Lihavuusleikkaus lopetti Eevan laihdutuskierteen

Jaa artikkeli
Lihavuusleikkauksen pääsyynä on usein huoli terveydestä. Leikkauksen jälkeen kasvaa myös tyytyväisyys itseensä. Ihmisistä tulee aktiivisempia, joka avaa uusia mahdollisuuksia.
Lihavuusleikkaus tarjoaa apua painonhallintaan, jos ylipainon kanssa on kamppaillut pitkään. Lue, miten Eevan elämä muuttui lihavuusleikkauksen jälkeen.

Moni lihavuusleikkaukseen tulija on kamppaillut ylipainon kanssa vuosia. Pääosa heistä kuntoilee ahkerasti ja syö tietoisesti, mutta kilot pysyvät. Usein lihavuusleikkaukseen turvaudutaan viimeisenä vaihtoehtona, kun kaikki muu on kokeiltu.

”Liikkuminen ja tietoiset ruokailuvalinnat ovat joka tapauksessa tarpeen, mutta jos ne eivät vuosia kestäneestä itsensä kurittamisesta huolimatta anna tuloksia, se kalvaa itsetuntoa. Aiheutuu tunne, että olet epäonnistuja. Epävarmuus ja toivottomuus synnyttävät masennusta ja voivat vahingoittaa ihmissuhteita”, Bariatric Services -klinikan lihavuuskirurgi Ilmar Kaur kertoo.

Ylipaino on usein eri tekijöiden summa. Kaurin mukaan ylipainoon ovat syynä perintötekijät, ympäristö ja elämäntavat, kuten vähäinen liikunta, epäterveellinen ruokavalio sekä yleistynyt istumatyö.

”90 prosenttia lihavuuskirurgiapotilaista kokee, että heidän elämänlaatunsa on leikkauksen jälkeen merkittävästi parantunut vuosia kestäneen ylipainoa vastaan painimisen jälkeen”, Kaur sanoo.

Ylipaino voi heikentää terveyttä ja terveenä eletyt elinvuodet vähenevät. Osalla lihavuus aiheutta myös psykologisia ongelmia. Vaikka leikkauksen pääsyynä on huoli terveydestä, leikkauksen jälkeen kasvaa myös tyytyväisyys itseensä. Ihmisistä tulee aktiivisempia, joka avaa uusia mahdollisuuksia sekä töissä että yksityiselämässä. Kaikki tämä parantaa ihmisten henkistä hyvinvointia.

 

 

Voiko leikkauksen jälkeen nauttia ruoasta? 

Lihavuusleikkaukseen liitetään voimakkaita mielikuvia siitä, ettei potilas voi leikkauksen jälkeen enää syödä normaalisti. Kysymys on siitä, mikä on kenellekin normaalia. On totta, että makumieltymykset voivat leikkauksen jälkeen muuttua, mutta leikkauksen tavoitteena onkin muuttaa ravitsemustottumuksia. Ruokamieltymysten muuttuminen ei tarkoita, että leikkauksen jälkeen ei voisi nauttia ruoasta, päinvastoin, koska tuoksu- ja makuherkkyys paranevat, löydetään itselle uusia makuvivahteita ja ruokia.

Lihavuuskirurgi Ilmar Kaurin mukaan kaksi vuotta leikkauksen jälkeen potilaat syövät noin 75 prosenttia leikkausta edeltäneestä kalorimäärästään, joka riittää saavutetun painonmenetyksen säilyttämiseen.

Siinä missä dieetillä ja kuntoilulla pitkäaikaisesti saavutettu painonpudotus on keskimäärin 5 prosenttia niin lihavuuskirurgian osalta se on keskimäärin 25 prosenttia kehon painosta.

Bariatric Services -klinikalla leikkaus suoritetaan laparoskooppisena ja operaatio kestää alle tunnin. Jo parin tunnin kuluttua leikkauksesta potilas voi nousta vuoteesta ja suurin osa heistä lähtee kotiin seuraavana päivänä. Leikkausta seuraa henkilön työn luonteesta riippuen 2-4 viikon pituinen sairasloma, mutta sen aikana voi ja pitääkin liikkua kohtuullisesti.

Kaikkia potilaista suositellaan käyttämään jatkossa monivitamiineja ja kalsiumia ravitsemukseen liittyvien puutosten, audan puutostilan ehkäisyyn.

Tavoitteena terve ja aktiivinen elämä

Stigmojen ja pelkojen vuoksi ihmiset pitävät lihavuusleikkausta viimeisenä mahdollisuutena, jota siirretään eteenpäin, kunnes liikalihavuudesta on kehittynyt vakavia terveysongelmia.

”Yksi yleisimmistä potilaiden leikkausta seuraavista tunteista on katuminen – miksi en tehnyt sitä aikaisemmin?”, kirurgi Kaur huomauttaa.

Terveellisempi elämä näkyy parempana työkykynä keski-iässä tai aktiivisempana ja terveempänä vanhuutena. Kun vanhemmilta lihavuuskirurgiapotilailta kysytään syitä siihen, miksi he haluavat pudottaa painoaan leikkauksella, kuuluu vastaus usein, että he haluavat viettää aktiivisemmin aikaa lastenlastensa kanssa.

Lihavuuskirurgia ei kuitenkaan ole päätös, jonka tehdään kevyesti. Lihavuusleikkaus mahdollisena toimenpiteenä riippuu kehon painosta, kroonisista sairauksista ja ihmisen motivaatiosta muuttaa elämäntyyliään pysyvästi.

 

X