QAnonilta suoraan suuhun

Jaa artikkeliTilaa Seura

Kuluneen syksyn aikana minulta on useampaan otteeseen tivattu mielipidettäni salaliittoteorioista. Ei kuitenkaan Jimmy Hoffan loppusijoituspaikkaa tai sitä kuka keksi ampua John F. Kennedyä kalloon, vaan minulta on tiedusteltu enemmän ja vähemmän naamioidusti, olenko kenties hurahtanut QAnonin pauloihin. Tavallaan olen, mutta lähinnä vain viihdyttääkseni itseäni, sillä onhan se yhdenlainen parodia James Bondin varustemestari Q:sta. Hänhän pystyy kehittämään jos jonkinlaisia ihmevempeleitä, joilla voi poistaa pahan maailmasta. Samoilla lupauksilla QAnonkin yrittää koukuttaa itselleen viestinsä viejiä.

Minulle samaa sanomaa on yritetty pakkosyöttää kahdesta kovin erilaisesta ääripäästä. Henkisyyden ja hyvinvoinnin puolestapuhujilta sekä äärioikeistolaisen propagandan huutajilta. Jälkimmäinen on jakanut Michelle Obamasta tökerösti käsiteltyjä kuvia, joissa hänellä pullottaa kuvitteellinen muhkea musta siitin hameensa alla. Kuvan levittäjät väittävät, että Michelle Obama on oikeasti mies ja häärää Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman kanssa demokraattien homopedofiiliringissä. Niissä pornokarkeloissa suurinta lystiä on murhata vauvoja ja valmistaa vauvannahasta julkkiksille punaisia kenkiä.

Tämän salaseurasekopäisyyden kuiskitaan saaneen alkukipinänsä pienestä washingtonilaisesta pitseriasta nimeltä Comet Ping Pong, jonka kellarissa Hillary Clinton ja hänen kampanjapäällikkönsä John Podesta olisivat pyörittäneet lapsiseksirinkiä. Netissä on levitelty myös kuvaa Barack Obamasta, joka pelaa samaisen ravintolan kellarissa pingistä lapsen kanssa ennen kuin tämä nyljetään jonkun demokraatteja kannattavan julkkiksen jalkineita varten. Tällainen kuva on oikeasti olemassa, mutta se on otettu Valkoisessa talossa. Kaikkein hulluinta koko tarinassa on, ettei kyseisessä ravintolassa edes ole kellaria, mutta se ei ole estänyt näitä kaheleita kaivamasta kaikenlaista kummaa someen leviteltäväksi.

Mutta mitä ihmettä on tapahtunut niille henkisyydestä kiinnostuneille suomalaisille, joiden somepäivityksistä olen niin usein löytänyt viisaita ja voimaannuttavia värssyjä? Nyt niissä vilistää yhä enemmän QAnonilta haiskahtavia uhkakuvia. Miten suvaitsevaisuudesta ja anteeksiantamisen merkityksestä oman mielen puhdistamisessa julistaneet kiljuvat yhtäkkiä samassa huutokuorossa Suomen tunnetuimpien antisemitistien ja rasistien kanssa. Ja mikä kamalinta, suurin osa luultavasti tajuamatta sitä itse.

Mielipiteeni ovat aina olleet – ja pahoin pelkään, että tulevat aina olemaan – varsin kulmikkaita. Jos olen valmis muuttamaan käsitystäni jostain asiasta, se syntyy aina vain oivalluksesta, että olen ymmärtänyt jonkin asian tyystin väärin. Niinpä suostuin kuuntelemaan yhtä tätä aatemaailmaa myötäilevää podcastia, ja huomasin yhden virkkeen verran olevani samoilla linjoilla. ”Oikeastaan kaikilla on pitkään ollut alitajunnassa olo, että tässä maailmassa on jotain todella, todella pahasti pielessä.” Kaikesta muusta sitten olinkin totaalisen eri mieltä.

Hauraan arvioni mukaan se massiivinen muutos, jonka keskellä me kaikki kompastelemme, on saanut sekä henkisyydestä että ihmisarvon polkemisesta kiihottuneet löytämään solukämpän tästä salaseurasta. Kaikkialla tuputetaan pelkoa, mikä ajaa ihmiset hakemaan vihankiilto silmissään turvaa. Koskaan Amerikassa ei ole myyty niin paljon aseita kuin nyt. Toistaiseksi ampumalla ei ole saatu aikaiseksi ainuttakaan rauhaa, mutta ehkä Amerikka yhden QAnonin isähahmon, Donald Trumpin, opeilla saa ammuskeltua tämänkin ihmeen aikaiseksi. Tai sitten meidän vaan pitää ensin tulla tietoisiksi peloistamme, jotta voimme takertua sen vastavoimaan: rauhaan.

Juttelin tästä salaseurasta viisaan ystäväni kanssa, ja hän ihmetteli, olinko kokonaan unohtanut viiden prosentin säännön. Sen verran ihmisiä haksahtaa aina johonkin todella outoon asiaan. Pyysin ystävältäni esimerkkiä. Hänen suustaan turahti, että maailmassa on 380 miljoonaa ihmistä, jotka ovat kiinnostuneita ottamaan yhdynnän aikana paskaa suuhunsa.
Huojentavaa tässä tiedossa on se, että he ovat vasta kiinnostusasteella.

MAINOS Jos vaan maistuu, niin kaikki äänikirjani sekä podcast-sarjani ovat nyt kuunneltavissa täältä. Kuukauden ilmainen maistelusessio, olkaa hyvät!

X