Kulutusluotto vai joustoluotto – vertailemalla löytyy paras vaihtoehto

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sekä kulutusluotto että joustoluotto on tarkoitettu tuomaan joustoa arkeen. Molempien avulla on mahdollista rahoittaa arjen pieniä tai suurempia hankintoja, jotka muuten vaatisivat pitkäaikaista säästämistä. Lainan avulla hankinnat voi tehdä heti ja maksaa myöhemmin osissa takaisin. Niiden avulla voikin rahoittaa kodinkonehankintoja, toteuttaa unelmien häät tai suunnata vaikkapa etelän lämpöön. Joustoluotto on nimensä mukaisesti kulutusluottoa joustavampi vaihtoehto. Lainaa harkitessa kannattaakin vertailla vaihtoehtoja, jotta pystyy tarttumaan itselleen sopivimpaan vaihtoehtoon.

Kulutusluotto ja joustoluotto – paljon samaa, mutta myös eroja löytyy

Joustoluotossa ja kulutusluotossa on paljon samaa, mutta myös monia eroavaisuuksia. Joustoluotto on jatkuvaluonteinen vippi, josta on luottorajan puitteissa mahdollista nostaa rahaa käyttöön juuri silloin, kun sitä itse tarvitsee. Joustoluottoa hakiessa määritetään jatkuvaluonteinen luottoraja, jonka puitteissa pystyy nostamaan rahaa joustoluoton tililtä omalle pankkitilille. Joustoluotto vertautuukin paljolti kaikille tuttuun luottokorttiin, jossa luottoa voi käyttää luottorajan puitteissa. Samoin kuin luottokorttia, myös joustoluottoa maksetaan kuukausittain pois ja tämä rahasumma on jälleen nostettavissa tarvittaessa omalle pankkitilille.
Kulutusluotto on puolestaan kertaluonteinen laina, joka nostetaan kerralla. Tämän jälkeen lainaa maksetaan maksusuunnitelman mukaisesti pois. Usein kulutusluotto voi olla suurempi kuin joustoluotto, jonka luottoraja on enemmänkin luottokortin suuruusluokkaa. Kulutusluotto ei kuitenkaan jousta, joten mikäli lisälainalle tulee tarvetta, joutuu hakemaan uutta lainaa.

Lainatarpeet huomioimalla löytyy itselle sopiva laina

Joustoluotto on korvannut nykyään entiset pikavipit kokonaan. Pikavippejä otettiin yleensä hetken huumassa ja lainan korot saattoivat olla erittäin suuria. Joustoluotto tarjoaa joustavan vaihtoehdon maksamiseen, mutta pikavippiä paremmalla korolla. Joustoluotto onkin nykypäivän pikavippi, jonka avulla rahaa saa tarvittaessa käyttöön vuorokauden ajasta riippumatta. Käytetyn lainasumman voi maksaa osissa takaisin ja mikäli uusia yllättäviä kuluja ilmaantuu, voi joustoluotosta nostaa lisää rahaa luottorajan puitteissa. Joustoluotto eli vippi sopiikin hyvin arjen pienempiin hankintoihin, kuten sisustusunelmien toteuttamiseen tai uuden puhelimen hankintaan.
Kulutusluotto voi olla omasta maksukyvystä riippuen suurempikin, joten sen avulla on mahdollista toteuttaa jo hieman isompi remontti tai isot häät. Kulutusluottoa ottaessa budjetti kannattaa kuitenkin suunnitella etukäteen tarkkaan, jotta lainasumma riittää kattamaan tarpeet.

Joustoa myös takaisinmaksuun

Joustoluotto on kertalainaa joustavampi myös takaisinmaksun suhteen. Kertaluottoa ottaessa sovitaan aikataulu takaisinmaksun suhteen. Lainaa lyhennetään kuukausittaisella maksusummalla, joka sisältää lainan pääoman lyhennyksen lisäksi korot ja kulut.
Myös joustoluotolle sovitaan sopiva kuukausittainen lyhennyserä, joka sisältää korkojen ja kulujen lisäksi pääoman lyhennyksen. On hyvä huomioida, että joustoluotossa korkoa kertyy vain sille summalle, jonka on nostanut joustoluotolta omalle pankkitilille. Pääomaa lyhentänyt summa on kuitenkin tarvittaessa jälleen nostettavissa omalle pankkitilille, mikäli rahalle ilmenee yllättävä tarve.

Kulutusluoton ja joustoluoton välillä pohtiessa kannattaa miettiä sitä, minkälaiseen tarpeeseen lainaa haetaan. Onko tarve kertaluontoinen tapahtuma, joka vaatii isompaa sijoitusta? Tällöin kertaluontoinen kulutusluotto on parempi vaihtoehto. Tarvitsetko silloin tällöin luottokortin kaltaista joustoa maksamiseen? Silloin kannattaa harkita ennemmin joustoluottoa eli vippiä.

X