löytää. Elämä on aina jollain tavalla kovaa.”

Rentola huomauttaa, että tapahtumahetkestä ei ole vielä kauaakaan.

”Tajusin, että kyse on isovanhempieni vanhempien ajasta. Siitä on todella vähän aikaa, kun Suomessa on eletty hirvittävän vaikeissa olosuhteissa.”

Maijan tarinassa elämän vaikeudet konkretisoituvat. Elanto pitäisi saada merestä, mikä on välillä hankalaa. Vastoinkäymisten edessä yhteisön merkitys kasvaa, ja monesti Maija joutuu turvautumaan vanhempiensa apuun.

Lopulta Maijan ja Jannen suhde kasvaa yhteisten kokemusten kautta syväksi rakkausavioliitoksi.

Näytelmä juhlistaa sopivasti Helsingin Kaupunginteatterin 50-vuotis- ja Suomen 100-vuotisjuhlavuotta. Lisää juhlan tuntua luo se, että teatterin remontti on juuri valmistunut.

Näytelmä esitetään teatterin suurella näyttämöllä. Tila on avara, ja siellä on Rentolan mielestä sopiva tuulahdus meren tunnelmaa.

Projekti on ollut pitkä, ja työ alkoi jo Lasse Mårtensonin tapaamisesta vuosia sitten. Nyt Mårtensonin unohtumattomasta musiikista on sovitettu täysin uusi kokonaisuus.

Helsingin Kaupunginteatterissa 24.8.–30.12.

Presidentti ja tyttö

Presidentti ja tyttö kertoo Maarit Tyrkön ja presidentti Urho Kekkosen suhteesta. © TAMPEREEN TYÖVÄEN TEATTERI

Maarit Tyrkön ja presidentti Urho Kekkosen välille kehittyi jotain ainutlaatuista. Presidentti ja tyttö tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa nuoren toimittajan ja tasavallan presidentin väliseen suhteeseen. Tyrkkö kokosi yhdessä Kekkosen kanssa yksityistä Kekkos-arkistoa ja auttoi häntä toimittamaan kirjojaan.

Näytelmä valottaa 1970-luvun Suomea ja yksityistä valtiomieshistoriaa. Lavalla välähtelevät hallituskriisit ja Neuvostoliitto. Näyttämöllä hiihdetään, kalastetaan, syödään ja lauletaan – tehdään kaikkea, mitä Kekkonenkin teki.

Seija Holman käsikirjoitus perustuu Tyrkön teoksiin Tyttö ja nauhuri (WSOY 2014) sekä Presidentti ja toimittaja (WSOY 2016). Tytön roolissa Maija Lang, presidenttinä Tommi Raitolehto.

Tampereen Työväen Teatterissa 9.10.–9.12.

Kaikki mieheni

Kaikki mieheni on itsenäinen jatkumo Kaikki äitini, kaikki tyttäreni -esitykselle. © ALEKSANTERIN TEATTERI

Kaikki mieheni pohjautuu Kodin Kuvalehden lukijoiden lähettämiin kertomuksiin naisen ja miehen välisestä suhteesta. Esitys on suunnattu naisille, jotka haluaisivat ymmärtää miehiä – tai miehille, jotka haluavat tietää, mitä heistä ajatellaan. Rooleissa loistavat Sanna Stellan, Minka Kuustonen ja Miitta Sorvali, jotka ovat myös käsikirjoittaneet tekstin lukijakertomusten pohjalta.

Teos on itsenäinen jatkumo Kaikki äitini, kaikki tyttäreni -esitykselle, jota on esitetty teattereissa ympäri Suomen.

Aleksanterin teatterissa 21.9.–18.11.

Cats

Georg Malvius ohjaa Cats-musikaalin Tampereen teatteriin. ©TAMPEREEN TEATTERI

Musikaali-ilmiö Cats on rikkonut vuoden 1981 ensi-iltansa jälkeen kaikki ennätykset. Sen on nähnyt lähes 80 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Nyt Tampereen Teatteri on saanut luvan loihtia musikaalista oman versionsa, jonka ohjaa Georg Malvius. Malviuksen luotsaamana ovat syntyneet myös Tampereen Teatterin kaksi viimeisintä musikaalia, Les Misérables ja Sugar – Piukat paikat.

Tampereen Teatterissa 8.9.2017–12.5.2018

Toinen kerta toden sanoo

Miksi elämä vei silloin aikanaan erilleen? Tätä kysymystä pohtivat mielessään Bernard ja Marion, jotka tapaavat toisensa sattumalta kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Kummallakin on jo tahollaan lapset ja avioliitto. Nyt mielessä alkaa kuitenkin kummitella yhteinen tulevaisuus.

Rooleissa loistavat Satu Silvo ja Reidar Palmgren, joiden naseva sanailu herättää hahmot henkiin. Suomen Komediateatterin tuotanto perustuu englantilaisen Derek Benfieldin komediaan. Ohjaus ja suomennos on Timo Rissasen käsialaa.

