Sähkösopimuksen valinnassa kannattaa olla tarkkana

Jaa artikkeliLähetä vinkki
kilpailuta sähkö, sähkö

Joulukuun alussa pörssisähkö kipusi historiallisiin lukemiin, sillä sähkö maksoi hetkellisesti yli 120 senttiä kilowattitunnilta – tätä kalliimpaa sähkö on ollut vain kerran aikaisemmin vuonna 2010, kun sähkön hinta käväisi 140 sentissä kilowattitunnilta. Sähkön kallistuminen on kurittanut kovalla kädellä myös sähköyhtiöitä, joiden joukosta Energia 247 on jo ehtinyt ilmoittaa lopettavansa sähköntoimitukset kaikille asiakkailleen.

Viimeaikaiset tapahtumat ja sähkön spot-hinnan rajut heilahtelut ovatkin johtaneet siihen, että monet suomalaiset kuluttajat ovat päätyneet vilkaisemaan uudemman kerran nykyiseen sähkösopimukseensa selvittääkseen, kuinka paljon he sähköstä todellisuudessa nyt maksavat.

Valitse sähkösopimus tarkkaan

Rajut hintaheilahtelut ovat saaneet monet sähkönmaksajat päivittämään sähkösopimuksia jopa kiireessä. Sähkösopimuksen valintaan kannattaa kuitenkin varata jonkin verran aikaa, sillä pahimmassa tapauksessa voit jäädä jumiin kalliin määräaikaisen sähkösopimuksen kanssa, jota ei ole mahdollista irtisanoa ennen sopimuskauden päättymistä.

Monet kiinnittävät luonnollisesti ensimmäisenä huomiota sähkösopimuksen valinnassa sähkön hintaan. On kuitenkin hyvä huomioida, että sähkön hinnoittelussa käytetään erilaisia hinnoittelumalleja riippuen siitä, millainen sopimustyyppi on kyseessä. Tästä syystä edulliselta vaikuttava sopimus voikin osoittautua kalliiksi ansaksi.

Kun valitset uutta sähkösopimusta, pyri kiinnittämään huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin:

  • Sähkön hinnoittelutapa (pörssisähkö, yleissähkö, yösähkö…)
  • Hintavakaus
  • Perusmaksun osuus
  • Sopimuksen voimassaoloaika (määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva)

Vaikka yleisesti ottaen pörssisähkösopimus tulee pitemmällä aikavälillä kaikkein edullisimmaksi sopimukseksi, tällä hetkellä pörssisähköön perustuva sähkösopimus ei luonnollisesti ole kannattava. Erityisesti pörssisähkösopimukset, joihin sähkön spot-hinta heijastuu välittömästi, saattavat olla tällä hetkellä todella kalliita.

Vaikka suurin osa pörssisähkösopimuksista on toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, myös määräaikaisia pörssisähkösopimuksia löytyy, ja määräaikaisuuden takia sähkösopimusta ei ole mahdollista irtisanoa kuin muuton yhteydessä. Tämän tyyppisiä sähkösopimuksia tulisikin välttää kaikin keinoin.

Koska eri tyyppisillä sähkösopimuksilla hinta lasketaan eri tavalla, ei yksi ja sama sähkösopimus sovi kaikille. Esimerkiksi pieneen kerrostaloasuntoon käy hyvin perusmaksuton, mutta kilowattitunnilta hieman kalliimpi sopimus, koska sähkönkulutus on niin vähäistä. Sähkölämmitteiseen omakotitaloon pörssisähkösopimus olisi normaalisti edullisin, mutta tällä hetkellä muiden sopimustyyppien vertailu on tärkeää, koska sähkön spot-hinta on niin korkealla.

Löydä paras sähkösopimus kilpailuttamalla

Sähkön spot-hinnan rajut heilahtelut ovat saaneet monet suomalaiset päivittämään sähkösopimukset kiireessä uuteen. Sähkösopimuksen valinnassa tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä markkinoilta löytyy ensi silmäyksellä edulliselta vaikuttavia sähkösopimuksia, jotka saattavat kuitenkin tulla pitemmällä aikavälillä todella kalliiksi.

Tällaisia sopimustyyppejä ovat esimerkiksi sellaiset sähkösopimukset, jotka mainostavat edullisempaa tarjouskuukautta, jonka jälkeen sähkön hinta kuitenkin nousee merkittävästi.

Sekä määräaikaisia että toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia kannattaa vertailla huolellisesti erityisesti nyt, kun sähkön hinta on niin korkea. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on mahdollista kilpailuttaa ja päivittää milloin tahansa 14 vuorokauden irtisanomisajalla, kun taas määräaikainen sopimus voidaan irtisanoa ilman lisäkuluja vain muuton yhteydessä.

Sähkösopimusten vertailu itsenäisesti voi kuitenkin tuntua uuvuttavalta ja aikaa vievältä tehtävältä, ja varsinkin, jos et ole koskaan aikaisemmin sitä tehnyt. Helpoiten omaan kulutukseen ja asumismuotoon soveltuva edullisin sähkösopimus löytyy vertailemalla sähkösopimuksia Sahkon-kilpailutus.fi:n ilmaisella vertailukoneella.

Helpoiten omaan kulutukseen ja asumismuotoon soveltuva edullisin sähkösopimus löytyy vertailemalla sähkösopimuksia Sahkon-kilpailutus.fi:n ilmaisella vertailukoneella.

Sähkösopimusten vertaileminen verkossa on erittäin helppoa, sillä sinun tarvitsee syöttää vertailukoneeseen vain kotitaloutesi arvioitu sähkönkulutus vuositasolla, jonka pohjalta kone laskee automaattisesti uuden sopimuksen arvioidut vuosikustannukset ja järjestää vaihtoehdot sopimuksen hinnoittelutavasta riippumatta selkeään paremmuusjärjestykseen.

Lisäksi voit lajitella vertailutuloksia sopimuskauden keston ja sähkön alkuperän mukaan. Voit siis kilpailuttaa sivuston kautta esimerkiksi pelkästään toistaiseksi voimassa olevat sopimukset, jotka käyttävät uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä.

Vertailutaulukon kautta pääset myös kätevästi tilaamaan uuden sähkösopimuksen siinä tapauksessa, jos nykyistä parempi sähkösopimus löytyy kilpailutuksen avulla. Sähkösopimusten kilpailutus on tärkeää suorittaa säännöllisin väliajoin, sillä tällä tapaa pystyt säästämään sähkösopimuksen kustannuksissa parhaimmillaan jopa satoja euroja vuodessa esimerkiksi silloin, kun kotitaloutesi sähkönkulutus on suurta.

 

X