Ghanalaiset peijaiset

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valitessani aiheita André Wickströmin kanssa tehtävään podcast-sarjaamme V- ja W-tyylillä tulin miettineeksi, millaisia ilmiöitä koronakriisi oli synnyttänyt. Yhden viraalin, eli vauhdilla suosituksi tulleen netti-ilmiön hautautuminen yllätti minut täysin. Mihin olivat kadonneet koronakevään suurimmat ilontuottajat, ghanalaisten arkunkantajien tanssivideot?

Monihan erheellisesti luulee, että nuo Astronomia-biisillä ryyditetyt klipit olisivat lavastettuja, mutta todellisuudessa jokaisessa tanssin tahtiin keinuvassa arkkuvideossa pötköttää mukana ihan oikea raato. Ne eivät ole siis mitään täsmätilauksia hullulle vuodelle 2020, vaan kuvaavat aidosti Nana Otafrija Pallbearing & Waiting Services -nimisen ghanalaisyhtiön arkista aherrusta. Eipä tainnut vuonna 2007 yrityksen perustanut Benjamin Aidoo arvata, millainen stara arkunkantajasta voi tulla, kun väännellään aikaviisaria 13 vuotta eteenpäin. Kauneinta näissä videoissa on, ettei niissä tanssahdella TikTokin tukkimiseksi, vaan yritys on jo kauan ennen pandemiaa halunnut tehdä hautausrituaalista toisenlaisen, ja siksi yrityksen motto kuuluukin: tehdään työmme ilon kautta ja juhlitaan elämää. Tämän hautajaisseremonioihin keskittyneen yrityksen työntekijät ovatkin kiitollisia siitä, että ovat pandemian aikana voineet kantaa arkun sijaan moneen karanteenin sulkemaan kotiin niin paljon iloa #CoffinDanceMeme-videoillaan.

Rapsuttelin someseiniäni saadakseni kokonaiskuvan, millaiset koronapäivitykseni olivat keränneet eniten suosiota. Mielipuolinen paskapaperin hamstraaminen samoin kuin Uudenmaan päälle vajaaksi kolmeksi viikoksi vedetty koronakondomi, jonka reikiä olivat tukkimassa niin sotilaat kuin kaikki kynnelle kykenevät kytätkin, olivat aiheuttaneet vielä keväällä runsasta riemua. Vaikka tuosta hullusta vaiheesta onkin kulunut vasta reilut puoli vuotta, niin niin vain se Michael Jacksonin Beat it -hitistäkin muovailtu Bideet-versiokin on jo huuhtoutunut vanhentuneiden vitsien pyttyyn kuin säästeliäästi molemmilta puolilta pyyhkäisty vessapaperin pala.

Yritän parhaani mukaan sijoittaa tähän mennessä koettua ja monien meemien aiheeksi päätynyttä koronapandemiaa Suomen oikeasti vittumaisimpien kokemusten janalle. Suomen ylihän on jo aikaisemminkin pyyhkäissyt tappava influenssa-aalto. Tosin samaan aikaan espanjantaudin kanssa meillä oli sellainen riesa kuin koko historiamme verisin sisällissota, joten vuoden 1918 tapahtumiin verrattuna viimekeväinen paskapaperi- ja makaronihyllyjen tyhjeneminen oli koettelemuksena samanlaista lotinaa kuin että hevonen veteen paskantaisi.

Amerikassa on loikittu pilvenpiirtäjien ikkunoista muulloinkin kuin vain 11. syyskuuta 2001. Pilvenpiirtäjien sijaan vuonna 1929 romahti pörssi, ja se olikin sellainen pyllähdys, että sen seurauksena meilläkin alkoi pula-aika. Kun meiltä vielä puuttui nykyisenlainen sosiaaliturva, niin moni joutui turvautumaan köyhäinapuun ja hätäaputöihin.

Kolmas maanvaiva kolisteli itärajan takaa 30. marraskuuta 1939, kun Neuvostoliitto aloitti talvisodan ilman pihaustakaan sodanjulistuksesta. Tuolloin suomalaisten mieliä ei lämmittänyt mikään muu kuin oikein tarkasti neuvostotankkiin tähdätty Molotovin cocktail. Jotta saisi jonkinlaista perspektiiviä asioihin, niin suomalaisia kuoli toisessa maailmansodassa lähes satatuhatta.

Neljännen vitsauksen minäkin muistan. 1990-luvun alun laman seurauksena sain maistaa monia sen oheistuotteita, kuten 15,8 prosentin asuntolainakorkoa, liukuhihnana kaatuneita asiakasyrityksiä sekä traagisia ihmiskohtaloita. Tuon ajan päättäjien elämäkerroista on vasta viime vuosina paljastunut, kuinka lähellä oli Suomen talouden totaalinen tuho.

Ainakin näillä näytöillä koronalla on vielä pitkä matka päästä Suomea koetelleiden tragedioiden top-4-listalle. Vaikka joka päivä painankin naamaani vasten kiinalaisella lannoitetehtaalla räätälöidyn suodatinpussin, jonka kautta hengittäminen saattaa olla sata kertaa terveydelle vaarallisempaa kuin nuolla Itäkeskuksen metroaseman ovenkahvaa.

MAINOS Jos vaan maistuu, niin kaikki äänikirjani sekä podcast-sarjani ovat nyt kuunneltavissa täältä. Kuukauden ilmainen maistelusessio, olkaa hyvät!

X