Piha-aidoissa kypsyy nyt superruokaa, jota harva osaa hyödyntää

Katujen varsilla kasvaa harvan tuntema supermarja aronia, jossa on lähes seitsenkertaisesti antioksidantteja mustikkaan verrattuna

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aronia on varsinainen superruoka.

Katujen varsilla kasvaa harvan tuntema supermarja aronia, jossa on lähes seitsenkertaisesti antioksidantteja mustikkaan verrattuna
(Päivitetty: )
Teksti:
Miia Saari

Parhaillaan pihoilla ja katujen varsilla kypsyvät aronian marjat ovat superruokaa, jota harva osaa hyödyntää. Moni kuvittelee marjojen olevan jopa syömäkelvottomia.
”Näin ei todellakaan ole, sillä aronia tunnustetaan superruuaksi. Sen antioksidanttiarvo eli ORAC-arvo on noin 16 000, kun mustikalla arvo on 2 400”, kertoo villivihanneskouluttaja ja tietokirjailija Raija Kivimetsä.

”Aronia sisältää hurjasti sinisiä ja mustia väriaineita, jotka suojaavat meitä monilta kroonisilta sairauksilta ja ehkäisevät aivojen rapautumista. Hyvän suojan saa jo muutamasta marjasta päivässä, aronian marjat ovat myös c-vitamiinipommeja”, Raija Kivimetsä kertoo.

Aronia sisältää kaikista marjoista eniten fenoliyhdisteitä, jotka suojaavat soluja härskiintymiseltä.

”Siksi aronian marjat voivat suojata aivoja ikääntymisen aiheuttamilta vaurioilta ja ehkäistä kroonisten sairauksien puhkeamista. Aronian tehoaineet voivat ehkäistä myös kasvainten kasvua.”

Aronian marjojen maku vaihtelee

Moni vierastaa aronian marjoja niiden karvauden ja hapottomuuden vuoksi. Jos maku ei miellytä, ei kannata luovuttaa. Aronioiden maku vaihtelee eri pensaissa jopa samassa pihapiirissä.

”Miksi aronian maku vaihtelee niin paljon kasvupaikan mukaan, on minullekin arvoitus. Ehkä maku muodostuu maaperästä ja siitä, miten hyvin kasvit keräävät siitä ravinteita itseensä.”

Marjoja voi pakastaa ennen käyttöä, sillä kylmä makeuttaa niitä. Siksi myös pieni pakkanen tekee niille vain hyvää. Makuun myös tottuu.

Jos marjat eivät siltikään maistu, niitä voi soseuttaa sauvasekoittimella puuron tai jugurtin lisukkeeksi omenan tai puolukan kanssa. Ja mukaan voi lisätä sokeria, vaikka sen käyttöä Kivimetsä ei yleensä suosittelekaan. Pääasia on, että superterveellinen marja hyödynnettäisiin, eikä se jäisi puskiin. Aroniasta voi tehdä myös hilloa tai mehua.

Aroniaa käytetään yleisesti pensasaitana ja sen vuoksi se kasvaa usein katujen varsilla.

Uskaltaako aivan kadun varressa kasvavia marjoja syödä?

”Uskaltaa, koska ne eivät kasva maan tasalla. Aivan kehätien varrella kasvavia en poimisi, mutta muualta kyllä”, Kivimetsä sanoo.

Aronia kasvaa jopa kolmemetriseksi. Sen sukujuuret ulottuvat Pohjois-Amerikkaan, josta se kulkeutui toisen maailmansodan aikaan Venäjälle. Siellä jalostettiin nykyinen isomarjainen ja mehevä kasvi.

Nokkosen siemenet ovat kaamosajan energiapommi. © MIRVA KAKKO/OTAVAMEDIA

Nokkosensiemenet ovat näyttelijöiden voimaruokaa

Koska kasvukausi on kolme viikkoa myöhässä, hortoilukausi eli villiyrttien keruu on yhä täydessä vauhdissa. Juuri nyt kannattaa kerätä talteen myös nokkosensiemeniä.

”Kerää kokonaisia nokkosia, joissa on siemeniä. Laita ne kuivumaan kimppuina alassuin kuivaan, ilmavaan ja lämpimään paikkaan. Levitä kimppujen alle vanha puhdas lakana tai leivinpaperi, johon kuivat siemenet putoavat. Laita kuivat siemenet ilmatiiviiseen lasipurkkiin tai metallitölkkiin ja säilytä pimeässä”, Raija Kivimetsä neuvoo.

Nokkosen kuivat siemenet ovat energiapommeja, ja koko kasvi on Kivimetsän mielestä villiyrttien kuningas.

”Nokkonen vahvistaa verta, alentaa verensokeria, lisää hapenkulkua ja tasapainottaa verenpainetta.”

