Elokuva-arvio: Full Metal Jacket on kunnianhimoisen tuskallisesti toteutettu merijalkaväkiteos

Full Metal Jacket
Full Metal Jacket. © Sub
Stanley Kubrickin Full Metal Jacket kuvattiin kokonaan Englannissa. Osaavasti toteutettu elokuva on mestariohjaajan kunnianhimon näyte.

Stanley Kubrickin loppukauden Vietnam-kuvaus Full Metal Jacket (Britannia 1987) ei tuo esille mitään oleellista uutta mestariohjaajan suurten teemojen tai itse sotaelokuvan lajityypin kannalta, vaan on ”vain” osaavasti ja kunnianhimoisen tuskallisesti toteutettu, kokonaan Englannissa kuvattu merijalkaväkiteos. Kirjeenvaihtajasotilas (Matthew Modine) todistaa emä-ärjyn kersantin (R. Lee Ermey) simputettavaksi joutuvan alokkaan (Vincent D’Onofrio) kohtaloa ja lopulta kaupunkisotaa Vietkongin tarkka-ampujaa vastaan. Aihepiiri ja näkemys rajataan tarkoituksenmukaisesti, ja ironisten vastakohtien kautta jäsentyy mikä kaikki voi sotilaan tappaa.

Full Metal Jacket, ma 14.12. klo 21.00 Sub

Lue myös: Stanley Kubrickin Tri Outolempi on nerokkaasti rakennettu satiiri kylmästä sodasta