Teksti:
Juha Vuorinen

Törmäsin Antti Reinin Facebook-seinällä kiinnostavaan kirjoitukseen, jossa puhuttiin Sokrateen kolmoissuodattimesta. Siitä ikivanhasta viisaudesta, joka sopii keskusteluun jokaiseen, mutta harvemmin sitä näkee noudatettavan ainakaan sosiaalisessa mediassa, kuten Reinikin kannanotossaan päivitteli.

Moraalisen muistin virkistämiseksi kerron millaisesta tarinasta on kyse.
Eräänä päivänä mies törmää toveriinsa, joka haluaa kertoa hänelle kuulemansa juorun kolmannesta osapuolesta, eräästä miehen tuttavasta. Ennen kuin suostuu ottamaan juorun vastaan, mies haluaa tehdä sille kolmoissuodatintestin.
Ensimmäinen suodatin on totuus. Mies kysyy:
– Oletko varmistunut siitä, että se, mitä aiot kertoa, on totta?
Juoruilija tunnustaa kuulleensa asiasta vasta hiljattain eikä voi mennä aukottomaan takuuseen jutun todenperäisyydestä.

Toinen suodatin on hyvyys. Mies haluaa selvittää, seuraako kerrottavasta asiasta tarinan kohteelle jotain hyvää. Vaikka mitään ei vielä olekaan kerrottu, niin jo tässä vaiheessa tarinaa on päivänselvää, että pikemminkin päinvastoin. Mies siis kysyy:
– Eli haluat kertoa minulle jotain pahaa tuttavastani, vaikka et edes tiedä, onko se totta?
Kun juoruilija taas epäröi, mies käyttää kolmatta suodatinta, joka on hyödyllisyys.
– Onko sillä tiedolla, jonka aiot tuttavastani kertoa, minulle jotain hyötyä? hän kysyy.
Kukin voi pienessä mielessään puntaroida, saiko mies kuulla juorun vai ei.

Hyppään tästä suoraan pariin uutiseen, jotka saivat alkunsa sosiaalisesta mediasta.
Koiraansa ulkoiluttanut nainen päivitti Facebook-sivuilleen kuulleensa HKScanin Forssan tuotantotalon lastauslaiturilta miehen karjumista sekä sikojen hakkaamista ja kiljumista. Siitä syntyi hetkessä armoton somejahti, joka levisi myös iltapäivälehtien sivuille. Kostonhimoinen nälkä kasvoi uutista järsiessä, ja jahtimakkaramassa kaipasi syyllistä sylttyä suolensa sisään.

Odotin lukevani pian uutisen kuljettajasta, joka on vapautettu tehtävästä omasta tahdostaan, mutta kauhukseni mediaan levisikin muutaman päivän kuluttua otsikko: ”Sikakohu kääntyi päälaelleen! HKScania ei epäillä rikoksesta, mutta aiheesta Facebookissa ilmoittanutta henkilöä epäillään törkeästä kunnianloukkauksesta.” Muutamalla klikkauksella selvisi, että kirjoittaja oli henkeen ja vereen eläintensuojelija, minkä ei pitäisi olla ainakaan tuomittava piirre ihmisessä. Siksi toivonkin hartaasti, että selkkaus kääntyisi vielä kaikkien kannalta parhain päin, sillä ajatus siitä, että intohimoinen eläintensuojelija olisi ummistanut silmänsä totuudelta ja hyvyydeltä ja kuvitellut puolustavansa eläinten oikeuksia valheellisella päivityksellä, on tyhmää ja vie uskottavuutta tärkeän asian ajajilta.

Toinen ja kaiketi vielä yhden tuomitun osalta keskeneräinen tapaus on Tomi Metsäkedon #metoo-oikeudenkäynti. Kaiken kuohunnan keskellä moni on unohtanut, mistä alun perin käräjöitiin. Metsäketo on omalla ja myös asianajajansa suulla myöntänyt käyttäytyneensä mulkusti naisia kohtaan, mutta vannonut ettei hän ole syypää niihin raskaisiin seksuaalirikoksiin, joihin neljä naista on väittänyt hänen syyllistyneen. Se oli oikeustalossa tanssitun humpan juoni. Ehkä naiset ajattelivat vain sitä kolmoissuodattimen kolmatta sihtiä ja halusivat perättömillä väitteillään vain varoittaa kanssasisariaan, mutta käräjäoikeuden seulasta näin hyväsydämiset selitykset eivät enää menneet läpi. Ja hyvä niin. Joku tolkku pitää olla mustamaalaamisessakin, varsinkin jos itse höperehtii tolkun ihmistä.

Näissä molemmissa tapauksissa on kyse jonkinlaisesta hieman lapasesta lähteneestä aktivismista. Eläinten ja naisten oikeuksien voimallisesta puolustamisesta. Juuri tällaiset ylilyönnit aiheuttavat sen, että myös terveellä tavalla agendaansa ajavat saavat raivopäisen hihhulin maineen eikä heidän viestiään oteta enää tosissaan kuin vain omien joukossa. Jos kansalaisaktivismin tarkoituksena on toimia äänitorvena muille, niin tätä menoa aktivistit päätyvät huutamaan vain toistensa korvat tukkoon.

Voi kunpa joku keksisi sellaisen kolmoissuodattimen, jonka voisi asentaa jokaiselle sometilille vähän kuin alkolukon. Puhallettaisiin ne pahimmat mölyt siihen suodattimeen ja tulosta odotellessa vielä kerran mietittäisiin, onko tässä enää mitään päiviteltävää.

MAINOS Tämän kolumnin lukijat saavat koodilla VIHDOINKINPUHDASVUORINEN 15 % alennuksen Puhdistamon Premium Macasta, tuosta ”Perun ginsengistä” jota kutsutaan myös luomu-Viagraksi. Tästä kauppaan!

X