Nokkosen siemeniä kannattaa ripotella aamupuuroon tai smoothien joukkoon.
”Siemenet lievittävät stressin oireita ja ne ovat luonnollinen mielialalääke esimerkiksi kaamosoireisiin. Siemenissä on tiivistetyssä muodossa kaikki kasvin hyödylliset ravintoaineet. Jotkut näyttelijät ottavat siemeniä juuri ennen näytöstä niiden antaman vahvan energialatauksen vuoksi. Siemenet sisältävät muun muassa testosteronia, ja sen vuoksi naisten päivittäinen maksimiannos on teelusikallinen siemeniä. Miehillä rajoitusta ei ole.”

Voikukan juuri hoitaa suolistoa

Lokakuusta lähtien on aika kerätä talteen voikukan juuret, joita voi paistaa öljyssä tai voissa pannulla lisukkeeksi tai kuivata uunissa.

Kuivausta varten juuret täytyy pestä huolellisesti, viipaloida ohuiksi siivuiksi ja laittaa 50 asteiseen uuniin. Uunin luukku jätetään raolleen vaikkapa tyhjän tulitikkuaskin avulla. Juurten kuivatus kestää tunteja, joten ne voi hyvin laittaa yöksi uuniin.

”Itse kuivatan viipaloituja juuria kuivurilla noin seitsemisen tuntia. On hyvin tärkeää, että juurista tulee tarpeeksi kuivia, jotta ne eivät säilytyksen aikana homehdu.”

Kivimetsä jauhaa juurista jauhetta ja ripottelee sitä jukurtin ja smoothien joukkoon. Juuria voi myös viipaloida tuoreena teepannun pohjalle ja hauduttaa teeksi puolisen tuntia.
Voikukan juuren sisältämä inuliini on prebiootti, joka ruokkii suoliston hyviä bakteereita.
”Suosittelen voikukan juurta kaikille, joilla on pientäkin haastetta suolistonsa kanssa. Vanha kansa paahtoi voikukan juuresta kahvin korviketta, se oli superterveellinen tapa. Suosittelen samaa kaikille nykyihmisillekin.”

Pihlajanmarjasato on nyt parhaimmillaan. © ARI HEINONEN/OTAVAMEDIA

Yhdistä pihlajanmarja suklaaseen

Parhaillaan myös pihlajanmarjat ovat kypsiä. Niidenkin maku vaihtelee puusta toiseen.

”Myös pihlajanmarjoja kannattaa maistella eri puista ja kerätä talteen maukkaimmat. Pakkanen makeuttaa myös niitä”, Kivimetsä kertoo.

Raija Kivimetsän ja Taina Salosen tuoreessa Villikakut – Hyvän olon raakakakkukirja –teoksessa (readme.fi) annetaan ohjeita villiyrteistä ja marjoista valmistettaviin kakkuihin ja kerrotaan myös marjojen ja villiyrttien terveysvaikutuksista.

Tässä kirjan ohjeessa pihlajanmarjat yhdistetään suklaaseen.

Suklainen pihlajanmarjakakku

Irtopohjavuoka, neliönmallinen, 19×19 cm. Laita leivinpaperi pohjalle.
Pohja
2 dl cashewpähkinöitä liotettuna ja kuivattuna
1,5 dl pehmeitä rusinoita
1 rkl marjarouhetta (saa tavallisista ruokakaupoista), esimerkiksi pihlaja- tai ruusunmarja
ripaus vaniljajauhetta
ripaus ruususuolaa

Jauha pähkinät rouheeksi ja sekoita kaikki ainekset sauvasekoittajalla. Peitä kulho keittiöpyyheliinalla, jotta pähkinät eivät lennä ympäriinsä tai leikkaa rusinoita veitsellä pienemmiksi ennen sekoittamista. Levitä tasaisesti seos irtopohjavuoan pohjalle ja laita pakastimeen, kunnes täyte on valmis.

Täyte
1 dl tuoreita pihlajanmarjoja, muutaman päivän kuivahtaneet käyvät myös
1 dl cashewpähkinöitä liotettuna ja kuivattuna
2 dl kaurafraichea (tässä Yosa Food, voit myös käyttää kookoskermaa)
1 d kaakaovoita
0,5 dl vettä
4 rkl tummaa kaakoojauhetta
¾ dl intiaani- tai koivusokeria
ripaus muskottipähkinää
ripaus vaniljajauhetta
ripaus ruususuolaa

Poimiessasi pihlajanmarjoja maista eri puiden marjoja ja valitse hyvänmakuisia marjoja. Liota cashewpähkinöitä mielellään yön yli ja kuivata ne. Niitä on hyvä valmistaa jo etukäteen ja käyttää tarvittaessa. Sulata kaakaovoi vesihauteessa, älä kuumenna.
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja sileäksi. Lisää lopuksi kaakaovoi ja sekoita.
Levitä täyte sileäksi kerrokseksi pohjan päälle, ja laita vuoka pakastimeen, kunnes se on jähmettynyt.
Siirrä kakku tarjoiluastiaan ja säilytä jääkaapissa. Voit koristella kakun pihlajanmarjoilla, syötävillä kukilla, marjarouheella tai raakasuklaalla.

Lue myös:

Näin tunnistat hortoilijan superherkun vuohenputken

 

X