Anna-lehti: Ukrainan presidentin vaimo Olena Zelenska puhuu tavalla, joka iskee suomalaiseen sieluun

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Olena Zelenska kuvattuna Varsovan turvallisuusforumissa 2022.
Ukrainan ensimmäinen nainen Olena Zelenska puhuu sotaan tahtomattaan joutuneen kotimaansa puolesta ympäri maailmaa. © SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / MVPhotos
Olena Zelenska on maailmalla Ukrainan käyntikortti, joka jaksaa väsymättä puhua sotaa käyvän kotimaansa puolesta.

Ukrainan presidentin vaimo Olena Zelenska on joutunut Venäjän hyökkäyssodan myötä tahtomattaan valokeilaan. Aiemmin Zelenska varjeli omaa ja lastensa yksityisyyttä ja pysytteli mieluiten tunnetun miehensä taustalla. Sota kuitenkin muutti kaiken, ja Zelenskan oli astuttava eturiviin, kirjoittaa Anna-lehti.

Presidentti Volodymyr Zelenskyillä ja Olena Zelenskalla on kaksi lasta, 18-vuotias tytär ja kymmenvuotias poika. Sodan sytyttyä Zelenska ja perheen lapset viettivät turvallisuussyistä ”maan alla” kaksi kuukautta. Viime toukokuussa Olena Zelenska palasi parrasvaloihin tavatessaan Yhdysvaltain ensimmäisen naisen Jill Bidenin.

Siitä lähtien hän on puhunut julkisuudessa väsymättä maansa puolesta.

Olena Zelenska on Ukrainan upea käyntikortti

Olena Zelenska ja Volodymyr Zelenskyi ovat kotoisin samasta kaupungista Keski-Ukrainasta ja tunsivat toisensa jo teini-ikäisinä. Yliopistossa Olena opiskeli arkkitehdiksi ja Volodymyr juristiksi, mutta samaan aikaan he tekivät kaveriporukassa teatteria ja komiikkaa, ja siitä kehkeytyi molemmille ammatti.

Olena oli yksi käsikirjoittajista Kansan palvelija -nimisessä tv-sarjassa, joka teki hänen miehestään supersuositun. Suosion siivittämänä Volodymyr Zelenskyi valittiin Ukrainan presidentiksi vuonna 2018.

Olena vierasti pitkään uutta rooliaan maan ykkösnaisena. Hän ei nauttinut esiintymisestä ja jännitti julkisuuteen liittyvää, henkilöön menevää arvostelua ja tarkkailua.

Toukokuisen Jill Bidenin tapaamisen jälkeen Zelenskasta on kuitenkin tullut Ukrainan upea käyntikortti maailmalla, Anna-lehti kirjoittaa. Hän on tehnyt historiaa puhuessaan muun muassa Yhdysvaltojen kongressissa ensimmäisenä valtion päämiehen puolisona.

Lue myös: Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi käyttää ääntään taitavasti kuin asetta: rohkaisuun ja myötätunnon keräämiseen maailmalta

Volodymyr Zelenskyi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pilapiirtäjien ja katutaiteilijoiden uusi suosikkihahmo kaikkialla Euroopassa – helposti tunnistettava kansanjohtaja.
© Armend Nimani/AFP/LK

Zelenskan järjestö kerää varoja Ukrainan toipumiseen

Viime syyskuussa Olena Zelenska esitteli omaa nimeään kantavan hyväntekeväisyysjärjestön, joka kerää varoja Ukrainan henkiseen toipumiseen ja jälleenrakentamiseen.

Työn keskiössä on vahvasti koko kansan henkinen toipuminen sodan traumoista. Zelenska on julistanut Instagramissa, että jokaisen on voitava tuntea elämänsä turvalliseksi ja saatava rakentaa tulevaisuuttaan kotimaassaan.

Anna-lehti kirjoittaa, että Olena Zelenskan sanat iskevät suomalaiseen sieluun. Suomessa puhutaan yhä sodan aiheuttamista traumoista, vaikka viime sodasta on 80 vuotta.

Suomalaisista tuntuu varmasti tutulta myös Zelenskan huoli siitä, että ukrainalaiset ovat aina olleet arkoja hakemaan apua mielenterveyden ongelmiin. Niistä on mieluummin vaiettu – aivan kuten meilläkin aiemmin.

Ukrainan ensimmäinen nainen Olena Zelenska tietää, että jatkuvat rankat sotauutiset voivat saada ihmiset muualla maailmassa väsymään ja sulkemaan silmänsä ukrainalaisten hädältä. Siksi hän on edelleen valmis käyttämään kaikki mahdollisuudet puhua Ukrainan puolesta saadakseen kotimaalleen apua.

Lue myös: Apua Ukrainaan! Näin voit auttaa ukrainalaisia lahjoittamalla – ”Lapsiemme tulevaisuus riippuu tästä”

Apua Ukrainaan kaivataan

”Muistelemme minkälaista oli rauhan aikana, silloin, kun tulimme tänne joka päivä”, kertovat Daria, Timur, Dima ja Nastya pommitetun koulunsa pihalla. Seuran toimittaja ja kuvaaja tapasivat lapset elokuussa Tšernihivissä. © Miska Puumala

X