Avaa Norppalive: Oliko se Pullervo? Supersuositussa Norppalivessä piipahti ensimmäinen vieras

Toukokuu on karvanvaihtoaikaa, joten nyt on otollinen aika bongata saimaannorppa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Norppalive on päällä taas.

Toukokuu on karvanvaihtoaikaa, joten nyt on otollinen aika bongata saimaannorppa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Ihalainen

Muistatko vielä Norppaliven tähdet, Pullervon ja Siirin?

Rantakivellä köllötelleet saimaannorpat ihastuttivat viime keväänä yhteensä kahta miljoonaa seuraajaa. Nyt WWF:n kamera on viety samalle luodolle, jolla norpat viime vuonna oleilivat.

Kevään ensimmäinen havainto uiskenteli kameraan tiistaina 16. toukokuuta. Norppa ei uskaltautunut vielä nousemaan kivelle, vaan tyytyi uimaan sen ohi pari kertaa.

Paras katseluaika Norppalivessä

Nyt pitäisi olla vuoden otollisin aika bongata kivellä makoileva saimaannorppa. Toukokuu on norppien karvanvaihtoaikaa, joten ne nousevat aurinkoisille luodoille kuivattelemaan karvaansa.

Viileä sää ei norppaa haittaa, päinvastoin. Kunhan sää on tyyni ja lepokivi rauhallinen, norppa viihtyy.

Kivellä norppa vaihtaa karvansa

Luodolla makaavaa norppaa ei kuitenkaan kannata lähestyä. Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen kertoo, että juuri nyt norpat ovat erityisen arkoja. Ne säikkyvät helposti ja sukeltavat pakoon veneiden ääniä.

”Kivellä norppa on melko kömpelö, ja siksi se tarkkailee koko ajan ympäristöään.”

Kun karvanvaihtoaika on ohi, norpat siirtyvät luodoilta veteen. Vedessä norppa on ketterä, ja se luottaa pääsevänsä karkuun. Siksi kesällä voi bongata vedestä pilkistävän norpan pään.

”Kesällä norppa on utelias. Se saattaa tulla lähelle venettä tai laituria ja jäädä hetkeksi tarkkailemaan ihmisten toimintaa.”

Norppaemo imettää kuuttia kevään viimeisellä jäillä, hetken vielä jäiden sulettuakin, mutta kevään edetessä poikaset joutuvat selviytymään omillaan. Juuri näihin aikoihin kuutit vieroittautuvat emoistaan.

Voiko Norppalivessä bongata kuutinkin?

”Voi, mutta kuutit alkavat muistuttaa jo aikuista norppaa. Ne eivät ole enää pieniä ja vaaleita karvapalleroita. Jos kivelle nousee kaksi erikokoista norppaa, on ihan todennäköistä että siinä on emo ja kuutti.”

Heti itsenäistyttyään kuutit opettelevat hankkimaan ravintoa. Ne pyydystävät pikkukaloja matalissa rantavesissä, joissa usein piilee myös kalastajien verkkoja. Siksi kalastusrajoitukset ajoittuvat juuri kevääseen.

Viime vuonna Saimaalla syntyi 87 kuuttia. Määrä oli ennätyksellisen suuri.

Tämän vuoden lukemaa ei ole vielä julkaistu, mutta todennäköisesti se on viime vuotta pienempi. Pesät on laskettu, mutta pesäpaikkojen läheisyydessä tehdään yhä tarkastussukelluksia.

Tiainen arvelee, että Metsähallitus julkaisee lukeman vielä tämän viikon aikana.

”Huhujen mukaan kuutteja olisi syntynyt reilut 50 kappaletta. Kuulemma pesäkuolleita poikasia olisi jonkin verran. Pitää vain odotella tuloksia.”

Voit seurata Norppaliveä tästä.

Jos kivi ammottaa tyhjänä, ei hätää – norpan ilmestymistä ei tarvitse kytätä. Voit seurata Twitterissä Norppalivebottia, joka hälyttää kivelle ilmestyvästä norpasta. Botin on kehittänyt Risto Viitanen, joka on Twitterissä nimellä @Dilazi.

Norppalivebotti yrittää myös tunnistaa kivellä lekottelevan yksilön. Kuvantunnistusjärjestelmä perustuu Amazonin Rekognition -palveluun. Ensimmäistä vierailijaa tekoäly ei kuitenkaan tunnistanut vedestä, joten teho jäänee vielä nähtäväksi.

Lue myös:

Saimaannorpat tekivät enemmän poikasia kuin vuosikausiin

X