Uutta tietoa: Vaikuttaako diabeteslääke metformiini verenskoeripitoisuuteen maksan vai mikrobien kautta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Metformiini on maailman myydyin diabeteslääke.

(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Metformiini on maailman myydyin lääke tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Tutkijat uskoivat tietävänsä, miten lääke toimii, mutta tuore tutkimus osoittaa, että tiedot eivät välttämättä pidä paikkansa.

Metformiini laskee veren sokeripitoisuutta, joka diabeteksessa on koholla. Lääkkeen on ajateltu toimivan niin, että se vähentää sokerin tuotantoa maksassa, minkä vuoksi sokeria päätyisi vähemmän vereen.

Teoriassa oli kuitenkin ongelma. Osalla ihmisistä on nimittäin geneettinen muunnos, joka estää lääkettä pääsemästä maksaan, mutta silti heilläkin lääke vähensi veren sokeripitoisuutta. Lääkkeellä oli siis oltava jokin toinenkin toimintatapa.

Ruotsalais-espanjalaiset tutkijat epäilivät, että lääke voisi vaikuttaa suolistomikrobien kautta. He tutkivat 40 vapaaehtoisen ulostenäytteitä ennen ja jälkeen lääkekuurin ja havaitsivat siinä suuria muutoksia.

Lääkettä saaneilla Akkermansia- ja Bifidophilus-bakteerit lisääntyivät selvästi. Kun näitä bakteereita siirrettiin hiiriin, niiden verensokeri aleni selvästi.

Vaikuttaa siis siltä, että lääke vaikuttaa mikrobeihin ja mikrobit saavat aikaan verensokerin laskun.

Tämä tarkoittaa, että samaan lopputulemaan voi päästä myös sellaisilla elintapamuutoksilla, jotka muuttavat suolistomikrobien koostumusta.

Lue myös:

Miten voi välttää kakkostyypin diabetes?

 

X