Pitääkö olla huolissaan? Rajavartiolaitos on lisännyt näkyvyyttään satamissa

Suomen satamissa näkyy virkavaltaa entistä enemmän, mutta rajatarkastuksia ei ole tiukennettu Ruotsin malliin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Satamissa näkyy aikaisempaa enemmän virkavaltaa.

Suomen satamissa näkyy virkavaltaa entistä enemmän, mutta rajatarkastuksia ei ole tiukennettu Ruotsin malliin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miia Saari

Suomen satamissa on näkynyt entistä enemmän virkapukuisia viranomaisia Ruotsin terrori-iskun jälkeen.

Onko Rajavartiolaitos lisännyt henkilökuntaa satamissa, Rajavartiolaitoksen apulaisosastopäällikkö Kimmo Elomaa?

”Olemme kasvattaneet läsnäoloamme Helsingin satamissa. Se liittyy ulkomaalaisvalvontaan ja yleisen järjestyksen ylläpitoon, jossa päävastuuviranomainen on poliisi. Mutta mekin olemme mukana lisäämässä siellä ihmisten turvallisuudentunnetta.”

Ihmisiä ei siis tarkasteta satamissa entistä tarkemmin, mutta useampi silmäpari tarkkailee tänne tulijoita?

”Ruotsi on palauttanut tilapäisesti terrori-iskun vuoksi jo aiemmin maahanmuuttokriisin vuoksi rajavalvonnan sisärajoilleen lähinnä Tanskasta suuntautuvaan liikenteeseen. Nyt Ruotsi on päättänyt tehostaa valvontaa palauttamalla valvonnan tilapäisesti kaikille sisärajoilleen. Suomen viranomaiset seuraavat tilannetta, mutta toistaiseksi ei ole suunniteltu rajavalvonnan palauttamista tilapäisesti Suomen sisärajoille.”

Kuinka pitkäksi aikaa yksittäinen valtio voi palauttaa sisärajatarkastukset Schengenin rajasäännöstön mukaan?

”Jäsenmaa voi palauttaa sisärajatarkastukset kaikille tai tietyille osille sisärajojaan korkeintaan kolmeksikymmeneksi päiväksi kerrallaan yhteensä kuudeksi kuukaudeksi, jos tarve vaatii.  Ja tarkastuksia voidaan erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa jatkaa korkeintaan kaksi vuotta putkeen. ”

Tämä kahden vuoden aikaraja koskee siis myös niitä maita, jotka asettivat sisäiset tarkastukset pakolaistulvan vuoksi vuoden 2015 lopulla ja 2016 alussa?

”Kyllä koskee. Tyyppiesimerkki lyhyemmästä ajasta on Portugalin tuore ilmoitus poiketa vapaasta liikkuvuudesta EU:n sisärajoillaan paavin vierailun ajaksi.”

Onko Suomi koskaan palauttanut rajavalvontaa sisärajoilleen?

”Esimerkiksi vuonna 2005, kun Suomessa oli yleisurheilun MM-kisat. Ei silloin esimerkiksi kaikkia laivalla tänne tulijoita tarkistettu, mutta pistokokeita sekä tiedusteluun ja analyysiin perustuvia tarkastuksia tehtiin.”

Rajavalvonta on sisäministeriön heiniä

Kuka päättää rajavalvonnan palauttamisesta sisärajoille?

”Valtioneuvosto, mutta jos uhka edellyttää nopeita toimia, päätöksen tekee sisäministeriö. Rajavartiolaitoksen esikunta on sisäministeriön alainen osasto.”

Kun naapurimaissa tehdään iskuja, olisiko syytä harkita myös meillä tarkempaa rajavalvontaa?

”Itärajan valvonta on normaalistikin sataprosenttinen, kaikki Suomesta pois menevät ja tänne pyrkivät tarkistetaan. Normaali toiminta siis riittää. Suomeen ei kohdistu erityistä uhkaa, eikä meillä ole henkilöitä, joita pitäisi seurata ja tarkemmin tarkistaa. Turvallisuusviranomaisena olemme tiiviisti yhteistyössä suojelupoliisiin, jolla on päävastuu terrorismin torjunnassa. Luonnollisesti kohdennamme tarkastuksia ja omia resurssejamme, mikäli syytä ilmenee. ”

Mihin muuten ne pakolaiset katosivat, tuleeko niitä enää Suomeen?

”Tilanne Suomen rajoilla on tällä hetkellä rauhallinen, laittomia rajanylityksiä ei ole normaalia enempää. Turvapaikanhakijoiden määrä on vakiintunut samalle tasolle, jolla se oli ennen vuoden 2015 lopun ja 2016 alun vyöryä. Noin sataan viikossa. Osa niistäkin ihmisistä on sellaisia, jotka on palautettu Suomeen muista maista sen vuoksi, että he ovat ensimmäisinä hakeneet turvapaikkaa täältä.

Syitä hiljentymiseen on monia. Kontrollin tiukkeneminen Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa, aitojen pystyttäminen Serbian ja Unkarin rajalle, EU:n ja Turkin pakolaissopimus.”

Keitä tänne nyt tulee?

”Useita eri kansallisuuksia Pohjois-Afrikan kautta. Liikenne meriteitse erityisesti Libyasta kohti Italiaa on taas aika vilkasta ja todella vaarallista. Ihmissalakuljettajat käyttävät taas hyväkseen näitä hädässä olevia ihmisiä. Ihminen on ihmiselle susi.”

Lue myös:

Sun vai mun satelliitti? Voiko EU:n yhteinen puolustus toimia ja miksi sillä on niin kiire?

 

X