Tältä näyttää musta aukko – tähtitieteilijät onnistuivat viimein kuvaamaan ilmiön

Event Horizon Telescopen eli EHT:n tutkijat saivat otettua kuvan supermassiivisesta mustasta aukosta ja sen varjosta. Avaruustutkimukselle saavutus on merkittävä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mustan aukon kuvaamiseen käytettiin kahdeksaa teleskooppia eri puolilla maailmaa.

Event Horizon Telescopen eli EHT:n tutkijat saivat otettua kuvan supermassiivisesta mustasta aukosta ja sen varjosta. Avaruustutkimukselle saavutus on merkittävä.
(Päivitetty: )
Teksti: Armi Kauppila

Kansainvälinen tutkijaryhmä on saanut kuvatuksi supermassiivisen mustan aukon. Vastaavaa ei ole saavutettu koskaan aiemmin. Kuvassa näkyy mustan aukon varjo, josta Event Horizon Telescopen tiedeneuvoston puheenjohtaja Heino Falcke Hollannista selitti lehdistötilaisuudessa keskiviikkona.

”Jos musta aukko on kirkkaasti säteilevän kaasukiekon ympäröimä, oletamme aukon muodostavan varjon kaltaisen tumman alueen.”

”Tämä varjo on seurausta gravitaation aiheuttamasta valon taipumisesta sekä valon katoamisesta tapahtumahorisonttiin.”

Mustat aukot ovat kooltaan pieniä mutta massaltaan suuria. Ne taivuttavat aika-avaruutta vaikuttaen siten ympäristöönsä.

Kuvan musta aukko sijaitsee M87-galaksin keskustassa 55 miljoonan valovuoden päässä maapallolta. Sen massa on valtava – se vastaa jopa 6,5 auringon massaa.

Merkittävä saavutus

EHT-tutkimusprojektin johtaja Sheperd S. Doeleman astrofysiikan keskuksesta Harvard-Smithsonianista kommentoi havainnon merkittävyyttä lehdistötilaisuudessa keskiviikkona.

”Tämä on ainutlaatuinen tieteellinen saavutus, jonka toteuttamisessa on ollut mukana yli 200 tutkijaa.”

Kuvan julkaisuun huipentui vuosikymmeniä kestänyt tutkimustyö. Projektissa on ollut käytössä kahdeksan teleskooppia eri puolilla maailmaa. Ne sijaitsevat hyvin korkeissa paikoissa, kuten Havaijin ja Meksikon tulivuorilla sekä Etelämantereella, ja ne hyödyntävät yhdessä Maan omaa pyörimisliikettä muodostaakseen yhden valtavan teleskoopin.

Mukana yksi suomalainen

Ainoana suomalaisena EHT:n projektissa mukana ollut Tuomas Savolainen Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasemalta kuvailee datan analysointityötä.

”Kuvan muodostaminen datasta oli tehtävä äärimmäisen huolellisesti. Vaikka prosessi tuntui välillä tuskastuttavan hitaalta, juuri menetelmien kattava testaus ja analyysien riippumattomat tarkistukset ovat edellytys luotettavalle tulokselle.”

”Huolellisuus totisesti kannatti. Olemme Metsähovissa tutkineet aktiivisia galakseja jo vuosikymmenten ajan ja nyt meillä vihdoin on suora todiste siitä, että niiden voimanlähde todella on supermassiivinen musta aukko.”

X