Aleksanterin teatterissa 27.9.–28.10

Paavo – lentävä turkulainen

Heikki Nousiainen esittää vanhaa Paavo Nurmea. © OTTO-VILLE VÄÄTÄINEN

Kirjailija Roope Lipasti kuvailee Paavo Nurmea kaikkein mielenkiintoisimmaksi turkulaiseksi, johon on koskaan törmännyt. Nurmessa on ristiriitaisia puolia: hän oli ylivoimaisesti paras siinä mitä teki, mutta toisaalta juokseminen ei tehnyt häntä onnelliseksi.

Draamakomedian tarina on fiktiivinen, mutta se perustuu tositapahtumiin. Nurmi ei kuitenkaan mahtuisi pelkän komedian päähenkilöksi, sillä hänen tarinassaan on koomisia mutta myös koskettavia piirteitä.

Vanhan Paavon roolin tekee Heikki Nousiainen, nuoren Markus Järvenpää. Näytelmä on osa Suomen satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Turun Kaupunginteatterissa 21.9.–30.12

Love Me Tender

Joel Mäkinen on Love Me Tender -musikaalikomedian pääroolissa. © JOHANNES WILENIUS

Elvis elää! Tai musiikki ainakin. Broadwayllakin nähty Love Me Tender on romanttinen musikaalikomedia, joka sekoittelee fantasiaa, rakkautta ja nostalgiaa. Ankean harmaa amerikkalainen pikkukaupunki menee sekaisin, kun komea kulkuri kaartaa moottoripyörällä kaupunkiin. Hän tuo mukanaan musiikin ja raikkaan tuulahduksen, joka ravistelee uneliaan tuppukylän hereille ja saa ihmiset rakastumaan.

Musikaalissa kuullaan yli 20 Elviksen tunnetuksi tekemää lauluaKulkurin roolin tekee Pimeys-yhtyeen laulaja ja kosketinsoittaja Joel Mäkinen.

Lahden kaupunginteatterissa 1.9.–16.12.

MYBABY

Start up -yritys Glowheadz on kehittänyt kotia hoitavan MyMom-äidin ja käsistään kätevän MyDad-isähahmon.  Yritys haluaa vastata ihmisten tarpeisiin teknologian täyttämässä arjessa. Osakkaiden omat toiveet nousevat pintaan: millainen olisi täydellinen perhe?

Uusi palvelu saa nimekseen MyBaby. Sen avulla ihminen voi saada kokemuksia vanhemmuudesta ilman raskasta vastuuta omasta lapsesta. Työporukka päättää mullistaa käsitykset perheestä ja vanhemmuudesta. Tulevaisuuden perheessä lapsetkin jaetaan.

Hersyvän hauskan ja oivaltavan oloinen MyBaby on taattua nykyaikaa. Käsikirjoitus on Salla Viikan ja Hilkka-Liisa Iivanaisen käsialaa, päärooleissa loistavat Johannes Holopainen, Vilma Melasniemi, Juho Milonoff ja Emmi Parviainen.

KOM-teatterissa 6.9.–16.12.

Yksi mies, kaksi pomoa

Janne Katainen tähdittää Richard Beanin brittikomediaa. © JUKKA KONTKANEN

Seinäjoen kaupunginteatterin syyskausi pyörähtää käyntiin Richard Beanin brittikomedialla. Yksi mies, kaksi pomoa on hulvaton tarina Francis-nimisestä herrasta, jota onni potkaisee, peräti tuplasti. Kaksi pomoa tarkoittaa kahta palkkaa, mutta myös mahdotonta kaaosta, kun Francis yrittää pitää pomot erillään. Toinen pomoista paljastuukin toisen valepukuiseksi tyttöystäväksi.

Komedian ohjaa Jaakko Saariluoma ja pääosaa näyttelee Janne Kataja. Suomennos on Mikko Koivusalon käsialaa.

Seinäjoen kaupunginteatterissa 9.9.–16.12.

Kikka Fan Club

Kikka Fan Club on kunnianosoitus laulaja Kikalle. © VILLE PELLIKKA

Kikka eli Kirsi Hannele Sirén oli yksi Suomen eniten myyneistä naisartisteista. Kapinallinen oman tiensä kulkija oli seksipommi-imagonsa vuoksi väheksytty, mutta siitä huolimatta kunnianhimoinen poplaulaja, joka seisoi musiikkinsa takana. Parhaiten Kikka tunnetaan vihjailevista hiteistään Sukkula Venukseen, Mä haluun viihdyttää ja Apinamies.

Kikka Fan Club on kunnianosoitus edesmenneelle viihdetähdelle. Sinfonian muotoon rakennettu monologiesitys pitää sisällään myös Kikan tuttuja lauluja. Esitys on Laura Gustafssonin käsikirjoittama ja Sini Pesosen ohjaama. Näyttämöllä Kikan herättää henkiin Pia Andersson.

Teatteri Jurkassa 8.9.–7.10.

X